Råfrekk gjest: Stakk fra kjemperegning

Etter å ha spist, drukket, spandert og «lekt storkar», fikk mannen servert regningen. Den hadde han ingen intensjoner om å betale.

FREKK GJEST: Eier av Cru Vin & Kjøkken, James Maxwell-Stewart, er oppgitt over at politiet henla saken med gjesten som stakk fra en restaurantregning på 11 000 kroner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FREKK GJEST: Eier av Cru Vin & Kjøkken, James Maxwell-Stewart, er oppgitt over at politiet henla saken med gjesten som stakk fra en restaurantregning på 11 000 kroner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er lenge siden vi har hatt en sånn type opplevelse. En som så åpenlyst stikker fra regningen, sukker eier av Cru Vin & Kjøkken på Majorstuen, James Maxwell-Stewart, overfor Børsen.

Det var Avisa Oslo som først fortalte historien om den frekke restaurantgjesten.

- Var skikkelig storkar

Det var en dag i oktober at mannen i 20-åra var innom restauranten, sammen med en kvinne og en mann. Og han slo virkelig på stortromma da han besøkte den eksklusive restauranten.

- Han hadde bestilt bord i fullt navn og med e-post og telefon og alt. Han bestilte mat og vin og koste seg med to venner, forteller Maxwell-Stewart.

Ikke nok med det - han tok på seg spanderbuksene, for også folk på nabobordet fikk ta del i mannens restaurantgilde.

- Han spanderte rundt omkring, og var skikkelig storkar på byen, sier Maxwell-Stewart.

Problemet kom først da regningen på rundt 11 000 kroner kom på bordet.

- Da han skulle gjøre opp for seg, mente han at han hadde betalt og hadde lagt pengene på bordet i kontanter, sier restauranteieren.

- Tok bilde av gjesten

Det var det imidlertid en påstand de ansatte ikke kunne stille seg bak, og de prøvde derfor å få betaling på andre måter. Men det ble problemer, og selv ikke med Vipps lyktes mannen å betale.

- Så da fikk de sikret seg bilde og sett id før han stakk fra døra. Siden har vi ikke hørt fra ham. Han har fått flere sjanser til å betale før vi sendte det til inkasso. Vi sendte regning til e-posten han hadde oppgitt, men han har ikke betalt, sier Stewart-Maxwell.

- Han prøvde rett og slett å juge seg fra regninga?

- Ja, han gjorde det.

Saken henlagt

Dagen etter gikk restauranteieren til politiet for å anmelde den frekke gjesten, men den anmeldelsen er allerede henlagt - på tross av at politiet fikk servert gjerningspersonen på et sølvfat.

- De har alle bevis - navn og fødselsnummer. Det er veldig synd at de ikke følger opp, sier Stewart-Maxwell.

- Hva tenker du om at de henlegger saken når de har fått så mye informasjon?

- Det gir jo folk carte blanche til å gjøre hva de vil. Det viser hvor seriøst politiet tar restaurantbransjen og hotellnæringen.

På tross av henleggelsen advarer Stewart-Maxwell andre som går med lumske planer om å gjenta mannens plan for å få seg et gratis måltid. For restaurantbransjen er liten. Og folk snakker med hverandre.

- Alle jeg vet om har fått beskjed om denne hendelsen, sier han.

- Manglende saksbehandlingskapasitet

Børsen har sendt flere spørsmål politiadvokat Hanna Hirsch, som henviser til svarene hun har gitt til Avisa Oslo.

Der forklarer hun henleggelsen på følgende måte:

«Saken er henlagt grunnet ikke forholdsmessig ressursbruk/manglende saksbehandlingskapasitet hos politiet».

Stewart-Maxwell sier at restauranten merker det og «lider» når folk stikker fra regninger på femsifrede beløp, men det er likevel gode tider for Cru Vin & Kjøkken.

Bookingen inn mot julebordsesongen er veldig god, og de har høy omsetning. Alt dette på tross av dyrtida vi lever i, med stadig økte renter og høy inflasjon.

- Nordmenn har alltid penger til julebord, slår Stewart-Maxwell fast, før han humrende legger til:

- Vel, med unntak av én person da.

Børsen har forsøkt å få kontakt med restaurantgjesten uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer