- Det er lenge siden vi har hatt en sånn type opplevelse. En som så åpenlyst stikker fra regningen, sukker eier av Cru Vin & Kjøkken på Majorstuen, James Maxwell-Stewart, overfor Børsen.
Det var Avisa Oslo som først fortalte historien om den frekke restaurantgjesten.

Sjokkbrekk på BH-er
- Var skikkelig storkar
Det var en dag i oktober at mannen i 20-åra var innom restauranten, sammen med en kvinne og en mann. Og han slo virkelig på stortromma da han besøkte den eksklusive restauranten.
- Han hadde bestilt bord i fullt navn og med e-post og telefon og alt. Han bestilte mat og vin og koste seg med to venner, forteller Maxwell-Stewart.

Ga bort hytta:- Kan jeg angre?
Ikke nok med det - han tok på seg spanderbuksene, for også folk på nabobordet fikk ta del i mannens restaurantgilde.
- Han spanderte rundt omkring, og var skikkelig storkar på byen, sier Maxwell-Stewart.
Problemet kom først da regningen på rundt 11 000 kroner kom på bordet.
- Da han skulle gjøre opp for seg, mente han at han hadde betalt og hadde lagt pengene på bordet i kontanter, sier restauranteieren.

Ølgigant varsler prissjokk
- Tok bilde av gjesten
Det var det imidlertid en påstand de ansatte ikke kunne stille seg bak, og de prøvde derfor å få betaling på andre måter. Men det ble problemer, og selv ikke med Vipps lyktes mannen å betale.
- Så da fikk de sikret seg bilde og sett id før han stakk fra døra. Siden har vi ikke hørt fra ham. Han har fått flere sjanser til å betale før vi sendte det til inkasso. Vi sendte regning til e-posten han hadde oppgitt, men han har ikke betalt, sier Stewart-Maxwell.
- Han prøvde rett og slett å juge seg fra regninga?
- Ja, han gjorde det.

Oljearbeiderne jubler: Mer norsk kjøtt
Saken henlagt
Dagen etter gikk restauranteieren til politiet for å anmelde den frekke gjesten, men den anmeldelsen er allerede henlagt - på tross av at politiet fikk servert gjerningspersonen på et sølvfat.
- De har alle bevis - navn og fødselsnummer. Det er veldig synd at de ikke følger opp, sier Stewart-Maxwell.
- Hva tenker du om at de henlegger saken når de har fått så mye informasjon?
- Det gir jo folk carte blanche til å gjøre hva de vil. Det viser hvor seriøst politiet tar restaurantbransjen og hotellnæringen.
På tross av henleggelsen advarer Stewart-Maxwell andre som går med lumske planer om å gjenta mannens plan for å få seg et gratis måltid. For restaurantbransjen er liten. Og folk snakker med hverandre.
- Alle jeg vet om har fått beskjed om denne hendelsen, sier han.

Uventet effekt
- Manglende saksbehandlingskapasitet
Børsen har sendt flere spørsmål politiadvokat Hanna Hirsch, som henviser til svarene hun har gitt til Avisa Oslo.
Der forklarer hun henleggelsen på følgende måte:
«Saken er henlagt grunnet ikke forholdsmessig ressursbruk/manglende saksbehandlingskapasitet hos politiet».
Stewart-Maxwell sier at restauranten merker det og «lider» når folk stikker fra regninger på femsifrede beløp, men det er likevel gode tider for Cru Vin & Kjøkken.
Bookingen inn mot julebordsesongen er veldig god, og de har høy omsetning. Alt dette på tross av dyrtida vi lever i, med stadig økte renter og høy inflasjon.
- Nordmenn har alltid penger til julebord, slår Stewart-Maxwell fast, før han humrende legger til:
- Vel, med unntak av én person da.
Børsen har forsøkt å få kontakt med restaurantgjesten uten hell.