Russisk økonomi:

Putins krigskasse: Tallet overrasker

USAs president Joe Biden skulle halvere den russisk økonomien. Slik har det ikke gått.

INGEN STYRT: Den russiske økonomien holdt seg nogenlunde stabil gjennom 2022. Foto: Grigory Sysoyev / Sputnik / AFP / NTB
INGEN STYRT: Den russiske økonomien holdt seg nogenlunde stabil gjennom 2022. Foto: Grigory Sysoyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nesten nøyaktig ett år etter at Russland invaderte Ukraina, er tallenes tale klar. Vesten har innført strenge sanksjoner for å ramme russisk økonomi og dermed president Vladimir Putins krigskasse.

Det har ikke hatt en like kraftfull effekt som ventet.

Russisk økonomi har riktignok krympa, men bare med 2,1 prosent, ifølge landets statistikkbyrå. Det skriver BBC. Tallet må nok tas med en klype salt, men er likevel langt unna prognosene.

Instituttet for internasjonal finans spådde en nedgang på 15 prosent i 2022. For elleve måneder siden kunngjorde USAs president Joe Biden at man var «i rute til å halvere» russisk økonomi.

Bedre enn ventet

Det internasjonale pengefondet (IMF) har kommet med sobrere analyser som startet på 8,5 prosents nedgang i april.

- Estimatene har bedret seg gjennom det siste året. Russisk økonomi lå an til å falle kraftig i 2022, det gjorde det ikke. Det skyldes flere grunner, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Cecilie Sendstad, til Børsen.

AVBRYTES: Vladimir Putin fikk til slutt nok av sin egen visestatsminister under et regjeringsmøte 11. januar. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

For selv om vestlige selskap har trukket seg ut av landet, og det er forbud mot å handle mot en rekke russiske selskap og individer, har Russland fortsatt solgt olje og gass.

Og med skyhøye energipriser har rublene rullet inn i krigskassa.

Olje- og gasseksport til Europa har falt betraktelig, men i andre deler av verden har rabattert energi blitt tatt imot med åpne armer - som i Kina og India.

Varte til årsskiftet

- Olje- og gassprisene hjalp russisk økonomi veldig mye. En stor andel av deres bruttonasjonalprodukt (BNP) er avhengig av petroleumsinntekt, spesielt olje, sier Sendstad.

Hun legger til at det først var ved årsskiftet at oljesanksjonene slo inn og Europa-eksporten ble kuttet da Nord Stream-rørledningen ble tatt ut.

Sendstad understreker at Vesten også har rammet selve frakten av petroleum, ved at det er innført sanksjoner mot fartøy som frakter olje med pris høyere enn 60 dollar.

- Hvis et fartøy har fraktet russisk olje med høyere pris, får det ikke legge til havn. Det påvirker ikke bare europeiske skip som frakter russisk olje, men også fartøy registrert i andre land, forklarer sjefforskeren.

HAR FÅTT KONSEKVENSER: Sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Cecilie Sendstad, forteller at russisk økonomi er påvirket av sanksjonene, selv om den tilsynelatende er stabil. Foto: FFI
HAR FÅTT KONSEKVENSER: Sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Cecilie Sendstad, forteller at russisk økonomi er påvirket av sanksjonene, selv om den tilsynelatende er stabil. Foto: FFI Vis mer

Russland har også tjent på mat- og gjødseleksport, som har bidratt til å holde landets økonomi gående.

Sendstad trekker også fram Russlands handlekraftighet da sanksjonene trådte i kraft, og peker på at det ble gjort flere tiltak for å stabilisere økonomien.

- Russiske myndigheter satt i gang mottiltak med en gang. De stengte børshandelen en måned og hindret investeringsflukt. Men det ble ikke foretatt nye investeringer, sier hun.

På stedet hvil

Kort tid etter invasjonen, falt rubelen betraktelig i verdi. Men det tok ikke lange tida før den russiske valutaen hentet seg inn igjen. Nå har den styrket seg 7,2 prosent mot amerikansk dollar siden før invasjonen.

ADVARER: Tidligere general advarer om at Putin går i «diktatorfella»: - Alle rundt ham blir tjenere. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Det betyr at russiske myndigheter og sentralbanken har styrt rubelen, etter at den dalte masse. Rubelen er ikke markedsstyrt lengre, den er styrt av myndighetene. Dette betyr ikke at markedet har mer tillit til rubelen, understreker Sendstad.

- Tallet på 2,1 prosent nedgang, betyr det at sanksjonene ikke fungerer?

- Det er jo et gjentakende spørsmål. Mye av kritikken har gått på at Putin fortsatt driver med krigføring, ergo funker de ikke. Og det er riktig - han har ikke slutta. Men sanksjonene skulle også bidra til at Europa ikke finansierer Russlands krig mot Ukraina, og å redusere støtten til Putins krigføring ved å sanksjonere høytstående folk i Russland, sier hun, og fortsetter:

- Å slutte å importere russisk olje og gass vil ha stor effekt. I tillegg er tilgangen på teknologi strupt, noe som har konsekvenser for blant annet våpen. Teknologi som brukes for å utvinne olje og gass er også stoppet. Men det tar tid før noen av disse sanksjonene virker.

Til tross for at russisk økonomi har holdt stand mer enn ventet, betyr det på ingen måter gode nyheter, slår Sendstad fast.

- Vi må tenke på hvor russisk økonomi kom fra, og hvordan dette hadde utviklet seg om det ikke var krig og verden hadde fortsatt som vanlig. Etter to år med pandemi har de fleste andre land hatt en vekst i BNP på rundt 5 prosent etter at økonomien åpnet igjen. Alt lå til rette for at dette skulle gå bra framover, for russisk økonomi ser det ikke sånn ut. Mens vi har opplevd økonomisk framgang, så har det stått stille for Russland, og det er mer eller mindre forventningen framover også.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer