Valentinsdagen

Radbrekker valentinstunt: - Er det mulig?

Iselin Nybø oppfordret nordmenn til å åpne lommeboka. Det får enkelte til å se rødt.

FÅR REFS: Fredag gikk næringsminister Iselin Nybø ut med en valentins-oppfordring til det norske folk. Det likte Rødt-politiker Mímir Kristjánsson dårlig. Foto: Hanne Steensnæs / Nærings- og fiskeridepartementet
FÅR REFS: Fredag gikk næringsminister Iselin Nybø ut med en valentins-oppfordring til det norske folk. Det likte Rødt-politiker Mímir Kristjánsson dårlig. Foto: Hanne Steensnæs / Nærings- og fiskeridepartementet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tenkte: «Er det mulig?». Ekstremt provoserende, tordner Mímir Kristjánsson.

Rødt-politikeren sikter til Børsens artikkel i helga, der næringsminister Iselin Nybø (V) kom med en valentins-bønn til den norske befolkninga.

Oppfordringen var å finne fram lommeboka og «støtte oppunder et hardt presset næringsliv», på samme tid som man «gleder noen man er glad i».

- En vinn-vinn-situasjon, uttalte Nybø til Børsen.

Kritiserer «shoppingrådgiving»

Det stuntet falt ikke i smak hos Kristjánsson, som nå fyrer løs mot næringsministeren.

- Det er Nybø som har ansvaret for å redde de kriserammede bedriftene i utelivet og varehandelen. Det er hun som sitter på pengene. Og så går hun ut og velter ansvaret over på vanlige folk, samtidig som over 200 000 er arbeidsløse? Makan.

IKKE IMPONERT: Mímir Kristjánsson kommer med krass kritikk mot næringsminister Iselin Nybøs siste stunt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Mímir Kristjánsson kommer med krass kritikk mot næringsminister Iselin Nybøs siste stunt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tordentalen fortsetter:

- Det er ikke alle som har en trygg jobb som statsråd, med millionlønn. Det er mange som står i en økonomisk vanskelig situasjon. Da bør ikke Nybø opptre som shoppingrådgiver. Det er ikke dette vi har politikere til.

- Utrolig

Kristjánsson mener at Nybø heller bør rette fokus mot skrivebordet og utforming av mer treffsikre kompensasjonsordninger.

- Hun har fått utallige oppfordringer fra bransjen om å ta ytterligere grep for å redde utesteder og restauranter. Hun har sagt nei til en rekke tiltak som kunne hjulpet disse bedriftene, blant annet noe så enkelt som kompensasjon for ødelagte varelagre.

ULIK METODE: På spørsmål om han er overrasket over Raymond Johansens uttalelser, svarer Bent Høie dette. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- At hun heller bruker tida på slike utspill, framfor selv å ta ansvar, er utrolig provoserende.

En gjentakende etterlysning fra bransjen har vært å se på muligheten for å ta inn kompensasjon for tap av varelager, samt lønnskostnader for permitterte. Her mener Kristjánsson at regjeringen har kommet til kort.

- Ekstremt problematisk

Han viser til en analyse fra revisjonsselskapet BDO, nylig omtalt av E24. Selskapet har sett på hvor godt den statlige kompensasjonsordningen treffer for seks ulike utesteder i månedene november og desember.

Analysen viser at kompensasjonsordningen bare dekker en liten del av utgiftene til disse stedene. For Kampen Bistro var det bare 11 prosent av de totale utgiftene i de to månedene som ble dekket, skriver E24.

- Det første og mest prekære, dreier seg om varelagre som går i vasken. I tillegg står bedriftene med ti dagers lønnsplikt ved eventuell permittering. Når du har stadige nedstenginger, er det ekstremt problematisk for bedriftene. Da må regjeringen ta ansvar.

Kristjánsson er bekymret for eventuelle dramatiske konsekvenser.

- Butikk- og serveringsbransjen er svært flinke på sysselsetting. Skal disse gå dukken, kommer man til å slite på lang sikt.

- Usaklig

Overfor Børsen slår næringsminister Nybø tilbake mot kritikken.

- Å oppfordre til å benytte seg av lokalt næringsliv, er ikke det samme som å legge ansvaret over på andre. At regjeringen ikke tar ansvar for krisen næringslivet har havnet i som følge av pandemien, er for usaklig til å kommentere, sier hun.

Nybø viser til at regjeringen har lagt en rekke krisepakker på bordet siden pandemien brøt ut for snart ett år siden.

- Bare den siste måneden er det bevilget nesten 1,2 milliarder kroner til over 4000 bedrifter over hele landet, gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet. Også bedrifter i Kristjánssons og min kommune, Stavanger, har fått støtte gjennom denne ordningen.

Ser på løsninger

Næringsministeren peker også på at regjeringen har foreslått å bevilge 1 milliard kroner til kommunene - i tillegg til de 250 millioner kronene som ble bevilget i desember.

- Den gang fikk Kristjánsson, som kommunestyremedlem i Stavanger, muligheten til å fordele 16,3 millioner av disse direkte til serveringsbedrifter i Stavanger, sier hun og fortsetter:

- Hensikten bak disse midlene er nettopp at de skal kunne bidra til å dekke utgifter som ellers ikke blir dekket. Regjeringen har også foreslått 1 milliard kroner til å fortsette og utvide omstillingsordningen, og vi jobber nå med å se hvordan denne kan treffe flere typer bedrifter.

Nybø understreker også at det er besluttet at garantiordningen for lån til bedrifter, som gir tilgang på nødvendig likviditet, forlenges.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer