Putins «Frankenstein-flåte»: Gigantkrav

Vestlige sanksjoner går hardt ut over russisk luftfart. Ett og et halvt år etter invasjonen av Ukraina er det likevel fortsatt russiske fly i lufta.

FLYR FORTSATT: Russisk luftfart presses av vestlige sanksjoner. Her er Vladimir Putin i et øvelsesfly utenfor Moskva i mars 2022. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP/NTB
FLYR FORTSATT: Russisk luftfart presses av vestlige sanksjoner. Her er Vladimir Putin i et øvelsesfly utenfor Moskva i mars 2022. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Russland har blitt truffet av et lappeteppe av sanksjoner fra Vesten etter at krigen i Ukraina startet i februar 2022.

Og blant de hardest rammede næringene i Russland er russisk luftfart.

Luftfartsindustrien i landet får ikke reservedeler eller teknisk kompetanse fra vestlige land, og russiske flyselskap får ikke fly i vestlig luftrom.

Etter at sanksjonene traff Russland svarte russiske myndigheter med å beslaglegge 500 vestlige fly som var i Russland til en verdi av ti milliarder dollar, omtrent 100 milliarder norske kroner.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

Demonterer fly

Likevel er russerne avhengige av å få inn ny deler til flyene for å kunne holde de i lufta.

- Russisk luftfart fungerer fremdeles innenlands og på noen utenlandsruter som de fortsatt opererer på, sier Hans Jørgen Elnæs, flyanalytiker i Winair, til Børsen, og legger til:

- Men jeg hadde ikke satt meg på et russisk fly.

For å holde flyene i drift begynte russiske flyselskap å demontere andre fly for å sikre seg reservedeler, såkalt kannibalisme, skrev Reuters i august 2022.

Selskapene kjøper også brukte deler fra Iran og Kina, ifølge Business Insider.

Nettstedet kaller flyene for «Frankenstein-flåten», og skriver at de ikke er verdt en krone utenfor de russiske landegrensene.

Gigantiske summer

- Det er ikke bærekraftig over lang tid. Flyene de har fra Vesten vil bli en større og større utfordring for russerne, fordi de går ut på dato. Man må ha nye deler, sertifiserte teknikere og oppgraderinger fra produsentene, sier Elnæs, og legger til:

- Det er ingen optimal situasjon.

Det ligger nå an til å bli rettssaker mellom flyselskapene Russland beslagla fly fra og forsikringsselskaper verden over, ifølge flyanalytikeren.

Ifølge Yahoo finance starter flere rettsaker i juni 2024, der en rekke flyselskaper krever flere milliarder dollar.

I forrige uke skrev derimot det russiske nyhetsbyrået TASS at den russiske regjeringen har bevilget 300 milliarder rubler til å kjøpe 80-90 av de utenlandsproduserte flyene de beslagla.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer