Putins mystiske gigantformue: Tre teorier

USAs president har truet med økonomiske sanksjoner mot president Putins personlige formue, som ifølge enkelte eksperter kan være blant verdens største.

RIK OG MEKTIG: Noen tror Putin har en personlig formue på flere hundre milliarder kroner. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
RIK OG MEKTIG: Noen tror Putin har en personlig formue på flere hundre milliarder kroner. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Det ville vært den største invasjonen siden 2. verdenskrig, sier USAs president Joe Biden om et eventuelt angrep på Ukraina.

Han truer med sanksjoner direkte rettet mot president Putin, dersom Russland skulle invadere nabolandet.

Putin sitter ifølge enkelte på en hemmelig gigantformue. At Biden truer denne regnes som et uvanlig trekk, ifølge The Guardian.

Putins formue

Det er imidlertid stor usikkerhet om hvor stor Putins formue egentlig er, og hvordan han har bygget den opp.

Forbes profilerer seg på å lage rikinglister. Men selv etter 20 års gravearbeid har de ikke kunnet fastslå størrelsen på formuen.

Magasinet trekker fram tre teorier: Khodorkovskij-modellen, mafia-modellen og «skryte»-modellen, som forklaringer på presidentens formue.

Oligark-teorien

Da den styrtrike russiske oligarken Mikhail Khodorkovskij ble arrestert i 2003, mistenkt for svindel og skatteunndragelse, var det liten tvil om at Putin sto bak arrestasjonen, frysingen av formuen og oppsplittinga av selskapet, ifølge Forbes.

Oljemilliardæren Khodorkovskijs skjebne ble en viktig lærepenge for landets oligarker. Flere spurte seg hvor mye av Khodorkovskis formue Putin puttet i egen lomme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer