Putins trumfkort: - Enorme konsekvenser

Vladimir Putin har fremdeles ett trumfkort på hånda som kan skade den globale økonomien, mener norsk økonom.

OLJETRUMF: Verden er fremdeles avhengig av Russland og Vladimir Putins olje. Foto: Kremlin Pool Photo via AP / NTB
OLJETRUMF: Verden er fremdeles avhengig av Russland og Vladimir Putins olje. Foto: Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det har gått ett år siden det mange ikke trodde ville skje, faktisk skjedde: Russland invaderte nabolandet Ukraina.

Den blodige krigen har rammet ukrainerne, og russerne, hardt, men for resten av verden var det fort tilbake til «business as usual», ifølge sjefanalytiker i Danske Bank, Anders Johansen.

- Og det er egentlig som normalt. Denne typen kriger varer ikke lenge i markedet. Vi ble fort vant til det. Det er litt trist å si, men det er en normalsituasjon med krig. Hvis det er eneste grunnen til at markedet går ned, så normaliserer det seg fort, sier Johansen.

- Utmattelseskrig

Det som virker utvilsomt er at Russlands president Vladimir Putin ikke hadde sett for seg at Vesten skulle reagere så resolutt og samlet som de gjorde.

På rekordtid ble det vedtatt tøffe sanksjoner mot regimet, og mot regimets støttespillere.

- Dette er en utmattelseskrig. Man prøver å sultefore russerne for økonomiske midler. Det er importforbud, makspris på olje - så de rammes økonomisk, men inntil videre har de klart seg overraskende bra, sier Johansen.

På tross av dette er det røde tall i de russiske budsjettene. I januar noterte Russland seg for det største budsjettunderskuddet i januar måned siden minst 1998. Underskuddet var på 25 milliarder dollar, og kunne i hovedsak tilskrives fall i skatteinntekter fra olje og gass, og høyere utgifter i forbindelse med krigen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer