Russland:

Putins store frykt: - Angstframkallende

Forsommerens kuppforsøk i Russland har gjort det ekstra viktig for Vladimir Putin å sørge for at den jevne russer ikke merker krigen på lommeboka, for til våren er det valg.

FRYKTER PROTESTER: Vladimir Putin er svært opptatt av at inflasjonen må holdes nede, og rubelen styrkes, før valget neste år. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
FRYKTER PROTESTER: Vladimir Putin er svært opptatt av at inflasjonen må holdes nede, og rubelen styrkes, før valget neste år. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Regjeringen og sentralbanken må aktivt bruke de verktøyene som er tilgjengelige for dem, sa Vladimir Putin tirsdag denne uka, ifølge Reuters.

Den klare beskjeden fra Vladimir Putin kom uka etter at den russiske sentralbanken tok krisegrep i forrige uke, og hevet styringsrenta med 3,5 prosentpoeng - til 12 prosent.

Det var ikke bare et svar på at rubelen samme uka falt under den symbolske grensa der én dollar koster over 100 rubel. Det er også et forsøk på å få kontroll på inflasjonen før valget neste år, sier kilder tett på regjeringen til Bloomberg.

Haster med å få kontroll

Rubelen har styrket seg siden rentehevingen, også som følge av at eksportører har solgt unna sine inntekter i utenlandsk valuta.

Den russiske regjeringen jobber også med en treårig budsjettplan, som også inneholder goder til velgerne før valget, ifølge Bloomberg. Det inkluderer også stimuleringstiltak som kan bidra til høyere inflasjon. Dermed haster det med å få rubelkursen under kontroll.

- Innenrikspolitiske hensyn favoriserer en strammere pengepolitikk. Hvis rubelen skulle fortsette å miste verdi, ville det løftet inflasjonen med 1 til 1,5 prosentpoeng med prisveksten som topper seg på nøyaktig feil tidspunkt - i forkant av valget i mars, sier Alexander Isakov, russisk økonom ved Bloomberg Economics.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.