Putins afrikanske gullgruve

Dødsfallet til Wagner-toppen Jevgenij Prigozjin kan gi Vladimir Putin og Russlands statskasse tilgang på lukrative naturressurser i Afrika.

MED ØYE FOR GULL: Etter Wagner-toppen Jevgenij Prigzjins antatte dødsfall, kan Vladimir Putin og Russland få fingrene i lukrativ tilgang på naturressurser i Afrika. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP / NTB
MED ØYE FOR GULL: Etter Wagner-toppen Jevgenij Prigzjins antatte dødsfall, kan Vladimir Putin og Russland få fingrene i lukrativ tilgang på naturressurser i Afrika. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Det neste trekket er Putins. Hva gjør han for å ta kontroll og konsolidere makta over Wagner, sier Cameron Hudson, tidligere CIA-tjenestemann, som nå jobber for tenketanken Center for Strategic and International Studies, til Financial Times.

Det dreier seg om leiesoldatgruppa Wagner, og hva som blir dens skjebne i kjølvannet av at gruppas leder, Jevgenij Prigozjin, skal ha dødd under en flystyrt i Russland tidligere denne uka.

Britisk etterretning mener det er Russland selv som står bak flystyrten, noe som avvises som «reinspikka løgn» av Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov.

Torsdag kveld brøt Putin tausheten etter flystyrten og hyllet Prigozjin.

- Han var en talentfull forretningsmann, sa Putin, og omtalte flystyrten som «en tragedie».

Stort forretningsimperium

Men mange ser altså ut til å mene at Putin hadde en finger med i spillet. Skulle det stemme, er motivet åpenbart: Prigozjins kuppforsøk tidligere i sommer.

Prigozjin hadde et stort forretningsimperium, der det mest iøynefallende er Wagner-gruppa. Siden den ble grunnlagt i 2014 har gruppa blitt et svært viktig instrument for russiske interesser i Afrika. Både der og andre steder er gruppa anklaget for grove brudd på menneskerettighetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.