«Putins palass»: - Ingen spor

Det gigantiske luksuspalasset, med utsikt mot Svartehavet, skal angivelig tilhøre president Vladimir Putin. Men jakten på bevis butter.

«PUTINS PALASS»: Dette gigantiske palasset skal ha blitt bygget for Putin med oligarkpenger. Skjermdump: Aleksej Navalnyj/Youtube
«PUTINS PALASS»: Dette gigantiske palasset skal ha blitt bygget for Putin med oligarkpenger. Skjermdump: Aleksej Navalnyj/Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands mektigste mann kan også være blant verdens aller rikeste. Siden Vladimir Putin tok over makta for 20 år siden, har man forsøkt å finne ut av hans reelle formue. Ingen har lyktes.

Den russiske opposisjonspolitikeren og aktivisten Aleksej Navalnyj har kanskje kommet lenger enn de fleste. I 2021 ga han innsyn, gjennom en Youtube-dokumentar, i det han hevder er verdens dyreste palass.

- Jeg vil virkelig forstå hvordan en ordinær Sovjet-offiser, som har blitt gal og er besatt av penger og luksus, er villig til å ødelegge landet og drepe for gullkistene sine, åpner Navalnyj videoen.

«Verdens største bestikkelse»

Palasset skal huse hele 18 691 kvadratmeter og ha kostet 1,37 milliarder dollar, tilsvarende 12 milliarder norske kroner. Navalnyj omtaler palasset som «verdens største bestikkelse».

Offisielt eier Putin to leiligheter på 74 og 148 kvadratmeter. Ekspert på russisk korrupsjon, Nate Sibley, sier til CNN at palasset symboliserer en svunnen tid, da Putin, gjennom oligarkenes pengepunger, finansierte en luksuriøs livsstil som statslønnen på 1,2 millioner kroner aldri ville dekket.

- Jeg blir veldig overrasket om Putin noensinne setter sine føtter der igjen, sier han.

Han mener at presidenten har vært mindre avhengig av oligark-vennene sine de siste åra, og at han heller har fokusert på militæret og politikere i sin innerste sirkel.

Av den grunn skal det være vanskeligere å ramme Putin personlig med sanksjonene. Han har sørget for å plassere seg «utenfor rekkevidde» mener Sibley.

- Ingen spor

Direktør i Transparency International, Gary Kalman, mener at det også er en annen grunn til at sanksjonene ikke treffer Putin direkte.

- Det er ekstremt vanskelig for myndigheter å «følge pengene», fordi man på et tidspunkt vil treffe murveggen. Det er bokstavelig talt ingen papirspor, sier han til CNN.

PUTIN-KRITIKER: Aleksej Navalnyj har gått hardt ut mot Putin, og hevder å ha avslørt hans eierskap til palasset. Foto: Kirill Kudryavstev / AFP / NTB
PUTIN-KRITIKER: Aleksej Navalnyj har gått hardt ut mot Putin, og hevder å ha avslørt hans eierskap til palasset. Foto: Kirill Kudryavstev / AFP / NTB Vis mer

En vanlig metode er å benytte seg av utenlandskontoer, og de aller rikestes formuer og verdier er gjerne skjult via stråmenn i en myriade av skallselskaper og skatteparadis.

Palassets offisielle eier var i mange år forretningsmannen Aleksandr Ponomarenko, men han gikk i fjor ut og hevdet at han hadde trukket seg ut av prosjektet tilbake i 2016, ifølge Forbes.

Han er sanksjonert av EU, blant annet med begrunnelse i Ponomarenkos tilknytning til det nevnte palasset. Det samme er oligarkene Igor Setsjin og Nikolaj Tokarev.

Det er ikke første gang palasset får verdens øyne rettet mot seg. Allerede i 2010 ble bygget avslørt i et åpent brev til daværende president Dmitrij Medvedev av varsleren Sergej Kolesnikov.

Han forklarte da at han var engasjert av Putin-venn Nikolai Sjamalov i 2000 for å starte en rekke helseprosjekter, som skulle være finansiert av blant andre oligarkene Roman Abramovitsj og Aleksej Mordasjov. Pengene skal ha gått inn i et investeringsfond som var kontrollert av Putin, og til slutt endt opp i luksuspalasset.

Nekter for palass

Navalnyjs video er nå sett 123 millioner ganger, og skapte rabalder da den kom ut. Navalnyj er kjent for sin kritikk mot Putin, og havnet i 2020 i koma etter å ha blitt forgiftet med nervegiften Novitsjok.

Det er antatt at Putin står bak, selv om han hardnakket har nektet for anklagene. Da Navalnyj returnerte til Russland fra Tyskland i starten av 2021 ble han pågrepet av russiske myndigheter. Bare dager seinere ble Youtube-videoen publisert.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Den førte til flere demonstrasjoner i Russland. Kort tid seinere gikk Putin selv ut og nektet for enhver befatning med palasset.

- Ikke noe av det som er oppgitt her er min eiendom, verken min eller mine nære slektninger. Aldri!

Navalnyj er ikke den eneste som har sett på palasset med forstørrelsesglass. BBC Russland har også gjort et stykke gravearbeid for å avdekke hva som foregår der.

Til tross for at lite tilsynelatende var spart på å bygge palasset, måtte store deler rives for noen år siden, etter at det var kommet mugg i veggene. Det bekrefter flere kilder overfor BBC.

- Palasset var ferdigstilt og brukt i flere år, men så dukket muggen opp, sammen med en ubehagelig lukt, sier en anonym kilde som skal være tett på Kreml.

- Rett og slett sprøyt

Eiendommen skal blant annet huse et amfiteater, et kasino, et spa og en underjordisk hockeybane. Møblene skal være av aller dyreste stort. En av sofaene skal ha en prislapp på 28 000 dollar, tilsvarende 245 000 norske kroner, ifølge Navalnyjs dokumentar.

- Han ser på seg selv som en tsar, som en slags konge. Han har store planer. Hans visjon er at han er en historisk skikkelse, så mektig og så viktig, og han investerer mye penger i denne illusjonen, sier Navalnyjs kollega, Maria Pevtsjikh, til CNN.

- TSAR: Maria Pevtsjik mener Putin er villig til å betale mye for å selge inn seg selv som en slags konge. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik / Kreml / AP / NTB
- TSAR: Maria Pevtsjik mener Putin er villig til å betale mye for å selge inn seg selv som en slags konge. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer

Putin har sjelden kommentert mistankene om hans gigantiske formue offentlig. I 2008 gjorde han imidlertid et unntak under en pressekonferanse.

- Jeg har sett noen artikler om det. Det er bare sladder som ikke er verdt å diskutere. Det rett og slett sprøyt. De plukket alt fra noens nese og smurte det ut over sine små papirer, sa han da, ifølge The Guardian.

Fra renhold til luksus

Palasset skal være kronen i Putins nett av verdier. Ved hjelp av lekkasjer har man klart å danne seg et bilde av hva som kan skjule seg av verdier under Russlands mektigste mann. Blant annet skal han eie luksusyachten «Graceful». Også en annen yacht skal tilhøre presidenten - «Schehezarade».

Han er også koblet til flere eiendommer. I rikingfavoritten Monaco ble en fireetasjers luksusbygning kjøpt av et skallselskap registrert i skatteparadiset Jomfruøyene, ifølge Washington Post. Den virkelige eieren skal være den tidligere rengjøringsarbeideren Svetlana Krivonogikh.

Selskapet ble registrert bare uker etter at den da 28 år gamle kvinnen fødte en datter. Opposisjonsnettstedet Proekt hevder at Svetlana hadde et forhold med Putin, og at nå 17 år gamle Elizabeth er hans datter. Dette har imidlertid Kreml nektet for.

Svetlana er ifølge The Guardian også koblet til en rekke luksusleiligheter i St. Petersburg, en yacht og aksjer. Til sammen skal hun ha verdier til 100 millioner dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer