- Hele industrien har nettopp vært gjennom den verste krisen i historien med pandemien. Nå som vi omsider er på vei tilbake, er en slik avgift det siste vi trenger, sier Alexandra Lindgren Kaoukji, pressesjef for SAS i Danmark, til Børsen.
Luftfartsbransjen skjelver i møte med et nytt forslag fra den danske regjeringen, som vil innebære at flyreiser både til og fra feriefavoritten Danmark blir dyrere.
Helt konkret ønsker myndighetene at klimaavtrykket reduseres betraktelig, og at det derfor innføres en passasjeravgift fra 2025.

Milliardkrangel
- Meningsløst
Det setter sinnene i kok hos en rekke aktører. Flere peker på at en slik avgift vil ramme etterspørselen, samt at prisen på både innen- og utenriksflyginger vil stige. I verste konsekvens vil arbeidsplasser kunne gå tapt, frykter enkelte.
- Vi stiller oss fullt og helt bak den danske regjeringens ambisjon om en bærekraftig luftfart, men vi tror ikke en slik avgift kan akselerere det arbeidet i det hele tatt, framholder Kaoukji.

Pilot siktet etter skrekkhendelse
Det er særlig fordelingen av regninga som vekker harme. Gevinsten av avgiften skal nemlig bidra til å dekke inn en økt pensjonsutbetaling til drøye 300 000 pensjonister.
- Det er helt meningsløst å snakke om en grønn omstilling av luftfarten når bare en liten del av avgiften går til å redusere klimaavtrykket, tordner konstituert toppsjef for Københavns lufthavn, Christian Poulsen, overfor danske Finans.
Frykter belastning
- Vi vet at de fleste passasjerer er positive til å betale for en grønn omstilling av luftfarten, men dette krever selvsagt at passasjerenes penger går ubeskåret til det formålet - og ikke alle mulige andre formål, fortsetter han.

- Ingen nye bookinger
Lufthavnsjefen får støtte av bransjetopp Per Henriksen.
- Prisøkningen vil avskjære oss fra å være frontløpere i dansk luftfartsindustri. Fordi halvparten av inntektene går til noe annet enn det grønne skiftet, vil det legge en belastning på bransjen, sier Per Henriksen.
SAS istemmer:
- En slik avgift kan absolutt påvirke etterspørselen og arbeidsplasser. Samtidig ser vi eksempler fra andre land, der en liknende ordning er innført, at det ikke minsker antall reiser. Folk kommer ikke til å slutte å fly. Da er det viktig at vi jobbe med at folk flyr grønt og ikke innfører en slags straffeavgift.

Kansellerer Israel-flygninger
- Kritiske
SAS mener strategien er feilslått.
- Vi er kritiske. Vi deler absolutt ambisjonen om grønn omstilling, men dette er ikke riktig vei å drive fram prosessen. Dersom vi får enda dårligere inntekt, vil det igjen kunne gjøre omstillingen enda vanskeligere, advarer hun.
Bransjen mener ett viktig steg i riktig retning blir å satse på bærekraftig drivstoff for fly. Å fremme alternativt drivstoff i luftfarten er også et viktig planpunkt i EUs egen klimapakke, kjent som «Klar for 55». Overordnet skal den sikre at utslippene av klimagasser reduseres med 55 prosent fra 1990 til 2030.
Utfordringen er prisen, som oppgis å være fire-fem ganger høyere enn fossilt.
- Det må en omstilling til av industrien. Da hjelper det ikke å kreve inn avgift som ikke går til sitt faktiske formål, men som skal dekke opp noe helt annet, sier Kaoukji.