Q-melk kan forsvinne: - Det er krise

I et nødrop fra Q-Meieriene varsler melkekjempen at selskapets eksistens er truet.

SLÅR ALARM: Q-Meieriene frykter at et kutt i frakttilskudd på 50 millioner kroner, kan føre til kroken på døra for selskapet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅR ALARM: Q-Meieriene frykter at et kutt i frakttilskudd på 50 millioner kroner, kan føre til kroken på døra for selskapet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når du får et vedtak om at 50 millioner kroner skal kuttes, og at dette skal iverksettes innen 25 dager, så er det helt klart dramatisk, sier Kristine Aasheim, styreleder og pressekontakt i Q-Meieriene, til Børsen.

For én måned siden ble det kjent at Landbruksdirektoratet har vedtatt å kutte Q-Meierienes frakttilskudd på totalt 50 millioner kroner i året. Årsaken skal være at Tine nå har en dyrere frakt enn Q-Meieriene og at støtten dermed må bortfalle.

Det fikk Q-sjef Bent Myrdahl til å se rødt.

- Svak prosess

I en pressemelding gikk han til knallhardt angrep mot staten, samt konkurrenten Tine, og varslet i tillegg at forbrukerne vil bli «den store taperen» som følge av vedtaket.

  • Tine avviser kritikken fra Q-Meieriene og kaller påstandene «urimelige». Les selskapets svar lenger ned i saken.

- Vi vil selvsagt kjempe med det vi har for å få omgjort dette vedtaket, som etter vår mening er fattet på et feil faktagrunnlag og etter en svak prosess. Vi klager vedtaket inn til departementet og vil naturligvis gå rettens vei hvis vi ikke når fram der, tordnet Myrdahl.

- Krise

Ifølge Nettavisen, som først omtalte saken, er en omfattende klage nå formelt sendt inn til Landbruks- og matdepartementet. Skulle vedtaket derimot bli stående, risikerer Q-Meieriene å måtte trekke seg ut av butikkhyllene for godt.

- Det er krise for oss. Det truer vår eksistens. Et kutt på 50 millioner kroner over natta klarer vi ikke å tilpasse oss, sier Kristine Aasheim til Nettavisen.

På samme tid som frakttilskuddet kuttes, åpner Q-Meieriene et nytt meieri på Jæren. Selskapet har investert om lag en milliard kroner i prosjektet, men mener at vedtaket har satt investeringen «i fare».

- Vi klarer ikke å forstå bakgrunnen for dette vedtaket. Vi har fortsatt den samme avstanden fra meieri til grossist og butikk som før. Håpet er at Landbruksdepartementet vil stoppe dette og at man gjennomfører en helhetlig evaluering av ordningen, slik at vi kan konkurrere på like vilkår, fortsetter Aasheim til Børsen.

Har mottatt klagen

Kommunikasjonsdirektør i Landbruksdirektoratet, Robert Rønning, bekrefter at de har mottatt klagen fra Q-Meieriene.

Rønning skriver i en e-post til Børsen at frakttilskuddet ble innført i 2004, som en del av prisutjevningsordningen for melk.

Hensikten var at tilskuddet skulle redusere kostnadsulempene Tines konkurrenter hadde ved distribusjon av flytende melkeprodukter.

«Kjernen i vedtaket var at Q-Meieriene ikke lenger oppfyller det grunnleggende vilkåret i prisutjevningsforskriften om vesentlig høyere distribusjonskostnader enn Tine, og at utbetalingen dermed skulle stanse», skriver Rønning.

Som følge av situasjonen har Q-Meieriene måttet ta krisegrep. Selskapet har derfor økt prisene med 50 øre per liter melk ut mot kjedene - som en delvis kostnadsdekning for transportutgiftene. Det får også forbrukerne merke på lommeboka.

- Det var den eneste raske løsningen vi kunne gjennomføre på så kort tid for å kunne klare å konkurrere og fortsette med å skape mangfold, vekst og innovasjon.

Myrdahl presiserte forrige måned at han nå frykter drastisk svekket konkurranse i meierisektoren, og er særlig bekymret for et potensielt melkemonopol i Norge.

- Mangelfullt

Aasheim istemmer:

- Vi kommer aldri til å gi oss i denne saken, og heldigvis har vi forbrukerne med oss på laget. Vi har slåss for forutsigbare og rettferdige rammevilkår i 23 år, så vi kan det med å gå i motbakker.

Rønning i Landbruksdirektoratet skriver det er unaturlig for dem å spekulere i konsekvensene av deres opprinnelige vedtak når de skal behandle en klage.

«Det er Konkurransetilsynet som har hovedansvaret for de konkurransemessige vurderingene i meierimarkedet, som har en verdi på ca. 30 mrd. kroner», skriver Rønning.

Aasheim i Q-meieriene er særlig kritisk til direktoratets behandlingsprosess og advarer videre:

- Vedtaket er mangelfullt begrunnet. Vurderingene og tallgrunnlaget er i stor grad gjort utilgjengelig for oss, og konklusjonen er fattet uten en tilstrekkelig vurdering av våre faktiske kostnader. Dersom vedtaket, mot formodning, skulle bli stående vil det utløse en eksistensiell krise for Q-Meieriene.

- Grundig utredet

Til det utspillet svarer Rønning at Landbruksdirektoratet har et forvaltningsansvar for prisutjevningsordningen, og at de dermed er ansvarlig for å påse at vilkårene for utbetaling av tilskudd er oppfylt.

«Saken ble grundig utredet i fjor, og i februar i år fikk de berørte selskapene et forhåndsvarsel om at direktoratet ville vurdere om det fortsatt var grunnlag for å utbetale det særskilte distribusjonstilskuddet til selskapene», skriver Rønning.

Ifølge ham har Q-meieriene fått innsyn i alle sakens dokumenter, med unntak av taushetsbelagte opplysninger som handler om konkurransesensitiv informasjon som gjelder andre bedrifter.

«Når grunnlaget for utbetaling ikke er til stede, ble denne stanset, slik prisutjevningsforskriften sier», skriver Rønning.

- Urimelig

Kommunikasjonsdirektør i Tine, Ole Martin Buene, avviser kritikken fra Q-Meieriene og påstander om at selskapet skal ha jobbet aktivt for å gjøre konkurrentens rammevilkår vanskeligere. Han understreker at Tine formelt sett ikke er en part i denne saken.

- Vi mener kritikken er urimelig. Q-Meieriene forsøker å male oss til fiende, og går langt i å antyde at vi hadde en finger med i spillet vedrørende vedtaket. Det er selvfølgelig ikke tilfellet at det har vært et samarbeid eller en avtale bak lukkede dører med direktoratet og Tine.

Han opplyser at Tine jobber aktivt for å fjerne slike tilskudd - og mener det vil komme alle aktører til gode.

- Vi mener det bidrar til at alle aktørene i markedet da konkurrerer på samme vilkår. Det vil være en fordel både for Tine og Q-Meieriene. Vi blir sterkere i møte med importmarkedet, vi unngår unødige avgifter, og det vil være positivt for både bønder og forbrukere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer