Putin-vennens ukjente norske tankflåte

Et norsk selskap står som eier av russiske tankskip for flere hundre millioner kroner. Øverst i eierpyramiden sitter den svartelistede Putin-vennen Igor Setsjin.

TOPPSJIKTET: Rosneft-sjefen Igor Setsjin (t.v.) tilhører toppsjiktet av Russlands oligarker, folk som har blitt styrtrike på sitt kjennskap og vennskap med landets makthavere. Her er han sammen med Vladimir Putin i juli i fjor, på et klosterbesøk ti mil nord for St. Petersburg. Foto: NTB Scanpix/Alexei Nikolsky, Kremlin Pool via AP
TOPPSJIKTET: Rosneft-sjefen Igor Setsjin (t.v.) tilhører toppsjiktet av Russlands oligarker, folk som har blitt styrtrike på sitt kjennskap og vennskap med landets makthavere. Her er han sammen med Vladimir Putin i juli i fjor, på et klosterbesøk ti mil nord for St. Petersburg. Foto: NTB Scanpix/Alexei Nikolsky, Kremlin Pool via AP Vis mer
Publisert

«En av Vladimir Putins mest lojale og nære rådgivere, og personlige venn».

«En av de mektigste medlemmene av den russiske politiske eliten.»

Slik beskrives Putin-vennen Igor Setsjin i begrunnelsen for å føre ham opp på EUs svarteliste over sanksjonerte personer og selskaper.

Setsjin har vært direktør i det russiske statseide Rosneft, et av verdens største oljeselskaper, siden 2012.

BESLAGLAGT: En yacht som linkes til den sanksjonsrammede oligarken Igor Setsjin, «Amore Vero», er beslaglagt i La Ciotat i Frankrike.Foto: NTB/AP/Bishr Eltoni
BESLAGLAGT: En yacht som linkes til den sanksjonsrammede oligarken Igor Setsjin, «Amore Vero», er beslaglagt i La Ciotat i Frankrike.Foto: NTB/AP/Bishr Eltoni Vis mer

Det de færreste vet, er at Rosneft i en årrekke har eid tankskip via Norge, sammen med et annet sanksjonert russisk statsselskap, Sberbank.

Eiere på svartelista

I den siste tilgjengelige årsrapporten til det norske selskapet PB Norge AS står det at selskapet ved inngangen til 2021 eide 18 tankskip.

Skipene, som har russisk flagg, sto oppført med en samlet verdi på 359 millioner kroner, etter nedskrivninger over mer enn ti år.

Nå er spørsmålet hva som vil skje med det norske selskapet og dets eiendeler - særlig skipene.

Grunnen til det er at PB Norges eiere Rosneft og Sberbank siden 2014 har stått på EUs lister over selskaper og personer underlagt EUs Russland-sanksjoner grunnet Ukraina-krisen.

De to russiske selskapene kontrollerer hver 47,5 prosent av aksjene i PB Norge.

«Skip skal fryses»

I Utenriksdepartementet arbeides det for tida på spreng med innføringen av EUs sanksjoner.

«På generelt grunnlag kan vi si at sanksjonene Norge innfører innebærer at eiendeler, inkludert skip, som tilhører sanksjonerte personer eller enheter, skal fryses», skriver statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

JAPETUS: Japetus er et av tankskipene som ifølge PB Norges årsrapport for 2020 er eid av dette norske selskapet. Foto Prime Shippings hjemmeside
JAPETUS: Japetus er et av tankskipene som ifølge PB Norges årsrapport for 2020 er eid av dette norske selskapet. Foto Prime Shippings hjemmeside Vis mer

Han skriver at sanksjonene skal hindre at penger og eiendeler, verken direkte eller indirekte, skal stilles til rådighet eller være til fordel for den sanksjonerte.

Han understreker at han ikke kan uttale seg om enkeltselskaper.

Heller ikke Daniel Ferrie, talsmann for EU-kommisjonen, kommenterer enkeltsaker.

- Enhver enhet som eies eller kontrolleres av en person eller enhet på sanksjonslista med 50 prosent eller mer, er underlagt tiltak for «frysing» av eiendeler, skriver Ferrie til Dagbladet.

Hvis sanksjonene skulle bli forsøkt tatt i bruk mot PB Norges skip, kan EUs og Norges myndigheter møte store problemer.

Dagbladets undersøkelser via nettstedet Marine Traffic viser at 13 av de 18 skipene befinner seg i russisk farvann.

Skipene leies ifølge årsrapporten ut til et selskap i samme selskapsgruppe, og videreutleies til Rosneft.

Dagbladet har ikke, tross henvendelser på telefon og epost de siste dagene, fått kontakt med PB Norges styreleder og daglige leder Halfdan Millang.

Beslagla yacht

For toppsjefen i PB Norges eier Rosneft, Putins venn Igor Setsjin, har sanksjonene også personlig fått alvorlige følger.

I tillegg til innreiseforbud og fryste verdier har Frankrike beslaglagt det som skal være oligarkens yacht, «Amore Vero».

RUSSISK FARVANN: De fleste av PB Norges skip har konsentrert seg i farvannet øst for Krim-halvøya. Foto: Utsnitt fra Marine Traffic
RUSSISK FARVANN: De fleste av PB Norges skip har konsentrert seg i farvannet øst for Krim-halvøya. Foto: Utsnitt fra Marine Traffic Vis mer

Setsjin tilhører toppsjiktet av Russlands oligarker, folk som har blitt styrtrike på sitt kjennskap og vennskap med landets makthavere.

EU mener at Setsjin ble belønnet med sjefsstillingen i Rosneft for sin Putin-lojalitet i en årrekke.

Blant annet var han Putins visestatsminister i 2008. Vennskapsbåndene går tilbake til 1990-tallet, da han jobbet for Putin på borgermesterkontoret i St. Petersburg.

Mektig medeier

I likhet med Rosneft har også Sberbank, PB Norges andre hovedeier, svært mektige personer i ledelsen. Sjefen, Herman Gref, har ifølge Financial Times kjent Putin siden 1990-tallet.

Ifølge hjemmesida ble Russlands finansminister Anton Siluanov i september 2020 valgt til formann i representantskapet for banken, som er Russlands største långiver.

MEKTIG BOSS: Sberbank-sjef Herman Gref i samtalen med Russlands president Vladimir Putin i Kreml i 2016. Foto: NTB Scanpix/AFP/ Sputnik/Michael Klimentyev
MEKTIG BOSS: Sberbank-sjef Herman Gref i samtalen med Russlands president Vladimir Putin i Kreml i 2016. Foto: NTB Scanpix/AFP/ Sputnik/Michael Klimentyev Vis mer

Rosneft og Sberbank eier PB Norge via et russisk, felleseid selskap, går det fram av PB Norges årsrapport.

PB Norges styreformann og daglige leder Halfdan Millang er også oppført som styreformann og daglig leder for det norske selskapet RN Nordic Oil, som eies av Rosneft.

Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv har RN Nordic Oil siden 2014 - det året Russland annekterte Krim - søkt etter letelisens etter olje i seks norske konsesjonsrunder, uten å få tildelt en eneste.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer