Putins «oljekrig»: - Han skjønte det

Pristaket på russisk olje fungerer ikke like godt som Europa hadde håpet, men USA er ikke interessert i å blir med på endringer.

HÅVER INN: Selv om pristaket på russisk olje har en viss effekt på russisk økonomi, eksporterer de fremdeles i rikt monn. Foto: Sputnik / Mikhail Metzel / Pool via REUTERS / NTB
HÅVER INN: Selv om pristaket på russisk olje har en viss effekt på russisk økonomi, eksporterer de fremdeles i rikt monn. Foto: Sputnik / Mikhail Metzel / Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått snart fire måneder siden det ble innført pristak på russisk olje av G7 og EU, men olja fortsetter fremdeles å flyte ut av Russland.

Oljepristaket er satt på 60 dollar, og betyr i praksis betyr dette at vestlige tjenester knyttet til transport av russisk olje til sjøs, som forsikring, finansiering og teknisk assistanse, forbys hvis oljen blir dyrere enn pristaket.

Milliardinntekter

En gjennomgang av Reuters tidligere denne måneden indikerer derimot at dette ikke har påvirket omfanget av den russiske oljeeksporten.

Riktignok hadde den russiske oljeeksporten til Europa falt med 2,1 millioner fat fra februar i fjor til februar i år, men samtidig steg eksport til henholdsvis India og Kina med 1,6 millioner fat og 500 000 millioner fat.

Dette handler blant annet om at det ikke er alle som er med på pristaket, og blant dem er Kina.

Og selv om Russlands oljeinntekter har gått ned, så tjener de fortsatt milliarder på eksporten. I februar dro de inn 11,6 milliarder dollar, snaue tre milliarder mindre enn i januar.

I februar i fjor var inntektene på nesten 20 milliarder dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer