«Putins akilleshæl»: - Har vi viljen?

Økonom og nobelprisvinner mener Vesten har et økonomisk våpen som vil ramme Putin der det smerter mest, men: - Det vil kreve at Vesten selv møter og overvinner sin egen korrupsjon.

- UBEHAGELIG: Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, mener at «Putins akilleshæl kan være hvitvaskede penger». Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB
- UBEHAGELIG: Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, mener at «Putins akilleshæl kan være hvitvaskede penger». Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har midler til å legge et enormt økonomisk press på Putin-regimet (i motsetning til den russiske økonomien). Men har vi viljen? Det er tusenrublersspørsmålet, skriver nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, i en kommentar i The New York Times.

Russlands omfattende militære angrep på Ukraina har utløst kraftfulle sanksjoner fra det øvrige verdenssamfunnet.

- Maksimal effekt

Både USA, EU og Storbritannia har ilagt Russland betydelige straffetiltak - som treffer både oligarker, banker, luftfarten, finansmarkedet og ikke minst midlene til president Vladimir Putin og hans utenriksminister Sergej Lavrovs.

- De nye straffetiltakene vil ha maksimal effekt på Russlands politiske elite og økonomi, mener EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Det er ikke Paul Krugman like overbevist om.

Selv om Vesten skulle stille med et arsenal av sanksjoner, spør økonomen seg hvor effektive straffetiltakene egentlig er. Han mener at demokratiske regjeringer har et kraftfullt virkemiddel tilgjengelig i verktøykassa. Et økonomisk sanksjonsvåpen som vil ramme Putin der det smerter mest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.