«Putins akilleshæl»: - Har vi viljen?

Økonom og nobelprisvinner mener Vesten har et økonomisk våpen som vil ramme Putin der det smerter mest, men: - Det vil kreve at Vesten selv møter og overvinner sin egen korrupsjon.

- UBEHAGELIG: Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, mener at «Putins akilleshæl kan være hvitvaskede penger». Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB
- UBEHAGELIG: Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, mener at «Putins akilleshæl kan være hvitvaskede penger». Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har midler til å legge et enormt økonomisk press på Putin-regimet (i motsetning til den russiske økonomien). Men har vi viljen? Det er tusenrublersspørsmålet, skriver nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, i en kommentar i The New York Times.

Russlands omfattende militære angrep på Ukraina har utløst kraftfulle sanksjoner fra det øvrige verdenssamfunnet.

- Maksimal effekt

Både USA, EU og Storbritannia har ilagt Russland betydelige straffetiltak - som treffer både oligarker, banker, luftfarten, finansmarkedet og ikke minst midlene til president Vladimir Putin og hans utenriksminister Sergej Lavrovs.

- De nye straffetiltakene vil ha maksimal effekt på Russlands politiske elite og økonomi, mener EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Det er ikke Paul Krugman like overbevist om.

Selv om Vesten skulle stille med et arsenal av sanksjoner, spør økonomen seg hvor effektive straffetiltakene egentlig er. Han mener at demokratiske regjeringer har et kraftfullt virkemiddel tilgjengelig i verktøykassa. Et økonomisk sanksjonsvåpen som vil ramme Putin der det smerter mest.

- Gå etter oligarkene

Men, for det er et stort «men»:

- Å ta effektive grep mot Putins største sårbarhet, vil kreve at Vesten selv møter og overvinner sin egen korrupsjon. Spørsmålet er om de er villige til å ta den utfordringen, fortsetter Krugman.

Han mener at «Putins akilleshæl kan være hvitvaskede penger». At nøkkelen kan være å dykke ned i og eksponere russiske oligarkers skjulte utenlandsformuer.

- Dermed går man etter oligarkene som omgir Putin og som hjelper ham med å holde seg ved makta.

IKKE NOK: Partileder for venstre Guri Melby mener Norge ikke gjør nok for å hjelpe Ukraina. Vis mer

- Ubehagelig fakta

Å plassere verdier i skatteparadiser er i seg selv ikke ulovlig. Hemmelighold kan imidlertid åpne for ulovlige pengestrømmer i form av skatteunndragelser, korrupsjon og hvitvasking.

- Det er tidligere etablert at russere har vært flinke til å skjule sine aktiva i skatteparadiser, blant annet gjennom Pandora Papers. Å avsløre den russiske maktelitens enorme rikdom, er imidlertid svært utfordrende, påpeker professor ved Institutt for forsvarsstudier, Jardar Østbø, til Børsen.

Samtidig trekker Krugman fram et annet komplisert og ubehagelig moment: Ved å gå velstående russere og deres ekstreme rikdommer etter i sømmene, risikerer man også å dra andre hemmeligheter fram i lyset.

- Det er to ubehagelige fakta her. For det første er en rekke innflytelsesrike personer, både i næringslivet og i politikken, dypt økonomisk innblandet i russiske kleptokrater. Dette gjelder spesielt i Storbritannia. For det andre vil det være vanskelig å gå etter hvitvaskede russiske penger, uten å gjøre livet vanskeligere for alle hvitvaskere, uansett hvor de kommer fra, skriver økonomen.

- Mens russiske plutokrater kan være verdensmestere i denne sporten, er de neppe unike: Ultrarike mennesker over hele verden har penger gjemt i utlandet.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Kalkulert

Straffetiltakene som så langt er innført, er ment å ramme russiske oligarker og andre eliter. Til sammen skal 11 milliardærer ha tapt flere milliarder kroner på konflikten allerede.

Spørsmålet er om dette er effektivt nok.

- Det er visse små tegn til misnøye i enkelte deler av eliten. Men så må man huske at Putin er besatt av lojalitet og kun omgir seg med ekstremt lojale personer, og det er kun disse - om noen - som har reell innflytelse på hans beslutninger, sier Jardar Østby til Børsen, og fortsetter:

- Generelt sett er det vanskelig å se at sanksjonene som er innført hittil, og at tiltaket som Krugman nevner, vil ha noen stor påvirkning på kort sikt, mener han.

Onsdag forklarte Østbø til Børsen at sanksjonene Vesten nå har kommet med, trolig er noe russerne allerede har kalkulert med.

- De vestlige sanksjonene har høyst sannsynlig vært påregnet fra russisk side, og er ikke egnet til å endre kursen. Sannsynligvis tror ikke de som har innført sanksjonene det heller, forklarte Østbø.

- «Atomknappen»

Han - i likhet med eksperter på området - trakk samtidig fram ett middel som trolig kan ramme Russland hardt: Nemlig å utestenge Russland fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Lørdag ble det klart at EU-kommisjonen foreslår å utestenge flere russiske banker fra Swift og fryse midlene til den russiske sentralbanken.

- Er det nok? Nei. Er det nødvendig? Absolutt. Sanksjoner gir bare mening hvis det er kostnader for begge sider, og dette vil bli kostbart, uttalte sjefen for en av sentralbankene i eurosonen, som ikke er navngitt, lørdag, ifølge NTB.

En slik sanksjon vil gjøre de fleste banktransaksjoner med Russland vanskelig. Forslaget er imidlertid omstridt og flere har advart kraftig mot å ta grepet i bruk.

- Det er jo den berømte «atomknappen», altså Swift, det er det man ser på som det ultimate sanksjons-virkemidlet, forklarte Østbø til Børsen tidligere i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer