Putins «gigantiske feilvurdering»: - Har tapt

Krigen i Ukraina framstår per dags dato som uten ende, men på et annet område har Vladimir Putin og Russland allerede tapt, mener ekspert.

HAR TAPT: Den erfarne hedgefondforvalteren Pierre Andurand mener Russlands president Vladimir Putin har tapt energikrigen. Foto: AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA / NTB
HAR TAPT: Den erfarne hedgefondforvalteren Pierre Andurand mener Russlands president Vladimir Putin har tapt energikrigen. Foto: AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg mener Putin har tapt energikrigen.

Slik lyder dommen hedgefondforvalter Pierre Andurand gir i et intervju med Financial Times.

Andurand er overhodet ikke noen hvem som helst. Med bakgrunn som energitrader i Goldman Sachs og Vitol har han skapt navnet sitt gjennom å forutse mange av de største endringene innenfor olje- og energisektoren de siste to tiåra.

De siste tre åra har også gjort underverker selskapet hans, Andurand Capital. Selskapets hedgefond Commodities Discretionary Enhanced, som fokuserer på nettopp energi, steg med 650 prosent fra starten av 2020 og til slutten av fjoråret.

Gasseksporten har stupt

Nå mener altså Andurand at Putin har tapt energikrigen, på tross av at Europa for bare et år siden var svært avhengige av den russiske gassen. Så mye som 40 prosent av EUs import kom fra Russland, og for enkeltnasjoner, som Tyskland, var tallene enda høyere.

Likevel - allerede før Russland invaderte Ukraina, begynte de å bremse gasseksporten til Europa.

Ifølge tall gjengitt av U.S. Energy Information Administration så begynte den russiske oljeeksporten å falle allerede i 2020. I første omgang kom det som følge av redusert behov i Europa som følge av coronapandemien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.