Radbrekker Obos: - Alt er rasert

Tidenes dyreste Obos-leilighet til 97 millioner kroner er fortsatt usolgt. De har bommet totalt, mener tidligere luksusmekler Miguel Sørholt.

IKKE SOLGT ENNÅ: Halvannet år etter første salgsmøte er prisene på Middelthunet på Majorstuen i Oslo satt betydelig opp. Samtidig har kjøpsfesten stilnet. Det er Obos og Veidekke som står for det prestisjefulle boligprosjektet. Foto: Oxivisuals
IKKE SOLGT ENNÅ: Halvannet år etter første salgsmøte er prisene på Middelthunet på Majorstuen i Oslo satt betydelig opp. Samtidig har kjøpsfesten stilnet. Det er Obos og Veidekke som står for det prestisjefulle boligprosjektet. Foto: Oxivisuals Vis mer
Publisert

Boligbyggeren Obos er ikke til å kjenne igjen med prestisjeprosjektet Middelthunet på Majorstuen - der toppleiligheten er priset til svimlende 97 millioner kroner. Det mener den tidligere Ap-veteranen Thorbjørn Berntsen.

Han får et uvanlig følge av eksilnordmann Miguel Sørholt, som stadig markerte seg i offentligheten som eiendomsmekler i luksussegmentet tidlig på 2000-tallet.

- Her har de bomma, ja, sier Sørholt til Børsen om Obos-satsingen der kvadratmeterprisene på toppleilighetene ligger fra rundt en kvart million kroner og helt opp til 275 000 kroner.

- BURDE TATT GREP: Miguel Vivot Sørholt mener Obos har gjort flere ting feil knyttet til prosjekteringen av tidenes suverent dyreste borettslagsleilighet. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
- BURDE TATT GREP: Miguel Vivot Sørholt mener Obos har gjort flere ting feil knyttet til prosjekteringen av tidenes suverent dyreste borettslagsleilighet. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

Denne uka skrev Finansavisen om bråstopp i leilighetssalget i Middelthunet etter et prishopp på 50 prosent.

- Den nærmeste og eneste konkurrenten er Tjuvholmen ytterst på Aker Brygge. Det gjør det ikke noe enklere for Obos av den grunn å få solgt toppleiligheter i dette sjiktet, lyder Sørholts umiddelbare vurdering.

- Rasert

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen kjempet hardt mot å oppheve prisreguleringen av boligmarkedet. En kamp han tapte da Kåre Willoch overtok regjeringskontorene fra Gro Harlem Brundtland i 1981.

To år seinere fikk Norge et helt fritt boligmarked.

- Dette er ikke Obos! Obos var jo en sosial organisasjon, et virkemiddel for å gjennomføre en sosial boligpolitikk. Men alt dette er jo rasert. Nå er det markedet som bestemmer. Den største lommeboka står først i køen, og forkjøpsretten blir illusorisk når det er snakk om disse prisene, tordner Berntsen overfor Børsen.

UTSIKT: Toppleiligheten i boligprosjektet er det dyreste objektet for salg på det åpne markedet. Foto: Oxivisuals
UTSIKT: Toppleiligheten i boligprosjektet er det dyreste objektet for salg på det åpne markedet. Foto: Oxivisuals Vis mer

- I min villeste fantasi

Han tviler på om særlig mange av Obos sine medlemmer har råd til å betale 50 eller 97 millioner kroner for en leilighet, og lurer på hvor det er blitt av selskapets opprinnelige sjel.

Overfor Børsen slår Obos tilbake mot kritikken:

- Vi respekterer at det er forskjellige meninger om Obos. Vi skal bygge boliger for alle våre medlemmer og det finnes medlemmer som ønsker og som har råd til å kjøpe bolig også her. Foreløpig har vi solgt 241 av 329 boliger som står ferdige først om to år, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen.

Å bygge «flest mulig, raskest mulig og billigst mulig» var Obos-slagordet under gjenreisinga etter andre verdenskrig.

- Jeg kan ikke i min villeste fantasi forestille meg at grunnleggerne av Obos kunne sett for seg noe i nærheten av dette. Obos kunne jo delt inn den toppleiligheten i ti leiligheter til en tiendedel av prisen. Da hadde du gitt flere muligheten, fortsetter Berntsen.

- Tjukk i huet

Den profilerte luksusmekleren Hans Houeland var allerede i januar ute og serverte en rekke kraftsalver i retning Obos-prosjektet. På sin side mente han at «prissetting og standard ikke henger på greip».

KRITISK: Hans Houeland i DNB Eiendom har lang og bred erfaring med eiendom i høyprissegmentet. Foto: Lasse Fløde
KRITISK: Hans Houeland i DNB Eiendom har lang og bred erfaring med eiendom i høyprissegmentet. Foto: Lasse Fløde Vis mer

- Vedkommende som kjøper på toppen av Middelthunet for nesten 100 millioner taper 35 millioner idet han vrir om nøkkelen, uttalte Houeland til Finansavisen.

- Jeg håper ingen nordmann er så tjukk i huet.

- Houeland tar feil, kontrer Pettersen i Obos.

Hvorvidt pengesterke nordmenn har tatt Houelands oppfordring, vites ikke. Åtte måneder seinere er riktignok toppleiligheten, som i mellomtida er satt opp fra 95 til 97 millioner, ennå ikke solgt.

Børsen har vært i kontakt med Hans Houeland som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

- Skjønner ikke

Sørholt sier han ville tatt grep for lenge siden dersom han hadde hatt noe å gjøre med Middelthunet.

- Når toppleiligheten til 97 millioner kroner fortsatt er usolgt, sier det seg selv at de har bommet. Når du bygger noe slikt, må det være så vanvittig bra at potensielle kjøpere tenker: «Dette kan jeg ikke gå glipp av».

- Jeg skjønner ikke at de ikke allerede har tatt grep, og for eksempel delt opp toppleiligheten i flere enheter, sier nordmannen som for noen år siden tok med seg formuen til USA før han flyttet videre til Gran Canaria.

Sørholt mener Obos har gjort flere ting feil knyttet til prosjekteringen av tidenes suverent dyreste borettslagsleilighet.

- Ikke noe galt om Obos, men dette er så spesielt at de kunne gjort lurt i å selge det under et annet merkenavn. Kall det gjerne Frogner park eller Residence eller noe sånt. Norgesgruppen har jo, uten sammenlikning for øvrig, tatt for seg både billigsegmentet og høyprissegmentet i dagligvaremarkedet. Jeg tenker det ville vært lurt av Obos å selge dette under et annet stempel, sier Sørholt til Børsen.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Feil innpakning

Den tidligere luksusmekleren følger godt med på norske forhold fra sitt eksil under vennligere skatteforhold. Og forteller at han har flere leiligheter som han leier ut i Oslo.

- Slik jeg kjenner markedet, vil jeg tippe at de potensielle kjøperne av toppleiligheten på Middelthunet nok heller vil betale 100 eller 200 millioner for å få noe på Tjuvholmen. Altså, beliggenheten sentralt på Majorstua er jo helt topp, den, med parker og grøntanlegg og alt mulig i nærheten. Og det er absolutt ikke noe galt i å forsøke å tjene penger. Men du må kunne regne - og når dette ennå ikke er solgt, så er hver dag et nytt bokført tap i Obos-bøkene, anfører Sørholt.

- Det er feil innpakning på det totale konseptet på denne leiligheten, understreker han.

- God tro

På spørsmål om hvorfor Obos har valgt å øke prisene med 50 prosent, svarer Pettersen at «vi mener det er en riktig pris.» Han legger samtidig til at det er uaktuelt å senke prisen, ei heller å dele opp toppleiligheten til flere enheter.

- Vi vurderer ikke å dele opp leiligheten. Årsaken er at vi har god tro på at den blir solgt.

Pettersen understreker samtidig:

- Det var politiske myndigheter som deregulerte boligmarkedet for snart 40 år siden, ikke OBOS eller andre private aktører.

Han viser til at Obos har som mål å tilby 1000 nye boliger til sine medlemmer hvert år framover, gjennom alternative boligkjøpsmodeller som Obos Bostart og Obos Deleie. Det tilsvarer rundt ti prosent av alle selskapets nye boliger på markedet i løpet av ett år.

- Det at Obos tjener penger på prosjektene sine gjør at vi kan investere i prosjekter med helt andre priser, som for eksempel på Vollebekk og Ulven i Groruddalen og Rosenholm på Søndre Nordstrand.

- Pyramidespill

Tilbake til Ap-veteran Thorbjørn Berntsen, den aldrende kraftsosialisten som fikk internasjonal oppmerksomhet da han i sin tid som miljøvernminister omtalte sin britiske kollega som en drittsekk. Det ble raskt plukket opp av britisk presse og oversatt til «dirtbag».

Berntsen mener boligpolitikken trenger en total overhaling og forteller at det pågår et iherdig arbeid for å fremme flere forslag i Aps nye partiprogram.

- Boligmarkedet er blitt som et pyramidespill, det er ren spekulasjon. Men dette går det an å gjøre noe med. Det som må til er en tredje boligsektor, der utbygger og kommunene går sammen i stiftelser med gjenkjøpsrett som holder prisene under kontroll ved videresalg. Det kan i sin tur holde den øvrige prisstigningen under kontroll, mener Berntsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer