Helt siden Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor, har «hele verdens» øyne vært rettet mot den russiske presidenten Vladimir Putin og hans innerste krets.
Presidentens nærmeste allierte har en etter en blitt rammet av vestlige sanksjoner. Myndighetene i flere land har beslaglagt superyachter, luksusleiligheter og store formuer. Samtidig har oligarkene fått sine liv gransket og utbrodert av tabloidpressen.
En av Putins aller nærmeste venner, cellisten Sergej Roldugin (71), har imidlertid nærmest vært som sunket i jorda – fram til et mystisk fly i helga ble koblet til oligarken.
Men hvem er egentlig mannen som er mest kjent som «Putins edderkopp»?

Barndomsvenner
Lørdag tok et privat ambulansefly av typen Bombardier Challenger 604 av fra Frankfurt. Destinasjonen var Moskva. Der skal det ha stått på bakken i omtrent én time, før det returnerte med samme rute.
Vesten har innført forbud mot russiske fly i luftrommet sitt som følge av krigen mot Ukraina. Russland har gjort det samme for vestlige fly i sitt luftrom. For at en flytur fra Tyskland til Russland skal kunne gjennomføres, må derfor landene de flyr over ha godkjent turen – noe en medisinsk nødssituasjon kan utløse.

Spår kollaps: - Alt kan skje
De siste dagene har flere spekulert i om det kan være Roldugin, bedre kjent som «Putins edderkopp» på grunn av sin viktige rolle i presidentens nettverk, som ble hentet hjem lørdag. Opplysningene er ikke bekreftet av verken tyske eller russiske myndigheter.
Cellisten og dirigenten er ukjent for de fleste, til tross for at han har vært en av presidentens nærmeste i en årrekke.
De to møttes allerede i ungdomsåra, da de ble introdusert for hverandre gjennom Roldugins bror som studerte sammen med Putin på KGB-skolen i Leningrad. Det kommer fram i Putins biografi «Første person».

- Står hverandre veldig nært
Siden skal de ha hatt et tett bånd, og 71-åringen er i dag blant annet gudfar for Putins eldste datter, ifølge The Guardian.
- Det vitner om at de står hverandre veldig nært, sier Russland-ekspert og seniorforsker ved NIBR-OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Dagbladet.

Peskov: - Lukter enorm forbrytelse
Holm-Hansen forteller at Putin har hatt en tendens til å holde kontakten med vennene fra ungdomsåra i Leniningrad, som i dag heter St. Petersburg.
- Putins nærmeste kommer fra en rekke ulike miljøer, men ett av miljøene han har holdt fast ved – og virkelig vernet om – er vennene fra barndommen og ungdomsåra i Leningrad, sier han og legger til:
- Vennene fra denne tida har vist seg å være ekstremt viktige for Putin. Flere av dem har blitt styrtrike og fått høye posisjoner i politikken. Tette personlige nettverk er viktig i Russland, der man ofte stoler mer på personer enn på institusjoner.
Sentral i Panama-avsløringene
Mens Putin gjorde karriere i KGB, som var etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet i Sovjetunionen, valgte Roldugin å satse på musikk. Med åra etablerte han seg også som en russisk forretningsmann, blant annet gjennom investeringer i oljebransjen, ifølge russiske medier.
Hvor stor formuen hans er i dag, er usikkert.
- Jeg er absolutt ikke en forretningsmann. Jeg har ikke millioner, sa Roldugin til The New York Times i 2014.
To år seinere, i 2016, fikk han imidlertid mye oppmerksomhet i forbindelse med dokumentlekkasjen Panama papers. Der det ble avslørt at Roldugin står som eier av skatteparadis-selskaper som har mottatt atskillige milliarder fra statlige russiske banker og bedrifter, skriver NTB.

- Mangler tillit til toppledelsen
Putin selv skal ikke være nevnt i det omfattende materialet med et eneste ord. Holm-Hansen sier imidlertid at oligarker er veldig viktige for Putin - blant annet på grunn av deres kunnskap om skatteparadiser.
- Oligarker er viktige for Putin av flere grunner. De eier de mest verdifulle selskapene i landet - selskaper som er store i internasjonal sammenheng og som er viktige for Russlands posisjon i verdensøkonomien. I tillegg har de ofte stålkontroll på hvor og hvordan man skal gjemme unna private penger og eieindeler i britiske og andre skatteparadiser, noe Putin trolig ikke kan spesielt mye om.

Fire tiltalt i rettssak
I 2014 skal Roldugin også ha satt inn 560 millioner kroner på to kontoer i Gazprombank i Zürich i Sveits – penger statsadvokaten hevder tilhører president Putin. Det skriver den sveitsiske avisa Tages-Anzeiger.
- Det er symptomatisk at Russlands president Putin offisielt har en inntekt på 100 000 sveitsiske franc og ikke er rik, men at han faktisk har enorme verdier som forvaltes av folk nær ham, har den sveitsiske statsadvokaten sagt i en uttalelse, ifølge Aftenposten.

Sår tvil om ny teori
Nå står fire ansatte i Gazprombank tiltalt i saken, anklaget for å ha bistått Roldugin med å ha satt inn millionene.
Rettssaken begynner onsdag 8. mars – bare noen dager etter den mystiske flyturen til Moskva.