Qatars sjokkregning: - Vanvittig pengebruk

Qatar-VM koster fem ganger så mye som de sju foregående mesterskapene har kostet - til sammen.

FINALEARENAEN: Lusail stadion rett nord for Doha er hovedarenaen under mesterskapet og det er her VM-finalen skal spilles. Den skal ifølge rapportene ha kostet drøyt sju milliarder kroner å bygge. Foto: AP Photo / Hassan Ammar / NTB Scanpix
FINALEARENAEN: Lusail stadion rett nord for Doha er hovedarenaen under mesterskapet og det er her VM-finalen skal spilles. Den skal ifølge rapportene ha kostet drøyt sju milliarder kroner å bygge. Foto: AP Photo / Hassan Ammar / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg visste at dette er et ekstremt dyrt VM, men det er klart at det er sjokkerende høye summer, lyder dommen fra John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Det er ikke mange timene før det svært omstridte VM i Qatar blir sparket i gang. Korrupsjon, brudd på menneskerettigheter og de svært kritikkverdige arbeidsvilkårene til arbeiderne som har bygget VM-arenaene, har preget nyhetsbildet i oppladningen til mesterskapet og i åra før.

Hovedvekten av den krasse kritikken mot Qatar som arrangør har gått på arbeidsforholdene til arbeiderne som har jobbet med å realisere mesterskapet.

Qatar har måttet gjøre enorme investeringer for å få på plass all infrastrukturen til mesterskapet.

Nå er aldri et verdensmesterskap i fotball en billig affære for vertsnasjonen, men Qatars pengebruk er helt uten sidestykke i mesterskapshistorien.

Bruker et helt BNP

Ifølge storbanken Wells Fargo var den samlede pengebruken for de sju verdensmesterskapene fra 1994 til 2018 41,5 milliarder dollar, noe som tilsvarer 421 milliarder norske kroner.

Hovedvekten av disse utgiftene kan også tilskrives de to siste mesterskapene i Russland og Brasil, som brukte henholdsvis 14 og 11 milliarder dollar på mesterskapet.

Det blir for småpenger å regne sammenliknet med det Qatar har brukt på sitt ene mesterskap. Den totale prislappen er på svimlende 220 milliarder dollar, noe som tilsvarer 2200 milliarder norske kroner.

For å sette tallene i perspektiv: Fram til Qatar hadde ingen land hatt mesterskapsutgifter som overskred 1 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

«Rekorden» var det Brasil som hadde i forbindelse med mesterskapet i 2014, da de hadde utgifter som tilsvarte 0,85 prosent av landets BNP.

Fasit for Qatar? Ifølge Det internasjonale pengefondets anslag vil Qatars BNP ende på 221 milliarder dollar i år. Det vil si at Qatar har brukt et helt BNP på gjøre seg klar for å arrangere mesterskapet.

«Uansett hvordan vi deler det opp er pengesummen Qatar har brukt på å forberede seg til VM utrolig. I dollar og BNP har ingen andre vertsnasjoner vært i nærheten av Qatars utgifter», fastslår Wells Fargo i rapporten.

- Vanvittig

Egenæs i Amnesty påpeker, for å nyansere bildet litt, at mye av dette kan være en generell opprustning av infrastrukturen i landet, men konkluderer likevel:

- Det viser jo hvor vanvittig pengebruken har blitt i forbindelse med de store mesterskapene - selv om dette overgår absolutt alt.

Han mener det faktum at Qatar har brukt en sum som tilsvarer landets BNP viser hvor viktig dette er for det lille, styrtrike landet, og det dreier seg om mer enn det som omtales som «sportsvasking».

For Qatar står i en utsatt posisjon regionpolitisk, noe som har gjort at de har hatt et behov for å sette seg selv på kartet - sikkerhetspolitisk og geopolitisk.

- Det var et land veldig få hadde hørt om. De har nå blitt en etablert stat, både blant folk og andre lands regjeringer. Det er en bevisst sikkerhetspolitisk vurdering. De trenger å være tydelige, fordi de har fiender rundt seg på alle kanter, fastslår Egenæs.

Investerer for framtida

Oppbyggingen av infrastrukturen er også noe Qatar vil ha bruk for i framtida, når de skal tiltrekke seg nye mesterskap og investorer.

- Da er det å ha hoteller og konferansesteder, samt transportinfrastruktur, ikke bortkastet. Det er noe de kan bruke videre i prosessen med å plassere seg som en moderne, fremadstormende stat. De er like klar over som alle andre at fossilt brennstoff - fossil energi - som er det de lever av, ikke hører til i framtida. De må få langt flere økonomiske bein å stå på, sier Egenæs.

- Og denne kritikken som de har fått, spesielt fra Vesten, er det noe som vil hefte ved Qatar i framtida?

- Jeg har sagt tidligere at jeg tror Qatar og FIFA til en viss grad mener de vil gjøre opp regnskap med svarte tall. Den kritikken de har fått er tydelig og høylytt, spesielt i Norge og vår umiddelbare nærhet, men så avtar den ganske kraftig. Det er ganske mye mindre snakk om det bare du kommer ned på kontinentet, og så godt som ikke-eksisterende i Afrika og Latin-Amerika.

Noe har blitt bedre

Qatar kan ikke regne med å tjene all verdens på VM rent økonomisk. Ifølge Wells Fargo er det FIFA som sitter på alle rettighetene, og som drar inn både TV-, reklame- og sponsorinntekter.

For styrtrike Qatar er det neppe et problem. Det som nok har vært et problem for dem er nettopp den negative oppmerksomheten rundt menneskerettigheter og arbeideres rettigheter.

Egenæs påpeker at presset i forbindelse med VM har fått positive konsekvenser - i alle fall på papiret. Systemet «Kafala», som ga arbeidsgiver rett til å kreve inn pass, holde igjen lønninger og begrense arbeideres rettigheter både i livet generelt, samt på arbeidsplassen, skal ifølge Qatar staten være avviklet.

Men Egenæs heller malurt i begeret.

- Vi skal ikke kimse av at de har gjort en del og at det har kommet gjennom VM-press, men det er ikke godt nok håndhevet. Det er i alle fall få arbeidsgivere som har blitt straffet for å opprettholde disse funksjonene. Der må man sette inn støtet, sier Egenæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer