Putins nye grep: - Har knust rubelen

Russere får ikke lov til å kjøpe utenlandsk valuta det neste halvåret.

RUBEL-RAS: Verdien på rubelen har vært i fritt fall siden Russland invaderte Ukraina. Derfor har den russiske sentralbanken nå nedlagt forbud mot salg av utenlandsk valuta i Russland. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
RUBEL-RAS: Verdien på rubelen har vært i fritt fall siden Russland invaderte Ukraina. Derfor har den russiske sentralbanken nå nedlagt forbud mot salg av utenlandsk valuta i Russland. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske sentralbanken melder onsdag at salg av all utenlandsk valuta er suspendert mellom 9. mars og 9. september. Det betyr at bankene ikke kan selge utenlandsk valuta til russere. De har imidlertid muligheten til å veksle annen valuta til rubel.

- Det er for å unngå at russerne selger rublene sine og kjøper utenlandsk valuta. Det er en måte å tvinge folk til å holde på rubelen sin, forklarer valutaekspert og professor i finans ved BI, Dagfinn Rime, til Børsen.

- Har knust rubelen

Ingen oppløftende nyhet for russerne, med andre ord. Rubelen har stupt i verdi siden Russland invaderte Ukraina, og det koster nå 155 rubler for en dollar. Siden starten av året har verdien på rubelen falt med svimlende 90 prosent.

Det er det svakeste siden rubelen ble innført i 1991.

Den svenske økonomen Ander Åslund kommer i den forbindelse med en meget brutal Twitter-melding.

«All rubel-konvertibilitet er over. Putin har knust rubelen».

Sentralbankens seineste tiltak er blant flere i det som kalles kapitalkontroll. Tidligere har de hevet styringsrenta til 20 prosent. For halvannen uke siden ble russiske borgere nektet å sende valuta ut av landet. I tillegg har Kreml beordret alle russiske eksportører til å veksle 80 prosent av inntektene i utenlandsk valuta til rubler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer