Putins nye grep: - Har knust rubelen

Russere får ikke lov til å kjøpe utenlandsk valuta det neste halvåret.

RUBEL-RAS: Verdien på rubelen har vært i fritt fall siden Russland invaderte Ukraina. Derfor har den russiske sentralbanken nå nedlagt forbud mot salg av utenlandsk valuta i Russland. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
RUBEL-RAS: Verdien på rubelen har vært i fritt fall siden Russland invaderte Ukraina. Derfor har den russiske sentralbanken nå nedlagt forbud mot salg av utenlandsk valuta i Russland. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske sentralbanken melder onsdag at salg av all utenlandsk valuta er suspendert mellom 9. mars og 9. september. Det betyr at bankene ikke kan selge utenlandsk valuta til russere. De har imidlertid muligheten til å veksle annen valuta til rubel.

- Det er for å unngå at russerne selger rublene sine og kjøper utenlandsk valuta. Det er en måte å tvinge folk til å holde på rubelen sin, forklarer valutaekspert og professor i finans ved BI, Dagfinn Rime, til Børsen.

- Har knust rubelen

Ingen oppløftende nyhet for russerne, med andre ord. Rubelen har stupt i verdi siden Russland invaderte Ukraina, og det koster nå 155 rubler for en dollar. Siden starten av året har verdien på rubelen falt med svimlende 90 prosent.

Det er det svakeste siden rubelen ble innført i 1991.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Den svenske økonomen Ander Åslund kommer i den forbindelse med en meget brutal Twitter-melding.

«All rubel-konvertibilitet er over. Putin har knust rubelen».

Sentralbankens seineste tiltak er blant flere i det som kalles kapitalkontroll. Tidligere har de hevet styringsrenta til 20 prosent. For halvannen uke siden ble russiske borgere nektet å sende valuta ut av landet. I tillegg har Kreml beordret alle russiske eksportører til å veksle 80 prosent av inntektene i utenlandsk valuta til rubler.

Vestens økonomiske sanksjoner har også bidratt stort til å gjøre hakkemat av rubelen.

Vil forsvare valutaen

Rime vil ikke si at rubelen er «ødelagt», men slår fast at den er lite attraktiv.

- Ingen har lyst på rubel, ikke engang russerne, det er den økonomiske realiteten. Åslund er inne på noe fordi man ved å suspendere på denne måten manipulerer prisen, du får ikke fram det ønsket om å kvitte seg med rubel. På den måten vil det som ender med å bli den offisielle rubelkursen overvurdert og rubelen framstår mer attraktiv enn den egentlig er, forklarer han.

Han mener Russland med dette grepet ønsker å forsvare verdien av valutaen.

- Det er vanskelig å si, men alternativet er antakeligvis at rubelen bare faller ekstremt og at veldig mange prøver å bytte om sin rubler til dollar for å bruke i stedet, for de tror det holder på kjøpekraften. Russisk økonomi går nå antakeligvis inn i en kjempekrise, så man kan skjønne befolkningen som vil komme seg ut av rubel. Det begynner å bli veldig ekstremt, men det er en veldig ekstrem situasjon, sier han.

- Forsterker problemer

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, mener at sentralbankens tiltak har lite praktisk betydning.

- Det forsterker problemer som allerede finnes for å gjennomføre finansielle transaksjoner mellom Russland og andre typer valuta. Det er allerede et kjempeproblem. Så kan man stille seg spørsmålet om det egentlig betyr annet enn at det er en opptrapping av sanksjoner fra russisk side. Jeg tror det er veldig begrensa, sier han til Børsen.

SANKJONER: USAs president Joe Biden offentliggjorde at sanksjonene mot Russland nå utvides til at USA forbyr import av russisk olje til USA. Video: AP Vis mer

Jullum peker blant annet på at russerne allerede er utestengt fra MasterCard og Visa, og at russere som er strandet i utlandet er uten muligheter for å betale for seg.

- Døra er i veldig stor grad allerede stengt. Vestlige land har frosset russiske reserver i euro og dollar, og Russland har problemer med tilgang. Det har vært en kapitalutflukt hvor alle selger valuta, noe som er vanskelig for sentralbanken å kontrollere. Den russiske sentralbanken er tom for virkemidler.

En mulig utvei

Han er også uenig med Åslund.

- Rubelen er ikke ødelagt, men så lenge Russland kriger i Ukraina, og det ikke kommer noen løsning som gjør at man kan ta opp normale forbindelser, vil det være problematisk.

Jullum understreker at Russland også har en mulig utvei.

- Det er snakk om at Russland skal knytte seg til Kinas betalingssystem. Det er som et Swift-system for asiatiske land. Det gjenstår å se om det blir noen bakdør, og det handler om hvordan Kina stiller seg til konflikten. Det er mulig de bare blir sittende på sidelinja og ikke vil ta noen part i dette, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer