Putins oljeknep: - Lider ingen nød

Sanksjonene gjør at Russland må jobbe hardere for å få eksportert sine oljeprodukter.

EKSPORT: Det er vanskeligere for Russland å få eksportert sine oljeprodukter etter at pristaket ble innført, men enn så lenge tjener de fremdeles godt på den. Foto: Sputnik / Sergey Guneev / Pool via REUTERS / NTB
EKSPORT: Det er vanskeligere for Russland å få eksportert sine oljeprodukter etter at pristaket ble innført, men enn så lenge tjener de fremdeles godt på den. Foto: Sputnik / Sergey Guneev / Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

En av de viktigste inntektskildene til Russland er eksporten av olje og oljeprodukter, men siden de igangsatte sin blodige invasjonskrig mot Ukraina, har det blitt innført stadig tøffere sanksjoner mot den russiske oljeeksporten.

I februar ble det blant annet innført et pristak av EU og deres allierte på en rekke oljeprodukter, deriblant nafta. Russisk nafta er et oljeprodukt som primært brukes til å lage plastikk og petrokjemikalier.

- Betydelig vanskeligere

Pristaket har gjort det mye vanskeligere for Russland å eksportere varene.

- Man ser det har blitt betydelig vanskeligere å få det ut, i alle fall til vestlige aktører. Det er ganske åpenbart. Så må vi samtidig huske på at det er et enormt marked i øst også, som vil ta volumene til en rabattert pris, sier råvareanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, til Børsen.

Ifølge Bloomberg må Russland nå være kreative for å få eksportert så mye som de ønsker.

Det skal blant annet dreie seg om at de merker nafta som bensin, siden bensin har et høyere pristak, eller de har lasteskip som forlater russiske havner uten at det er oppgitt en destinasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer