Nesten nøyaktig ett år etter at Russland invaderte Ukraina, er tallenes tale klar. Vesten har innført strenge sanksjoner for å ramme russisk økonomi og dermed president Vladimir Putins krigskasse.
Det har ikke hatt en like kraftfull effekt som ventet.
Russisk økonomi har riktignok krympa, men bare med 2,1 prosent, ifølge landets statistikkbyrå. Det skriver BBC. Tallet må nok tas med en klype salt, men er likevel langt unna prognosene.

Nekter for å være «Putins favoritt»
Instituttet for internasjonal finans spådde en nedgang på 15 prosent i 2022. For elleve måneder siden kunngjorde USAs president Joe Biden at man var «i rute til å halvere» russisk økonomi.
Bedre enn ventet
Det internasjonale pengefondet (IMF) har kommet med sobrere analyser som startet på 8,5 prosents nedgang i april.
- Estimatene har bedret seg gjennom det siste året. Russisk økonomi lå an til å falle kraftig i 2022, det gjorde det ikke. Det skyldes flere grunner, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Cecilie Sendstad, til Børsen.
For selv om vestlige selskap har trukket seg ut av landet, og det er forbud mot å handle mot en rekke russiske selskap og individer, har Russland fortsatt solgt olje og gass.
Og med skyhøye energipriser har rublene rullet inn i krigskassa.

- Det plager meg
Olje- og gasseksport til Europa har falt betraktelig, men i andre deler av verden har rabattert energi blitt tatt imot med åpne armer - som i Kina og India.
Varte til årsskiftet
- Olje- og gassprisene hjalp russisk økonomi veldig mye. En stor andel av deres bruttonasjonalprodukt (BNP) er avhengig av petroleumsinntekt, spesielt olje, sier Sendstad.
Hun legger til at det først var ved årsskiftet at oljesanksjonene slo inn og Europa-eksporten ble kuttet da Nord Stream-rørledningen ble tatt ut.
Sendstad understreker at Vesten også har rammet selve frakten av petroleum, ved at det er innført sanksjoner mot fartøy som frakter olje med pris høyere enn 60 dollar.
- Hvis et fartøy har fraktet russisk olje med høyere pris, får det ikke legge til havn. Det påvirker ikke bare europeiske skip som frakter russisk olje, men også fartøy registrert i andre land, forklarer sjefforskeren.

Russland har også tjent på mat- og gjødseleksport, som har bidratt til å holde landets økonomi gående.
Sendstad trekker også fram Russlands handlekraftighet da sanksjonene trådte i kraft, og peker på at det ble gjort flere tiltak for å stabilisere økonomien.

Ny rekord for Putins «spøkelsesflåte»
- Russiske myndigheter satt i gang mottiltak med en gang. De stengte børshandelen en måned og hindret investeringsflukt. Men det ble ikke foretatt nye investeringer, sier hun.
På stedet hvil
Kort tid etter invasjonen, falt rubelen betraktelig i verdi. Men det tok ikke lange tida før den russiske valutaen hentet seg inn igjen. Nå har den styrket seg 7,2 prosent mot amerikansk dollar siden før invasjonen.
- Det betyr at russiske myndigheter og sentralbanken har styrt rubelen, etter at den dalte masse. Rubelen er ikke markedsstyrt lengre, den er styrt av myndighetene. Dette betyr ikke at markedet har mer tillit til rubelen, understreker Sendstad.
- Tallet på 2,1 prosent nedgang, betyr det at sanksjonene ikke fungerer?
- Det er jo et gjentakende spørsmål. Mye av kritikken har gått på at Putin fortsatt driver med krigføring, ergo funker de ikke. Og det er riktig - han har ikke slutta. Men sanksjonene skulle også bidra til at Europa ikke finansierer Russlands krig mot Ukraina, og å redusere støtten til Putins krigføring ved å sanksjonere høytstående folk i Russland, sier hun, og fortsetter:

- Kan vare veldig lenge
- Å slutte å importere russisk olje og gass vil ha stor effekt. I tillegg er tilgangen på teknologi strupt, noe som har konsekvenser for blant annet våpen. Teknologi som brukes for å utvinne olje og gass er også stoppet. Men det tar tid før noen av disse sanksjonene virker.
Til tross for at russisk økonomi har holdt stand mer enn ventet, betyr det på ingen måter gode nyheter, slår Sendstad fast.
- Vi må tenke på hvor russisk økonomi kom fra, og hvordan dette hadde utviklet seg om det ikke var krig og verden hadde fortsatt som vanlig. Etter to år med pandemi har de fleste andre land hatt en vekst i BNP på rundt 5 prosent etter at økonomien åpnet igjen. Alt lå til rette for at dette skulle gå bra framover, for russisk økonomi ser det ikke sånn ut. Mens vi har opplevd økonomisk framgang, så har det stått stille for Russland, og det er mer eller mindre forventningen framover også.