Krigen i Ukraina:

Putins døds-stat

Alle som kritiserer Vladimir Putins angrepskrig mot Ukraina vet at de lever farlig. Lista over kritikerne som har dødd på mystiske vis blir stadig lengre. - En stolt russisk tradisjon, sier norsk ekspert.

MAFIASTAT: Listen over høytstående russere som dør på mistenkelig vis begynner å bli lang i president Vladimir Putins Russland. Foto: AFP/NTB.
MAFIASTAT: Listen over høytstående russere som dør på mistenkelig vis begynner å bli lang i president Vladimir Putins Russland. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omstendighetene er uklare rundt dødsfallene til mange høytstående russere. Det som ser ut til å være en fellesnevner er at de er svært rike, tilhører gjerne energisektoren og de har åpenlyst kritisert president Vladimir Putins krigføring i Ukraina.

Etter at Vesten innførte strenge økonomiske sanksjoner mot Russland og mange av landets oligarker, har listen over mistenkelige dødsfall blitt urovekkende lang.

- Det vi ser i Russland nå er metoder tilbake til Stalin-tida, folk forsvinner rett som det er. Dette kan de, og Putin begynner å bli god på dette, sier Iver B. Neumann, russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt.

- Putin har tydeligvis ikke fått med seg at det ble et lite militært problem for Stalin, med alle disse generalene han hadde kverka. Det er noen lærdommer her, men han vil vel bare si at de vant til slutt selv om prisen ble ganske høy, sier Neumann.

Svært mange høyt profilerte personer har dødd av mer eller mindre naturlige årsaker siden Vladimir Putin startet sin krig i Ukraina. Dermed begynner de ulykkesutsatte oligarkene i Russland å bli en utdøende rase.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.