Prisvekst og renteøkninger:

- Rammer de som har minst

Både matvareprisene og renta går opp. Statssekretær mener det er for tidlig å si noe om de langvarige konsekvensene for forskjellene i landet vårt.

TRANGT: Mange får en trangere økonomi framover som følge av prisøkninger og rentehevinger. Foto: Terje Pedersen / NTB
TRANGT: Mange får en trangere økonomi framover som følge av prisøkninger og rentehevinger. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ingen tvil om at mange familier kjenner på en trangere økonomi nå, sier statssekretær i Finansdepartementet, Lotte Grepp Knutsen (Ap).

De økonomiske forskjellene i Norge har økt de siste tjue årene, ifølge SSB. I et intervju med VG sa barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) at forskjellene i samfunnet blir tydeligere under kriser.

Knutsen mener derimot at det er for tidlig å si noe om hvordan inflasjon og rentehevinger vil påvirke samfunnsforskjellene på sikt.

Ingen tiltak før 2023

Prisøkninger på mat, strøm og drivstoff gjør at mange er bekymret for om økonomien vil gå rundt. Høyere rentehevinger begrenser kjøpekraften enda mer.

Ifølge seniorøkonom i DNB, Kyrre Aamdal, vil dette påvirke husholdningene på ulike måter.

- De som har mye lån, vil få en tydeligere innstramning i økonomien enn de med lite, sier han.

Aamdal påpeker at det ikke er åpenbart at rentehevingene vil ramme skjevt eller de med lavest inntekt. Dette skyldes at de som har mye lån, ofte også har høye inntekter.

- Men de med lavest inntekt har gjerne mindre anledning til å tilpasse seg høyere kostnader og større renteutgifter.

Statssekretær Lotte Grepp Knutsen sier at hun forstår at mange er bekymret for prisøkningene.

- Høye strømpriser, dyrere drivstoff og høyere rente rammer de som har lite fra før hardest, og det påvirker økonomien til mange familier, sier hun til Børsen.

BEKYMRET: Statssekretær i Finansdepartementet, Lotte Grepp Knutsen, sier regjeringen vil rette tiltak mot gruppene som trenger det mest. Foto: Lise Åserud / NTB
BEKYMRET: Statssekretær i Finansdepartementet, Lotte Grepp Knutsen, sier regjeringen vil rette tiltak mot gruppene som trenger det mest. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Hun legger til at regjeringen vil prioritere tiltak for å gjøre forskjellene i samfunnet mindre. Disse skal rettes mot de som trenger det mest. Grupper som tjener under 750 000 kroner vil prioriteres.

De eventuelle tiltakene vil imidlertid ikke komme før statsbudsjettet for 2023 legges fram. Dette skjer i oktober.

- Vanskelig å forutse

Å minske forskjellene i samfunnet var en av sakene regjeringen gikk til valg på.

Knutsen avviser derimot at det blir et løftebrudd hvis forskjellene nå øker.

- Dagens situasjon var vanskelig å forutse for et år siden, sier hun.

Videre påpeker hun at regjeringen framover ønsker å prioritere tiltak som fører til mindre forskjeller. Det økonomiske landskapet gjør imidlertid avveiningene utfordrende.

- Alle tiltak må vurderes innenfor rammen av en ansvarlig økonomisk politikk, for å unngå at tiltak man setter i verk oppveies av ytterligere renteøkninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer