Krigen i Ukraina:

«Putins edderkopp»: - Ekstremt viktig

En av president Vladimir Putins aller nærmeste venner har gått under radaren nesten hele krigen – fram til et mystisk fly dukket opp i helga.

BARNDOMSVENNER: Sergej Roldugin er en av Vladimir Putins nærmeste venner. Nå svirrer ryktene etter at et mystisk fly dukket opp. Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB
BARNDOMSVENNER: Sergej Roldugin er en av Vladimir Putins nærmeste venner. Nå svirrer ryktene etter at et mystisk fly dukket opp. Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB Vis mer
Publisert

Helt siden Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor, har «hele verdens» øyne vært rettet mot den russiske presidenten Vladimir Putin og hans innerste krets.

Presidentens nærmeste allierte har en etter en blitt rammet av vestlige sanksjoner. Myndighetene i flere land har beslaglagt superyachter, luksusleiligheter og store formuer. Samtidig har oligarkene fått sine liv gransket og utbrodert av tabloidpressen.

En av Putins aller nærmeste venner, cellisten Sergej Roldugin (71), har imidlertid nærmest vært som sunket i jorda – fram til et mystisk fly i helga ble koblet til oligarken.

Men hvem er egentlig mannen som er mest kjent som «Putins edderkopp»?

CELLIST: Sergej Roldugin er en av Putins nærmeste venner. Foto: .Sergei Karpukhin / Tass / NTB
CELLIST: Sergej Roldugin er en av Putins nærmeste venner. Foto: .Sergei Karpukhin / Tass / NTB Vis mer

Barndomsvenner

Lørdag tok et privat ambulansefly av typen Bombardier Challenger 604 av fra Frankfurt. Destinasjonen var Moskva. Der skal det ha stått på bakken i omtrent én time, før det returnerte med samme rute.

Vesten har innført forbud mot russiske fly i luftrommet sitt som følge av krigen mot Ukraina. Russland har gjort det samme for vestlige fly i sitt luftrom. For at en flytur fra Tyskland til Russland skal kunne gjennomføres, må derfor landene de flyr over ha godkjent turen – noe en medisinsk nødssituasjon kan utløse.

De siste dagene har flere spekulert i om det kan være Roldugin, bedre kjent som «Putins edderkopp» på grunn av sin viktige rolle i presidentens nettverk, som ble hentet hjem lørdag. Opplysningene er ikke bekreftet av verken tyske eller russiske myndigheter.

Cellisten og dirigenten er ukjent for de fleste, til tross for at han har vært en av presidentens nærmeste i en årrekke.

De to møttes allerede i ungdomsåra, da de ble introdusert for hverandre gjennom Roldugins bror som studerte sammen med Putin på KGB-skolen i Leningrad. Det kommer fram i Putins biografi «Første person».

NÆRE: Den kjente cellisten skal være gudfar til Putins eldste datter. Her er de avbildet sammen i 2009. Foto: AFP / NTB
NÆRE: Den kjente cellisten skal være gudfar til Putins eldste datter. Her er de avbildet sammen i 2009. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Står hverandre veldig nært

Siden skal de ha hatt et tett bånd, og 71-åringen er i dag blant annet gudfar for Putins eldste datter, ifølge The Guardian.

- Det vitner om at de står hverandre veldig nært, sier Russland-ekspert og seniorforsker ved NIBR-OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Dagbladet.

Holm-Hansen forteller at Putin har hatt en tendens til å holde kontakten med vennene fra ungdomsåra i Leniningrad, som i dag heter St. Petersburg.

- Putins nærmeste kommer fra en rekke ulike miljøer, men ett av miljøene han har holdt fast ved – og virkelig vernet om – er vennene fra barndommen og ungdomsåra i Leningrad, sier han og legger til:

- Vennene fra denne tida har vist seg å være ekstremt viktige for Putin. Flere av dem har blitt styrtrike og fått høye posisjoner i politikken. Tette personlige nettverk er viktig i Russland, der man ofte stoler mer på personer enn på institusjoner.

Ukraina hevder de vet hva som er Russlands neste trekk på slagmarken i Ukraina. Vis mer

Sentral i Panama-avsløringene

Mens Putin gjorde karriere i KGB, som var etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet i Sovjetunionen, valgte Roldugin å satse på musikk. Med åra etablerte han seg også som en russisk forretningsmann, blant annet gjennom investeringer i oljebransjen, ifølge russiske medier.

Hvor stor formuen hans er i dag, er usikkert.

- Jeg er absolutt ikke en forretningsmann. Jeg har ikke millioner, sa Roldugin til The New York Times i 2014.

To år seinere, i 2016, fikk han imidlertid mye oppmerksomhet i forbindelse med dokumentlekkasjen Panama papers. Der det ble avslørt at Roldugin står som eier av skatteparadis-selskaper som har mottatt atskillige milliarder fra statlige russiske banker og bedrifter, skriver NTB.

Putin selv skal ikke være nevnt i det omfattende materialet med et eneste ord. Holm-Hansen sier imidlertid at oligarker er veldig viktige for Putin - blant annet på grunn av deres kunnskap om skatteparadiser.

- Oligarker er viktige for Putin av flere grunner. De eier de mest verdifulle selskapene i landet - selskaper som er store i internasjonal sammenheng og som er viktige for Russlands posisjon i verdensøkonomien. I tillegg har de ofte stålkontroll på hvor og hvordan man skal gjemme unna private penger og eieindeler i britiske og andre skatteparadiser, noe Putin trolig ikke kan spesielt mye om.

EKSPERT: Russland-ekspert og seniorforsker Jørn Holm-Hansen. Foto: OsloMet
EKSPERT: Russland-ekspert og seniorforsker Jørn Holm-Hansen. Foto: OsloMet Vis mer

Fire tiltalt i rettssak

I 2014 skal Roldugin også ha satt inn 560 millioner kroner på to kontoer i Gazprombank i Zürich i Sveits – penger statsadvokaten hevder tilhører president Putin. Det skriver den sveitsiske avisa Tages-Anzeiger.

- Det er symptomatisk at Russlands president Putin offisielt har en inntekt på 100 000 sveitsiske franc og ikke er rik, men at han faktisk har enorme verdier som forvaltes av folk nær ham, har den sveitsiske statsadvokaten sagt i en uttalelse, ifølge Aftenposten.

Nå står fire ansatte i Gazprombank tiltalt i saken, anklaget for å ha bistått Roldugin med å ha satt inn millionene.

Rettssaken begynner onsdag 8. mars – bare noen dager etter den mystiske flyturen til Moskva.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer