Kornavtalen

Putins krigstrussel ryster markedet

Kornprisene stiger kraftig etter Vladimir Putins trussel om å anse alle skip på vei mot ukrainske havner som potensielle millitære mål.

MILITÆRT MÅL: Russland vil behandle skip på vei mot ukrainske havner som potensielle militære mål. Foto: Mehmet Emin Calsikan / REUTERS / NTB.
MILITÆRT MÅL: Russland vil behandle skip på vei mot ukrainske havner som potensielle militære mål. Foto: Mehmet Emin Calsikan / REUTERS / NTB. Vis mer
Publisert

Denne uka trakk Russland seg fra avtalen som garanterte sikker forsyning av korn gjennom Svartehavet.

Onsdag meldte Russland at de vil behandle alle skip på vei mot ukrainske havner som potensielle militære mål.

Det har ført til kraftige prisøkninger.

Siden avtalebruddet har prisen på hvete økt med 15 prosent, ifølge tall fra Trading Economics.

I tillegg skal de nylige angrepene mot den ukrainske havnebyen Odessa ha ødelagt 60 000 tonn med korn, og mye av infrastrukturen for korneksport, ifølge det ukrainske landbruksdepartementet.

Kraftige reaksjoner

Hvete er en av de viktigste matkildene i verden. En kraftig økning i prisene kan dermed føre til sult for millioner av mennesker.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Russlands beslutning om å trekke seg fra Black Sea Grain Initiative.

- Russlands ulovlige krig mot Ukraina fortsetter å skade millioner av sårbare mennesker rundt om i verden, skriver Stoltenberg i en twittermelding.

FNs generalsekretær António Guterres mener avtalen vil gå kraftig utover forbrukerne.

- Hundrevis av millioner mennesker risikerer sult, mens forbrukerne rammes av en global levekostnadskrise. Det er de som betaler prisen, sier han.

Bekymret for ukrainske miner

Russlands president Vladimir Putin indikerte forrige helg at han ikke ville fornye pakten, og sa at dens hovedformål - å forsyne land i nød med korn - «ikke har blitt realisert».

Ifølge Storbritannias militære etterretningstjeneste ble avgjørelsen om å forlate avtalen besluttet, fordi Russland ønsker å avskrekke all shipping til og fra Ukraina langs sjøveien.

- Russland tok trolig avgjørelsen om å forlate avtalen for en stund siden, fordi de besluttet at avtalen ikke lenger var til deres fordel, skriver den britiske etterretningen i sin daglige oppdatering, og legger til:

- Russland har maskert disse grunnene med desinformasjon. De hevder at de var bekymret for at sivile skip var i fare for å seile over ukrainske miner, og at Ukraina har brukt den frie korridoren til militære formål. De har ikke lagt fram dokumentasjon for disse påstandene, skriver etterretningen.

Så langt har avtalen tillatt eksport av 33 millioner tonn mat gjennom ukrainske havner, ifølge FN-data.

Før krigen var Ukraina verdens femte største hveteeksportør, og sto for 10 prosent av eksporten, ifølge OECD.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer