Qatars sjokkregning: - Vanvittig pengebruk

Qatar-VM koster fem ganger så mye som de sju foregående mesterskapene har kostet - til sammen.

FINALEARENAEN: Lusail stadion rett nord for Doha er hovedarenaen under mesterskapet og det er her VM-finalen skal spilles. Den skal ifølge rapportene ha kostet drøyt sju milliarder kroner å bygge. Foto: AP Photo / Hassan Ammar / NTB Scanpix
FINALEARENAEN: Lusail stadion rett nord for Doha er hovedarenaen under mesterskapet og det er her VM-finalen skal spilles. Den skal ifølge rapportene ha kostet drøyt sju milliarder kroner å bygge. Foto: AP Photo / Hassan Ammar / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg visste at dette er et ekstremt dyrt VM, men det er klart at det er sjokkerende høye summer, lyder dommen fra John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Det er ikke mange timene før det svært omstridte VM i Qatar blir sparket i gang. Korrupsjon, brudd på menneskerettigheter og de svært kritikkverdige arbeidsvilkårene til arbeiderne som har bygget VM-arenaene, har preget nyhetsbildet i oppladningen til mesterskapet og i åra før.

Hovedvekten av den krasse kritikken mot Qatar som arrangør har gått på arbeidsforholdene til arbeiderne som har jobbet med å realisere mesterskapet.

Qatar har måttet gjøre enorme investeringer for å få på plass all infrastrukturen til mesterskapet.

Nå er aldri et verdensmesterskap i fotball en billig affære for vertsnasjonen, men Qatars pengebruk er helt uten sidestykke i mesterskapshistorien.

Bruker et helt BNP

Ifølge storbanken Wells Fargo var den samlede pengebruken for de sju verdensmesterskapene fra 1994 til 2018 41,5 milliarder dollar, noe som tilsvarer 421 milliarder norske kroner.

Hovedvekten av disse utgiftene kan også tilskrives de to siste mesterskapene i Russland og Brasil, som brukte henholdsvis 14 og 11 milliarder dollar på mesterskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.