Putins oligark-venn i norsk skips-floke

Putin-venn i norsk skips-floke

Putin-vennen Igor Setsjins selskap er i en ukjent dragkamp om 18 norskeide skip. Utenriksdepartementet er trukket inn, i det som betegnes som «upløyd mark» i håndhevelsen av Russland-sanksjonene.

PERSONLIGE VENNER: «En av Vladimir Putins mest lojale og nære rådgivere, og personlige venn», sto det i begrunnelsen da EU førte Rosneft-sjefen Igor Setsjin (t.h) opp på sin svarteliste. Her i Moskva i mai 2012, sammen med Russlands nåværende president Vladimir Putin og daværende Statoil-sjef Helge Lund. Foto: NTB Scanpix/AP/RIA-Novosti, Yana Lapikova
PERSONLIGE VENNER: «En av Vladimir Putins mest lojale og nære rådgivere, og personlige venn», sto det i begrunnelsen da EU førte Rosneft-sjefen Igor Setsjin (t.h) opp på sin svarteliste. Her i Moskva i mai 2012, sammen med Russlands nåværende president Vladimir Putin og daværende Statoil-sjef Helge Lund. Foto: NTB Scanpix/AP/RIA-Novosti, Yana Lapikova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I skyggen av Ukraina-krigen, prøver Wikborg Rein-advokat Sofie Vikse (36) å løse en politisk og juridisk floke uten sidestykke mellom Norge og Russland.

I brennpunktet er selskapet PB Norge, og 18 tankskip som selskapet leier ut i Russland. PB Norges øverste eier er russiske Rosneft, et gigantisk, statseid oljeselskap ledet av Putin-vennen Igor Setsjin.

Nå kan Dagbladet avsløre at PB Norge i fjor høst ble sendt til tvangsoppløsning. Utfallet er fortsatt helt i det blå.

- Per dags dato er det umulig å si, sier bobestyrer Sofie Vikse.

«Putins mest lojale»

Via et felleseid selskap, var russiske Sberbank tidligere medeier i PB Norge, slik Dagbladet skrev i fjor i artikkelen «Putin-vennens ukjente norske tankflåte».

Etter det Dagbladet erfarer skal det nå være endringer blant eierne, slik at Rosneft står alene igjen som PB Norges øverste eier.

Skal vi tro EU er Rosneft-sjefen Igor Setsjin blant Russlands aller mektigste.

«En av de mektigste medlemmene av den russiske politiske eliten», var begrunnelsen da EU i fjor førte ham opp på sanksjonslista.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer