Det statlige russiske gasselskapet Gazprom truer med å kutte i gassforsyningen til Europa via Ukraina - den eneste gjenværende ruta for russisk gasseksport til Vest-Europa.
De advarer om at det kan skje fra neste uke, melder Bloomberg.
Overrasker
I kjølvannet av krig og sanksjoner har eksperter og toppolitikere ment at Russland bruker «energi som våpen» ved å kutte i leveransene til Europa.
- Vi har hele tida ment at den flyten gjennom Ukraina nå, den er på lånt tid, og den skal nok mest sannsynlig bort, sier gassanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, til Børsen.
- Men for at dette skulle være et politisk virkemiddel, trodde vi det ville skje på den aller kaldeste dagen. Jeg er litt overrasket over at det kan skje allerede nå, legger han til.

Nedslående beskjed: - Alt går opp
Årsaken til trusselen er ifølge Gazprom at gassvolumer som var ment for Moldova, blir igjen i Ukraina. Det skal dreie seg om 52,52 millioner kubikkmeter gass.
Dersom dette fortsetter, vil Gazprom kutte i gassforsyningen fra og med 28. november klokka 10, advarer de.
- Kan være et påskudd
På spørsmål om det er hold i Gazproms Moldova-påstand eller om det er et påskudd for å sverte Europa, sier Hvalbye:
- De detaljene er ikke transparente, det er ingen som vet dette annet enn personene som sitter med gassen. Jeg vil anta, som med mye annet de siste månedene, at dette er rent og skjært politisk.
Sindre Knutsson, gassanalytiker i Rystad Energy, sier til Børsen:
- Dette kan absolutt være et påskudd for å sverte Europa. Man har klart seg overraskende bra uten russiske volumer.
- Prisene har kommet ned, og det kan godt tenkes at det rett og slett er slik at Russland ikke har fått det som de har tenkt seg.

- Klare for ta i bruk Nord Stream 2
Frykt delvis priset inn
Ifølge Bloomberg steg gassprisene knapt to prosent etter nyheten.
Det forholdsvis beskjedne bykset settes i sammenheng med at en redusert flyt gjennom Ukraina var noe markedet har ventet.
- Det er delvis priset inn en frykt i markedet, men en frykt som kanskje har falt litt bort den siste tiden. Men det er klart det vil ha en stor innvirkning hvis man mister disse volumene. Vi går mot vinter, et væromslag, det begynner å bli kaldt, sier Knutsson.
Hvalbye i SEB påpeker at markedsbevegelsene er relativt dempet.
- Det tror jeg også er fordi markedet har sett på dette som at Putin har spilt bort gasskortet sitt og kanskje ikke har så mye mer å rutte med. Litt overraskende er det nok likevel, sier Hvalbye.
Dersom Gazprom gjør alvor av trusselen neste uke, vil man trolig se en tydeligere markedsreaksjon, ifølge analytikeren, som tidligere har uttalt at Putin bruker gassen til å «spille sjakk med Europa».
- Dette er siste skanse, det siste kortet, gassflyten gjennom Ukraina og Tyrkia, sier Hvalbye.
- Man har jo sett nå at Putin kanskje har spilt ut dette kortet og kanskje ikke har mer å gå på, skyter han inn.

- Presser EU til det ytterste
- Vil gjøre det mer alvorlig
Trusselen kommer samtidig som kaldere vær i Europa har ført til økt etterspørsel på gass.
Eksperter og toppolitikere har ropt varsko om konsekvensene dersom den russiske gassen forsvinner brått. De skyhøye energiprisene har allerede sendt deler av industrien, særlig i Tyskland, i knestående - og verre kan det bli.
Det er betydelige volumer som Russland transporterer til Europa via Ukraina, ifølge Knutsson: Opptil 40 millioner kubikkmeter per dag.

- Kulda kommer
- De største hovedmarkedene gjennom Ukraina er Østerrike, Slovakia og Tsjekkia. Det har vært raslet med sablene tidligere uten at det har skjedd noe. Vi får se om dette er reelt eller ikke. Volumene er såpass betydelige at hvis de blir borte, vil man kunne ende vinteren med betydelig lavere lagre. Selv om vi klarer oss gjennom vinteren, vil neste år bli enda tøffere, sier Knutsson.
Hvalbye påpeker at Europa allerede har mistet 82 prosent av gassflyten fra Russland på 12 måneder. Gassflyten fra Russland til Europa er nå fordelt omtrent 50-50 mellom rørledningene gjennom henholdsvis Tyrkia og Ukraina.

- Putin har kontrollen
Selv om et kutt gjennom Ukraina er en liten prosentandel i forhold til totalen man allerede har mistet, vil dette kjennes godt i Europa.
- Jeg vil nok tro at dette vil gjøre det mer alvorlig, og at Europa vil ha mindre gass når vi kommer ut av vinteren. Det forstyrrer hele balansen. Selv om det er en liten prosentandel, er det med å gjøre markedet strammere enn det er, selv om det ikke er snakk om så store volumer.