Putin-vennens ukjente norske tankflåte

Et norsk selskap står som eier av russiske tankskip for flere hundre millioner kroner. Øverst i eierpyramiden sitter den svartelistede Putin-vennen Igor Setsjin.

TOPPSJIKTET: Rosneft-sjefen Igor Setsjin (t.v.) tilhører toppsjiktet av Russlands oligarker, folk som har blitt styrtrike på sitt kjennskap og vennskap med landets makthavere. Her er han sammen med Vladimir Putin i juli i fjor, på et klosterbesøk ti mil nord for St. Petersburg. Foto: NTB Scanpix/Alexei Nikolsky, Kremlin Pool via AP
TOPPSJIKTET: Rosneft-sjefen Igor Setsjin (t.v.) tilhører toppsjiktet av Russlands oligarker, folk som har blitt styrtrike på sitt kjennskap og vennskap med landets makthavere. Her er han sammen med Vladimir Putin i juli i fjor, på et klosterbesøk ti mil nord for St. Petersburg. Foto: NTB Scanpix/Alexei Nikolsky, Kremlin Pool via AP Vis mer
Publisert

«En av Vladimir Putins mest lojale og nære rådgivere, og personlige venn».

«En av de mektigste medlemmene av den russiske politiske eliten.»

Slik beskrives Putin-vennen Igor Setsjin i begrunnelsen for å føre ham opp på EUs svarteliste over sanksjonerte personer og selskaper.

Setsjin har vært direktør i det russiske statseide Rosneft, et av verdens største oljeselskaper, siden 2012.

Det de færreste vet, er at Rosneft i en årrekke har eid tankskip via Norge, sammen med et annet sanksjonert russisk statsselskap, Sberbank.

Eiere på svartelista

I den siste tilgjengelige årsrapporten til det norske selskapet PB Norge AS står det at selskapet ved inngangen til 2021 eide 18 tankskip.

Skipene, som har russisk flagg, sto oppført med en samlet verdi på 359 millioner kroner, etter nedskrivninger over mer enn ti år.

Nå er spørsmålet hva som vil skje med det norske selskapet og dets eiendeler - særlig skipene.

Grunnen til det er at PB Norges eiere Rosneft og Sberbank siden 2014 har stått på EUs lister over selskaper og personer underlagt EUs Russland-sanksjoner grunnet Ukraina-krisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer