Alisjer Usmanov:

«Putins favoritt» kan slippe unna

EU vurderer nå å løsne grepet om «Putins favoritt-oligark».

FÅTT NOK: Alisjer Usmanov krever at EU dropper sanksjonene mot ham. Her med Russlands president Vladimir Putin i 2017. Foto: Michael Klimentyev / AFP / NTB
FÅTT NOK: Alisjer Usmanov krever at EU dropper sanksjonene mot ham. Her med Russlands president Vladimir Putin i 2017. Foto: Michael Klimentyev / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russlands invasjon av Ukraina har Vesten herjet med russiske oligarker. EU er inne i sin sjette sanksjonspakke, og inkluderte tidlig metall-magnat Alisjer Usmanov på svartelista.

I april slo tyske myndigheter kloa i verdens største yacht, «Dilbar», som gjennom kompliserte eierstrukturer skal eies gjennom søsteren hans, Gulbakhor Ismailova. Også hun har også blitt inviet i EUs sanksjonsliste.

Det samme har oligarkens andre søster, Saodat Narzieva.

Hun omtales av gravegruppa OCCRP som «verdens rikeste gynekolog». Gruppa fant blant annet ut at hun sto som reell eier av 27 bankkontoer i Sveits. Den luksuriøse livsstilen hun viser på sosiale medier skyldes umulig dagjobben hennes som gynekolog, ifølge gravegruppa.

Krever sanksjoner forkastet

Sansjonsregimet er naturligvis familien lite fornøyd med. De leverte derfor i april hver sin separate anke mot sanksjonene i domstolen i EU for å få noen av sanksjonene forkastet, skriver The Guardian.

De krever at reiseforbudet i EU, og forbudet mot bruk av midler i medlemslandene, inkludert den svindyre yachten, oppheves.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Sakene er nå oppe til vurdering i domstolen, og avisa skriver at de erfarer at en foreløpig avgjørelse kommer innen to uker. En endelig avgjørelse kommer ifølge avisa innen slutten av året. Med andre ord kan mannen EU i sin sanksjonsbegrunnelse omtaler som «Putins favoritt-oligark» få tilgang til bankkontoer og midler igjen.

Detaljene i anken er ikke kjent.

Oligarkene slår tilbake

Usmanov er også sanksjonert av USA og Storbritannia, og med det nektes han blant annet tilgang til det som skal være hans to overdådige hus i England. Den georgianske villaen Beechwood og herregården Sutton Place er ikke oppført i oligarkens eget navn, noe som gjør det svært vanskelig å fryse eiendommene.

Metall-magnatens talsperson har tidligere uttalt til BBC at eiendommene er flyttet til såkalte truster, og at Usmanov ikke lenger er den relle eieren.

- Usmanov har trukket seg som mottaker av trustene og har donert sine rettigheter til familien, sa vedkommende da.

Begge søstrene har imidlertid også blitt oppført på Storbritannias sanksjonsliste, så ingen av dem kan reise inn i landet. Hva som skjer med eiendommene er foreløpig ikke kjent.

Usmanov er ikke den eneste som har gått til krig mot EUs sanksjoner. Også tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj krever å få straffetiltakene opphevet. Det samme gjør banktoppene Milhail Fridman og Petr Aven.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer