Russisk økonomi:

Putins krigskasse: Tallet overrasker

USAs president Joe Biden skulle halvere den russisk økonomien. Slik har det ikke gått.

INGEN STYRT: Den russiske økonomien holdt seg nogenlunde stabil gjennom 2022. Foto: Grigory Sysoyev / Sputnik / AFP / NTB
INGEN STYRT: Den russiske økonomien holdt seg nogenlunde stabil gjennom 2022. Foto: Grigory Sysoyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nesten nøyaktig ett år etter at Russland invaderte Ukraina, er tallenes tale klar. Vesten har innført strenge sanksjoner for å ramme russisk økonomi og dermed president Vladimir Putins krigskasse.

Det har ikke hatt en like kraftfull effekt som ventet.

Russisk økonomi har riktignok krympa, men bare med 2,1 prosent, ifølge landets statistikkbyrå. Det skriver BBC. Tallet må nok tas med en klype salt, men er likevel langt unna prognosene.

Instituttet for internasjonal finans spådde en nedgang på 15 prosent i 2022. For elleve måneder siden kunngjorde USAs president Joe Biden at man var «i rute til å halvere» russisk økonomi.

Bedre enn ventet

Det internasjonale pengefondet (IMF) har kommet med sobrere analyser som startet på 8,5 prosents nedgang i april.

- Estimatene har bedret seg gjennom det siste året. Russisk økonomi lå an til å falle kraftig i 2022, det gjorde det ikke. Det skyldes flere grunner, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Cecilie Sendstad, til Børsen.

For selv om vestlige selskap har trukket seg ut av landet, og det er forbud mot å handle mot en rekke russiske selskap og individer, har Russland fortsatt solgt olje og gass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer