Prisvekst og renteøkninger:

- Rammer de som har minst

Både matvareprisene og renta går opp. Statssekretær mener det er for tidlig å si noe om de langvarige konsekvensene for forskjellene i landet vårt.

TRANGT: Mange får en trangere økonomi framover som følge av prisøkninger og rentehevinger. Foto: Terje Pedersen / NTB
TRANGT: Mange får en trangere økonomi framover som følge av prisøkninger og rentehevinger. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ingen tvil om at mange familier kjenner på en trangere økonomi nå, sier statssekretær i Finansdepartementet, Lotte Grepp Knutsen (Ap).

De økonomiske forskjellene i Norge har økt de siste tjue årene, ifølge SSB. I et intervju med VG sa barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) at forskjellene i samfunnet blir tydeligere under kriser.

Knutsen mener derimot at det er for tidlig å si noe om hvordan inflasjon og rentehevinger vil påvirke samfunnsforskjellene på sikt.

Ingen tiltak før 2023

Prisøkninger på mat, strøm og drivstoff gjør at mange er bekymret for om økonomien vil gå rundt. Høyere rentehevinger begrenser kjøpekraften enda mer.

Ifølge seniorøkonom i DNB, Kyrre Aamdal, vil dette påvirke husholdningene på ulike måter.

- De som har mye lån, vil få en tydeligere innstramning i økonomien enn de med lite, sier han.

Aamdal påpeker at det ikke er åpenbart at rentehevingene vil ramme skjevt eller de med lavest inntekt. Dette skyldes at de som har mye lån, ofte også har høye inntekter.

- Men de med lavest inntekt har gjerne mindre anledning til å tilpasse seg høyere kostnader og større renteutgifter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.