Putins gassgrep: «Vil skape kaos»

Vladimir Putin vil bruke energimakten han har til å gjøre vinteren ubehagelig for Europa, mener norsk ekspert.

ENERGIKRIG: Vladimir Putin står klar til å skru av kranene i vinter, mener analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
ENERGIKRIG: Vladimir Putin står klar til å skru av kranene i vinter, mener analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

«Putin vil bruke dette for alt det er verdt».

Det skriver råvareanalytiker for SEB, Bjarne Schieldrop, som beskriver energisituasjonen i Europa, en situasjon som Schieldrop tidligere har omtalt som en «proxy-krig» mellom EU og Russland.

For Europas avhengighet av russisk gass vil gi en svær utfordrende vinter, fastslår han.

Prisene skyter i været

Før Putin og Russland invaderte Ukraina importerte Europa opp mot 40 prosent av gassen de trengte fra den store naboen i øst. Europas største økonomi, Tyskland, er det enkeltlandet som er mest avhengig av russergassen. De fikk to tredeler av gassen de trengte fra Russland.

Russisk krafteksport til Europa har gått kraftig ned det siste året, og en klar konsekvens av at russerne har strammet til gasskranene mot Europa er at prisene har skutt i været.

I forrige uke steg prisen på naturgass 20 prosent, og endte uka på den høyeste prisen noensinne. Oppgangen ser heller ikke ut til å stanse. Mandag har prisene økt med ytterligere 17 prosent, til rekordhøye 293 euro per megawattime.

Ifølge finans.dk tilsvarer det en oljepris på 475 dollar fatet. Prisen var mandag ettermiddag 95,75 dollar og har aldri vært høyere enn 147,02 dollar fatet, som den var 11. juli 2008.

Den siste oppgangen tilskrives blant annet at den russiske gasseksportøren Gazprom vil stenge Nord Stream-rørledningen fra 31. august til og med 2. september.

Årsaken skal, ifølge russerne, være pågående vedlikeholdsarbeider.

Må ha større gasslagre

Schieldrop ser nå uansett antydninger til at flere aktører i markedet tenker at vi snart passerer toppen for EUs energifrykt, og at man utover høsten seiler inn i smulere farvann.

Bakgrunnen for at flere tror det er at EUs gasslagre antakelig vil være på et normalnivå i oktober, men, fastslår Schieldrop, «normal er ikke lenger normal».

Vanligvis vil nemlig EU motta rundt 3,7 terawattime (TWh) gass hver dag via hovedrørledningene fra Russland. Nå mottar EU bare 0,6 TWh hver dag, altså 3 TWh mindre enn normalt.

I løpet av vinterperioden fra november til mars vil EU derfor motta 450 TWh mindre enn en normalvinter.

Dermed er Schieldrops konklusjon at EU for å stå i en «normalsituasjon» i oktober må ha 1450 TWh i gasslagrene, og ikke 1000 TWh, som har vært gjennomsnittet i perioden 2015 - 2019.

Putin vil skape kaos

«Vår klare oppfatning er at EUs energisituasjon den kommende vinteren vil være ekstremt vanskelig og at vi ikke på noen måte nærmer oss en situasjon der ting er i ferd med å roe seg», skriver Schieldrop, som kommer med følende dystre spådom:

«Dersom EU begynner å føle seg komfortable vil han (Putin) drive ned gasseksporten enda lavere. Og når værmeldingene varsler veldig kaldt vær når vi går inn i vinteren, vil han sannsynligvis skru eksporten ned til null for å skape kaos».

Overfor Dagens Næringsliv fyrer Schieldrop av en salve mot europeiske politikere, som han mener gjorde en «kjempetabbe» da de gikk for Russland som energileverandør etter den kalde krigen, ved at de trodde Russland var blitt et annet land enn det var under Sovjetunionens tid.

- Og at det var greit å ha 40 prosent av gassimporten sin fra Russland. Det var uimotståelig fordi det var så billig og bra med gass fra Russland. Men det viser seg at det var det dyreste valget Europa kunne ta. Både for den geopolitiske og energipolitiske selvstendigheten, har dette vært verdens dyreste tabben for Europa, sier Schieldrop, og legger til:

- Alle alternativer hadde vært grisebillig i forhold til dette katastrofale valget.

Får trøbbel ved gasskutt

Også i Tyskland vedgår de som har ansvaret for gasslagrene at situasjonen kan bli ganske kritisk.

- Vi har bare naturgass til å dekke 2 1/2 måneds forbruk i vinter, dersom Russland stanser alle leveranser, sier Klaus Müller, direktør for Bundesnetzagentur, til Finans.dk.

De enormt høye gassprisene har også fått markante stemmer til å vende blikket mot Norge. Torsdag i forrige uke gikk lederen for energidekningen i den britiske storavisa Financial Times ut med en bønn til Norge: Kutt gassprisene.

De siste månedene har EU lagt planer for å bli mindre avhengig av en stadig minkende, og ujevn, gassflyt fra Russland. Tidligere i sommer vedtok EUs medlemsland en plan om å frivillig kutte gassforbruket med 15 prosent fra 1. august til 31. mars neste år.

I mai la også EU-kommisjonen fram en storstilt plan, kalt «RePower EU», for hvordan de skal bli uavhengig av russisk gass. Målet er å kutte forbruket av naturgass med 155 milliarder kubikkmeter innen 2027, tilsvarende importen fra Russland.

Planen krever investeringer på 300 milliarder euro, og målet er også å redusere bruken av russisk olje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer