- Jeg mener Putin har tapt energikrigen.
Slik lyder dommen hedgefondforvalter Pierre Andurand gir i et intervju med Financial Times.
Andurand er overhodet ikke noen hvem som helst. Med bakgrunn som energitrader i Goldman Sachs og Vitol har han skapt navnet sitt gjennom å forutse mange av de største endringene innenfor olje- og energisektoren de siste to tiåra.
De siste tre åra har også gjort underverker selskapet hans, Andurand Capital. Selskapets hedgefond Commodities Discretionary Enhanced, som fokuserer på nettopp energi, steg med 650 prosent fra starten av 2020 og til slutten av fjoråret.

Putins eks-elskerinne sanksjonert
Gasseksporten har stupt
Nå mener altså Andurand at Putin har tapt energikrigen, på tross av at Europa for bare et år siden var svært avhengige av den russiske gassen. Så mye som 40 prosent av EUs import kom fra Russland, og for enkeltnasjoner, som Tyskland, var tallene enda høyere.
Likevel - allerede før Russland invaderte Ukraina, begynte de å bremse gasseksporten til Europa.
Ifølge tall gjengitt av U.S. Energy Information Administration så begynte den russiske oljeeksporten å falle allerede i 2020. I første omgang kom det som følge av redusert behov i Europa som følge av coronapandemien.
Rundt midten av 2021 begynte Russland å begrense naturgasseksporten ytterligere, slik at det var en nedgang i gasseksporten år for år fra 2019 og til og med 2021. Altså før krigen.
Siden invasjonen har eksporten falt voldsomt. I oktober 2022 var den russiske gasseksporten 80 prosent lavere sammenliknet med året før, ifølge Det internasjonale energibyrået.
Selv om det fremdeles flyter noe gass fra Russland til Europa, står Russland nå bare for 9 prosent av all gass som blir importert til Europa.

- Det er absurd
Skyhøye priser
Men om russisk gass inntil nylig var svært viktig for Europa, så har den også vært svært viktig for Russland. 75 prosent av landets gasseksport gikk nemlig til Europa.
Den voldsomme bremsen i den russiske gasseksporten førte innledningsvis til skyhøye gasspriser og skyhøye strømregninger for folk flest i Europa.
Gassprisene var oppe i nivåer ti ganger over de vanlige prisnivåene. Nå er riktignok gassprisene fremdeles ganske høye, men på et nivå Europa klarer å håndtere.
En mild vinter og et krafttak for å få fylt gasslagrene før vinteren, har også gjort sitt til at dommedagsvarslene fra i fjor høst om storslått energikrise i Europa ikke har slått til.

Slik overlever han sanksjonene
- Gigantisk feilvurdering
Og nå mener altså Andurand at Putin er i ferd med å tape energikrigen - for godt.
- Ekstremt høye naturgass- og elektrisitetspriser i Europa var ekstremt skadelig for verdensøkonomien, men nå er vi tilbake på et mer fornuftig nivå. Dersom gassprisene holder seg der, så vil det være mye mindre fare for inflasjon og høyere renter. Det vil ikke være noen frykt for en energikrise, sier Andurand, og legger til:
- Nå som Europa venner seg til å leve uten russisk gass, hvorfor skulle de gå tilbake til den?
Andurand mener Putin hadde forregnet seg, ved at han undervurderte gassimportørenes evne til å tilpasse seg den nye situasjonen.
- Jeg mener dette var en gigantisk feilvurdering av Putin om hvem som hadde pressmiddelet, på samme måte som han feilvurderte hvordan Ukraina ville kjempe imot og Vesten stå sammen, sier Andurand.
- Russland har mistet sin største kunde for alltid, og det vil ta minst ett tiår for å få på plass nok rørledninger til å sende den gassen til Asia. Og så fort Russland bare kan selge gass til Kina, så vil Kina være i en posisjon til å bestemme prisen.

- Russland har mistet Europa for alltid
Enormt underskudd
Økonomisk er dette selvsagt en utfordring for Russland, som er svært avhengige av sin eksport. I januar falt Russlands olje- og gassinntekter som en stein, og bidro med det til det største budsjettunderskuddet i januar måned siden minst 1998.
Underskuddet endte på 25 milliarder dollar, og kom i hovedsak som en kombinasjon av økte utgifter som følge av krigen i Ukraina, og at skatteinntektene fra olje og gass ble nesten halvert.
Og om rørledningene mellom Russland og Europa fremdeles ligger der, og det i teorien kan flyte russisk gass i strie strømmer til Europa igjen om det politiske klimaet skulle tilsi det, er det lite som tyder på at det skjer.
Like før jul ble EU-parlamentet og EUs medlemsland enige om finansieringen av en plan for å kutte avhengigheten av russisk gass betraktelig.
EU-kommisjonens plan, døpt «REPowerEU», går i hovedsak ut på å diversifisere EUs gassinnkjøp, få fortgang i planene om å rulle ut fornybar energi og få ned gassforbruket der det er mulig.