Krigen i Ukraina:

Putins hvete-kupp: - Stjal alt

Satellittbilder avslører at hvete verdt en milliard dollar har blitt høstet i okkuperte deler av Ukraina.

STJÅLET HVETE: Disse satelittbildene viser områder utenfor ukrainsk kontroll, hvor det er blitt høstet hvete. Foto: NASA
STJÅLET HVETE: Disse satelittbildene viser områder utenfor ukrainsk kontroll, hvor det er blitt høstet hvete. Foto: NASA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Analyser av satellittbilder viser at 5,8 millioner tonn hvete har blitt høstet i områder som ikke var under ukrainsk kontroll. Det melder NASA, USAs romfartsorganisasjon.

Med andre ord: Denne hveten, verdsatt til en milliard dollar, har blitt høstet i områder som Russland okkuperer.

Selv om det ikke er klart hvor mye som har havnet i russiske lommer, er toppsjefen i ukrainske HarvEast ikke i tvil om at russerne har gjort et hvete-kupp på selskapets åkrer i Donetsk-regionen.

- Stjålet og eksportert

- Alt som ble høstet på våre åkrer ble stjålet og eksportert fra Ukraina, sier HarvEast-sjef Dmitrij Skornjakov ifølge Bloomberg.

Ukraina er en av verdens største eksportører av korn, og flere land er avhengige av eksporten for å ha mat til befolkningen. Flere utviklingsland står i en sultkatastrofe etter at Russland invaderte Ukraina, og korneksporten stoppet opp.

I juli kom det på plass avtaler via Tyrkia og FN, som gjorde at Russland ville tillate Ukraina å eksportere korn. I slutten av oktober trakk Russland seg fra avtalen, til store advarsler fra Nato og EU. Avtalen ble imidlertid forlenget i november, for 120 dager. Prisene har også steget til himmels.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.