Krigen i Ukraina

Putins «smutthull»: - Kan tjene mer

Det er ikke sikkert EUs importforbud mot russisk olje skader Russlands økonomi. - Kan tjene mer, skriver norsk ekspert.

IMPORTFORBUD: Det er ikke gitt at Vladimir Putin og Russlands oljeinntekter vil bli mindre av EUs importforbud, mener norsk ekspert. Foto: REUTERS / Alexander Zemlianichenko / NTB
IMPORTFORBUD: Det er ikke gitt at Vladimir Putin og Russlands oljeinntekter vil bli mindre av EUs importforbud, mener norsk ekspert. Foto: REUTERS / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er åpenbart god grunn til å følge nøye med på hvordan Russland svarer på dette.

Bare Saudi-Arabia eksporterer mer råolje enn Russland, ifølge IEA. Men i løpet av de neste sju månedene skal EU kutte importen av all russisk råolje med hele 90 prosent.

Det kan få globale konsekvenser.

- Vil endre handelen

Russland står i dag for mer enn én tredjedel av EUs totale oljeimport. Det store spørsmålet nå er om Russland vil klare å finne nye markeder for den forbudte oljen.

- Det som skjer nå vil endre olje- og gasshandelen framover. Oljeprisen vil ikke falle med det første og konsekvensene av sanksjonene mot Russland vil bli merket i flere år, sier Hossein Askari, professor ved George Washington University, til CNBC.

For det er ikke gitt at det er Russland som vil tape på den oljekabalen som legges når EU blir tvunget til å importere olje fra andre markeder.

- Verden er taperne

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, skriver i en analyse av situasjonen at det ikke mye olje til overs i markedet om man må erstatte et bortfall av russiske oljefat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer