Gazprom truer Europa

- Putins siste kort

Putin og Gazprom kan stenge av gassen til Vest-Europa neste uke. - Flyten skal nok mest sannsynlig bort, sier norsk ekspert.

ENERGIVÅPENET: Den russiske statlige gassgiganten hevder gass ment til Moldova holdes igjen i Ukraina, og truer med å kutte i gasstilførselen til Europa via Ukraina. - Kan være et påskudd for å sverte Europa, sier ekspert. Foto: Sergei Karphukin / Reuters / NTB
ENERGIVÅPENET: Den russiske statlige gassgiganten hevder gass ment til Moldova holdes igjen i Ukraina, og truer med å kutte i gasstilførselen til Europa via Ukraina. - Kan være et påskudd for å sverte Europa, sier ekspert. Foto: Sergei Karphukin / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det statlige russiske gasselskapet Gazprom truer med å kutte i gassforsyningen til Europa via Ukraina - den eneste gjenværende ruta for russisk gasseksport til Vest-Europa.

De advarer om at det kan skje fra neste uke, melder Bloomberg.

Overrasker

I kjølvannet av krig og sanksjoner har eksperter og toppolitikere ment at Russland bruker «energi som våpen» ved å kutte i leveransene til Europa.

- Vi har hele tida ment at den flyten gjennom Ukraina nå, den er på lånt tid, og den skal nok mest sannsynlig bort, sier gassanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, til Børsen.

- Men for at dette skulle være et politisk virkemiddel, trodde vi det ville skje på den aller kaldeste dagen. Jeg er litt overrasket over at det kan skje allerede nå, legger han til.

Årsaken til trusselen er ifølge Gazprom at gassvolumer som var ment for Moldova, blir igjen i Ukraina. Det skal dreie seg om 52,52 millioner kubikkmeter gass.

Dersom dette fortsetter, vil Gazprom kutte i gassforsyningen fra og med 28. november klokka 10, advarer de.

- Kan være et påskudd

På spørsmål om det er hold i Gazproms Moldova-påstand eller om det er et påskudd for å sverte Europa, sier Hvalbye:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer