Putins gassgrep: «Vil skape kaos»

Vladimir Putin vil bruke energimakten han har til å gjøre vinteren ubehagelig for Europa, mener norsk ekspert.

ENERGIKRIG: Vladimir Putin står klar til å skru av kranene i vinter, mener analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
ENERGIKRIG: Vladimir Putin står klar til å skru av kranene i vinter, mener analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

«Putin vil bruke dette for alt det er verdt».

Det skriver råvareanalytiker for SEB, Bjarne Schieldrop, som beskriver energisituasjonen i Europa, en situasjon som Schieldrop tidligere har omtalt som en «proxy-krig» mellom EU og Russland.

For Europas avhengighet av russisk gass vil gi en svær utfordrende vinter, fastslår han.

Prisene skyter i været

Før Putin og Russland invaderte Ukraina importerte Europa opp mot 40 prosent av gassen de trengte fra den store naboen i øst. Europas største økonomi, Tyskland, er det enkeltlandet som er mest avhengig av russergassen. De fikk to tredeler av gassen de trengte fra Russland.

Russisk krafteksport til Europa har gått kraftig ned det siste året, og en klar konsekvens av at russerne har strammet til gasskranene mot Europa er at prisene har skutt i været.

I forrige uke steg prisen på naturgass 20 prosent, og endte uka på den høyeste prisen noensinne. Oppgangen ser heller ikke ut til å stanse. Mandag har prisene økt med ytterligere 17 prosent, til rekordhøye 293 euro per megawattime.

Ifølge finans.dk tilsvarer det en oljepris på 475 dollar fatet. Prisen var mandag ettermiddag 95,75 dollar og har aldri vært høyere enn 147,02 dollar fatet, som den var 11. juli 2008.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer