Krigen i Ukraina:

Putins hvete-kupp: - Stjal alt

Satellittbilder avslører at hvete verdt en milliard dollar har blitt høstet i okkuperte deler av Ukraina.

STJÅLET HVETE: Disse satelittbildene viser områder utenfor ukrainsk kontroll, hvor det er blitt høstet hvete. Foto: NASA
STJÅLET HVETE: Disse satelittbildene viser områder utenfor ukrainsk kontroll, hvor det er blitt høstet hvete. Foto: NASA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Analyser av satellittbilder viser at 5,8 millioner tonn hvete har blitt høstet i områder som ikke var under ukrainsk kontroll. Det melder NASA, USAs romfartsorganisasjon.

Med andre ord: Denne hveten, verdsatt til en milliard dollar, har blitt høstet i områder som Russland okkuperer.

Selv om det ikke er klart hvor mye som har havnet i russiske lommer, er toppsjefen i ukrainske HarvEast ikke i tvil om at russerne har gjort et hvete-kupp på selskapets åkrer i Donetsk-regionen.

- Stjålet og eksportert

- Alt som ble høstet på våre åkrer ble stjålet og eksportert fra Ukraina, sier HarvEast-sjef Dmitrij Skornjakov ifølge Bloomberg.

Ukraina er en av verdens største eksportører av korn, og flere land er avhengige av eksporten for å ha mat til befolkningen. Flere utviklingsland står i en sultkatastrofe etter at Russland invaderte Ukraina, og korneksporten stoppet opp.

I juli kom det på plass avtaler via Tyrkia og FN, som gjorde at Russland ville tillate Ukraina å eksportere korn. I slutten av oktober trakk Russland seg fra avtalen, til store advarsler fra Nato og EU. Avtalen ble imidlertid forlenget i november, for 120 dager. Prisene har også steget til himmels.

PUTIN: Den russiske presidenten besøkte mandag Krim-brua etter eksplosjonen i høst. Vis mer

Høstet mer enn forventet

Til tross for krigen har Ukraina høstet 26,6 millioner tonn i 2022, ifølge NASA. Det er mer enn forventet.

- Det er ned fra fjorårets rekord på 33 millioner tonn, men det er tett på femårsgjennomsnittet på 27,9 millioner tonn, sier sjef for NASAs innhøstingsprogram, Inbal Becker-Reshef.

HarvEasts Skornjakov forteller at gode værforhold er grunnen til den høye produksjonen.

Helt siden starten av invasjonen har Ukraina anklaget Russland for å stjele korn, noe landet har nektet for. En stor del av Ukrainas jordbruk ligger i okkuperte områder, nærmere en fjerdedel, ifølge Bloomberg. Nesten seks millioner tonn av årets innhøsting skal altså ha blitt høstet i russiskkontrollerte områder.

NASAs satellittbilder viser at omtrent 88 prosent av vinteravlingene i okkuperte områder har blitt høstet, mens det hovedsakelig er rundt frontlinja de uhøstede avlingene ligger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer