Putins invasjon av Ukraina rammer hans egen omgangskrets hardt.

Styrtrike oligarker, regjeringsmedlemmer og kjendiser får midlene sine fryst, nektes innreise i Vesten og tilgang til internasjonale banker og betalingsløsninger.

Dette er Putins maktelite

Publisert

Russlands invasjon av Ukraina fortsetter, og EU innfører stadig nye sanksjoner. Mandag kveld ble president Vladimir Putins innerste sirkel rammet økonomisk.

Lista inneholder navn på oligarker, forretningsmenn, propagandister, militærprofiler og regjeringsmedlemmer. Til sammen rammer nå sanksjonene 680 individer og 53 selskaper.

- Med disse nye sanksjonene går vi etter alle som har en viktig økonomisk rolle i å støtte Putins regime, og som drar finansielle fordeler av systemet. Disse sanksjonene vil avdekke rikdommen til Putins elite. Dem som har tillatt invasjonen av Ukraina vil betale en pris for sine handlinger, sier Josep Borrell, EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Sanksjonene går ut på å fryse midlene til de nevnte, og et forbud mot å gjøre midler tilgjengelig for dem. I tillegg inkluderer sanksjonene innreiseforbud gjennom EU-territorium.

Motmæle mot krig

Financial Times er blant dem som har sett nærmere på navnene på lista. Blant dem er ukrainskfødte Mikhail Fridman som er grunnlegger av banken Alfa Bank.

OPPRØR: Mikhail Fridman er en av få som tar til motmæle mot Ukraina-krigen. Her i 2004. Foto: TASS/AFP/NTB
OPPRØR: Mikhail Fridman er en av få som tar til motmæle mot Ukraina-krigen. Her i 2004. Foto: TASS/AFP/NTB Vis mer

Han er blant få russiske rikinger som har tatt til motmæle mot Putins krig i Ukraina.

- Jeg ble født i Vest-Ukraina og bodde der til jeg var 17 år. Foreldrene mine er ukrainske borgere og bor i Lviv, min favorittby. Men jeg har også tilbrakt mye av livet mitt som en russisk borger, og bygget opp bedrifter. Jeg er dypt bundet til ukrainske og russiske folk, og den pågående krisen er en tragedie for begge, uttalte han gjennom selskapet LetterOne fredag.

EU mener imidlertid han bidro både med støtte og penger til Russlands annektering av Krim i 2014. Etter de nye sanksjonene fra EU er Fridman og Alfa Bank-sjef Petr Aven, omtalt som en av Putins «nærmeste oligarker», mildt sagt forbanna. De anklager EU for løgn.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

- Mikhail Fridman og Petr Aven er virkelig sjokkerte over de beviselig falske anklagene fra EU som påstår å rettferdiggjøre grunnlaget de har blitt sanksjonert på, sier de i en uttalelse.

Oligarken Aleksej Mordasjov er også på lista. Finansmannen som ifølge Bloombergs rikingliste er nest rikest i Russland, eier stålselskapet Severstal. Han eier også 34 prosent av reiseselskapet TUI. Heller ikke han kommer med ord i Putins favør.

INGEN STØTTE: Aleksej Mordasjov ønsker en slutt på krigen snarest. Her med Putin i 2006. Foto: TASS/Reuters/NTB
INGEN STØTTE: Aleksej Mordasjov ønsker en slutt på krigen snarest. Her med Putin i 2006. Foto: TASS/Reuters/NTB Vis mer

- Det som skjer i Ukraina er en tragedie for to broderlige nasjoner. Det er grusomt at ukrainere og russere dør, folk lider og økonomien kollapser. Jeg håper virkelig vi finner en løsning i nærmeste framtid som løser konflikten og setter en stopp for blodbadet, sa han i en uttalelse i kjølvannet av sanksjonene, og la til at han ikke forsto hvorfor han ble rammet.

Metallmagnaten Oleg Deripaska har også gjort et forsiktig opprør mot Putins krig. På Telegram skrev han mandag:

- Fred er veldig viktig! Forhandlinger må starte så snart som mulig!

Dette er en russisk oligark

Ordet oligark kommer fra gammelgresk, og betyr «styre av få», men fikk en egen betegnelse etter oppløsningen av Sovjetunionen på 90-tallet.

Under Boris Jeltsins presidentperiode fra 1991 til 1999 fikk de russiske oligarkene sin storhetstid, en gruppe finansmagnater som fikk eiendomsrett til verdifulle tidligere offentlige eide bedrifter og naturressurser. Stikkordet var korrupsjon.

«PUTINS LOMMEBOK»: Sergei Roldugin omtales av EU som «Putins lommebok», og er rammet av de nye sanksjonene. Foto: Dmitry Astakhov/Sputnik/AFP/NTB
«PUTINS LOMMEBOK»: Sergei Roldugin omtales av EU som «Putins lommebok», og er rammet av de nye sanksjonene. Foto: Dmitry Astakhov/Sputnik/AFP/NTB Vis mer

Selv om oligarkene også i dag utgjør en stor del av makteliten i Russland, er de under strengere kontroll av Putin. Eksperter mener at presidenten har en jernklo over oligarkene, og at de frykter for friheten sin dersom de utfordrer ham politisk.

Det er blant annet liten tvil om at Putin sto bak arrestasjonen av den styrtrike russiske oligarken Mikhail Khodorkovskij i 2003. Han tilhørte opposisjonen som ønsket en mer liberal styreform liknende vestlige demokratier.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Han ble dømt og fengslet for skatteunndragelser og svindel, og oljeselskapet Junkos ble slått konkurs. Etter ni år ble han benådet av presidenten, men er fortsatt forkjemper for et demokratisk Russland - fra sitt nye bosted i London.

VENNER: Alisjer Usmanov sammen med presidenten i 2019. Foto: Michael Klimentyev/Sputnik/AFP/NTB
VENNER: Alisjer Usmanov sammen med presidenten i 2019. Foto: Michael Klimentyev/Sputnik/AFP/NTB Vis mer

Alisjer Usmanov er en av Putins «favoritt-oligarker». Han har til nå nektet å uttale seg om Ukraina-krigen.

MegaFon, et selskap hvor Usmanov er majoritetsaksjonær, er sponsor av fotballklubben Everton. Onsdag varslet klubben at sponsoravtalen suspenderes.

Tause oligarker

Et annet navn på sanksjonslista er milliardæren Alisjer Usmanov, som beskrives som Putins «favoritt-oligark». Han er grunnlegger av gruveselskapet Metalloinvest, og er tidligere deleier av fotballklubben Arsenal. Han har nektet å uttale seg offentlig, ifølge Financial Times.

Han representerer med det majoriteten av oligarkene - de er tause. Blant dem er Alexander Ponomarenko, som skal ha finansiert det mye omtalte «Putin-palasset» og oljeselskapet Rosnefts sjef Igor Setsjin, som beskrives som en av Putins «mest trofaste og nærmeste rådgivere, i tillegg til hans personlige venn».

Flere er også involverte i den russiske banken Rossija, som allerede er sanksjonert av EU. Blant dem er Gennadij Timtsjenko, eier av investorgruppa Volga Group. Han og Putin skal ha hatt et nært vennskap siden 90-tallet, og Timtsjenko skal blant annet ha bygget sin makt og rikdom på en oljeeksport-lisens utstedt av Putin selv.

KGB-OFFISERER: Putin og Nikolai Tokarev var i KGB sammen i 1980. Her poserer de for kameraet i februar, få uker før Ukraina-krigen. Foto: Aleksej Nikolskij/Sputnik/Reuters/NTB
KGB-OFFISERER: Putin og Nikolai Tokarev var i KGB sammen i 1980. Her poserer de for kameraet i februar, få uker før Ukraina-krigen. Foto: Aleksej Nikolskij/Sputnik/Reuters/NTB Vis mer

Også Putins tidligere kompanjong i KGB, Nikolai Tokarev, er rammet av sanksjoner. De to tjenestegjorde sammen i Øst-Tyskland i 1980, og Tokarev er nå leder for Transneft, den statlig kontrollerte oljerør-operatøren.

Sergej Roldugin, som omtales som «Putins lommebok», er anklaget for å overføre to milliarder dollar fram og tilbake mellom banker og utenlandske selskap for å bidra til å skjule presidentens mystiske formue. Han er også gudfar til Putins eldste datter Maria, og har foreløpig ikke uttalt seg om verken krigen eller sanksjonene.

Kilder, oversikt Putins innerste krets: EU, Wikipedia, Store norske leksikon, Bloomberg, Forbes, Reuters, Financial Times, The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer