Putin-venn sier han eier omstridt palass

Vladimir Putin beskyldes for «de største bestikkelsene i historien». Nå hevder forretningsmannen Arkadij Rotenberg at det er han som eier palasset ved Svartehavet.

HEVDER PUTIN EIER MILLIARDPALASS: Ifølge Aleksej Navalnyj kilder er Putins palass bygget ved hjelp av «de største bestikkelsene i historien». Vis mer
Publisert

Det er igjen full ordkrig mellom opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj og Russlands president Vladmir Putin.

Ifølge Navalnyj er palasset ved Svartehavet bygget ved hjelp av «de største bestikkelsene i historien» - finansiert av en rekke av Putins nærmeste støttespillere og statlige selskaper.

Navalnyjs gransking, avslørt i en video, beskriver eiendommen som 39 ganger så stor som Monaco.

- Det er en separat stat inne i Russland. Og i den staten er det én eneste uerstattelig tsar: Putin, sier Navalnyj i videoen.

Men presidenten har nektet for at det er han som eier slottet, som har eget kasino, skøytebane og vingård.

Nå kommer den russiske forretningsmannen Arkadij Rotenberg på banen. Han sier til den statlige nyhetskanalen Mash Telgram at det er han som eier palasset.

- Jeg sikret meg en deal med noen kreditorer for noen år siden, sier han.

GODE VENNER: Arkadij Rotenberg er barndomsvenn med Vladimir Putin. Foto: Alexander Nemenov / AP / NTB
GODE VENNER: Arkadij Rotenberg er barndomsvenn med Vladimir Putin. Foto: Alexander Nemenov / AP / NTB Vis mer

- Skal bli hotell

Rotenberg forklarer at slottet skal bli et leilighetshotell, og at det skal stå ferdig om noen år. Palasset har en verdi på rundt 1,3 milliarder dollar, ifølge Moscow Times. Det tilsvarer rundt 11 milliarder kroner.

- Nå er det ikke hemmelig lenger, sier forretningsmannen.

Rotenberg er nær barndomsvenn av Putin og hans tidligere judo-partner. Han regnes som en av Russlands rikeste.

Navalnyj har på sin side påpekt at de samme etatene som vokter palasset, fungerer som livvakter for presidenten.

STERKE ANKLAGER: Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj omtaler kjøpet av eiendommen som «den største bestikkelsen i historien». Foto: Skjermdump fra Youtube
STERKE ANKLAGER: Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj omtaler kjøpet av eiendommen som «den største bestikkelsen i historien». Foto: Skjermdump fra Youtube Vis mer

Han hevder også at slottet er finansiert av nære allierte av Putin, blant dem Igor Setsjin, sjef for den russiske oljegiganten Rosneft, og milliardæren Gennadij Timtsjenko

Kreml har uttalt at ikke-navngitte forretningsfolk eier stedet.

Forgiftet

Navalnyj har gjentatte ganger uttalt at Putin har forsøkt å drepe ham. Han ble akutt syk om bord på et fly i august i fjor, og evakuert til et sykehus i Tyskland.

I etterkant har eksperter fra både Tyskland, Frankrike og Sverige fastslått at han ble forgiftet med nervegiften Novitsjok.

Det er en gift som har vært brukt av russiske myndigheter i mange år.

President Vladimir Putin har nektet for at den russiske regjeringen var involvert i forgiftningen. Han har blant annet foreslått at Navalnyj kanskje har svelget giften selv, ifølge den franske avisa Le Monde.

I ettertid har det vist seg at han ble forgiftet via underbuksene sine.

Pågrepet

Navalnyj ble pågrepet da han vendte tilbake til Russland i starten av januar, og er foreløpig fengslet til 15. februar for ikke å ha oppfylt kravet om å melde seg til politiet med jevne mellomrom etter en tidligere dom.

Selv viser han til at han ikke hadde mulighet til å melde seg så lenge han befant seg i Berlin som følge av forgiftningen.

Det har siden vært store demonstrasjoner i Russland for å få Navalnyj løslatt. Tidligere denne uka ble 4000 personer arrestert under demonstrasjoner i to byer, skriver BBC.

Forrige helg tok hundretusener til gatene, og det er ventet nye demonstrasjonr søndag.

USAs president Joe Biden ba tidligere denne uka Putin om å løslate Navalnyj.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer