Øystein Stray Spetalen og Fredrik Græsvik

Raja meklet fred: - Skal spandere øl

Kulturminister Abid Raja (V) tok en pause fra valgkampinnspurten for å gripe inn i konflikten mellom Fredrik Græsvik og Øystein Stray Spetalen. Nå skal alle være venner, og Raja har lovet en pils til investoren og TV 2-profilen.

TOK GREP: Abid Raja (V), Øystein Stray Spetalen og Fredrik Græsvik tok en prat etter at Græsvik forlanget en beklagelse fra Spetalen. Raja lover å ta neste runde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TOK GREP: Abid Raja (V), Øystein Stray Spetalen og Fredrik Græsvik tok en prat etter at Græsvik forlanget en beklagelse fra Spetalen. Raja lover å ta neste runde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var Abid Raja (V) som meklet til fred mellom TV 2-reporter Fredrik Græsvik og investor Øystein Stray Spetalen - midt i valgkampinnspurten. Det bekrefter kultur- og medieministeren selv overfor Dagbladet.

Tidligere lørdag gikk TV 2-reporteren hardt ut mot Spetalen, som i sin mye omtalte Whatsapp-gruppe skal ha spøkt om at Taliban kunne ta livet av reporteren da han var i Kabul.

- Slik retorikk er farlig og forkastelig. At slikt kommer fra en person med mye makt, kan føre til reelle trusler. Jeg forventer at Spetalen beklager sine innspill om hvordan han vil bidra til å få meg drept, sa Græsvik til TV 2.

Seinere samme dag skriver han på Facebook at Spetalen har beklaget og er tilgitt. Spetalen bekreftet beklagelsen overfor Dagbladet.

SVARER: Investor Øystein Stray Spetalen i Valgboden Video: Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Erfaring med steile fronter

Kulturminister Abid Raja forteller at han først tok kontakt med Spetalen og Græsvik - som han tidligere har møtt ved flere anledninger - enkeltvis.

- Jeg ville høre hva de tenkte og følte om denne situasjonen. Jeg har holdt på med dialogmøter på Litteraturhuset tidligere, så jeg har erfaring med steile fronter. I dette tilfellet viste det seg at frontene ikke var steile i det hele tatt. De var begge enige om at det fornuftige ville være å få til en felles telefonsamtale, sier Raja.

Deretter ringte han dem begge på en telefonkonferanse. Den utspilte seg som følger, ifølge Raja:

- Øystein sa til Fredrik at han ikke hadde ment noe vondt med dette, det var spøk og tull, men at han forsto at det kan misoppfattes. Fredrik forklarte at verdens journalister er forfulgt, og jeg la til at Fredrik jobber i konfliktfylte områder. Den jobben gjør han for det norske folk.

Deretter beklaget Spetalen, og Fredrik aksepterte, ifølge kulturministeren.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- Skal spandere øl

- I dette tilfellet har Spetalen opptrådt både klokt og voksent, og Fredrik har utvist stor grad av raushet ved å legge saken død.

- Vi ble enige om at vi tre skal møtes når Fredrik kommer tilbake til Oslo, og de to ble enige om at jeg skulle spandere en øl på dem. Det synes jeg er hyggelig, og jeg har ingen problemer med å ta den regninga, sier Raja.

Han framholder viktigheten av å anerkjenne jobben journalister gjør - spesielt i konfliktfylte områder.

- Vi vet at svært mange journalister er forfulgt, og mange blir drept. I mange land har få tillit til journalister. Vi er heldig som har stor tillit til redaktørstyrte medier – og heldige som kan legge slike konflikter raskt bak oss.

- Kan man sponse Taliban?

Det var i midten av august at det ifølge Dagens Næringsliv ble lagt ut en artikkel i gruppa, om at TV 2 jobbet med å få Græsvik ut av Kabul og tilbake til Norge etter Talibans inntog.

Det skal ha vært finansveteran Dag Arne Wivelstad som delte artikkelen, akkompagnert av sin egen kommentar: «Er det lov å håpe at han blir?».

«Kan man sponse Taliban?», skal Øystein Stray Spetalen ha svart.

Han skal ifølge DN ha fortsatt:

«Blir man steinet eller hengt av Taliban dersom man blir tatt i å drikke alkohol?».

Deretter skal Spetalen ha lagt ut et manipulert bilde av Fredrik Græsvik som drikker alkohol, fulgt av teksten:

«Kan jeg sende dette bildet ned til Taliban?»

Spetalen bekrefter overfor Dagbladet at han har beklaget.

- Dette var i utgangspunktet uskyldig humor og satire, men hvis han tok det ille opp, beklager jeg det, sier han

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer