Rammer Europa: - Utnytter sårbarhet

Striden mellom Kina og USA om produksjon av mikrochiper begynner å ramme Europa.

STRID: USA ønsker å gjøre seg mindre avhengig av Kina. USAs president, Joe Biden, møtte sin kinesiske motpart, Xi Jinping i Indonesia i november. Foto: SAUL LOEB / AFP
STRID: USA ønsker å gjøre seg mindre avhengig av Kina. USAs president, Joe Biden, møtte sin kinesiske motpart, Xi Jinping i Indonesia i november. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Hittil har to europeiske mikrochip-avtaler nå blitt rammet av frykt for at Kina skal få kontroll over kritisk infrastruktur.

I forrige uke ble et kinesisk-eid selskap tvunget til å stanse oppkjøpet av Storbritannias største produsent av mikrochiper. Selskapet Nexperia, som er et nederlandsk underselskap fra det Shanghai-registrerte selskapet Wingtech ble bedt av britiske myndigheter om å selge minst 86 prosent av sin eierandel i mikrochipprodusenten Newport Wafer Fab ett år etter oppkjøpet av hensyn til nasjonal sikkerhet, skriver BBC.

- Potensielle trusler

- Etter en grundig vurdering av nasjonal sikkerhet har næringsministeren besluttet utstede en Final Order som krever at Nexperia selger minst 86 prosent av Newport Wafer Fab for å redusere potensielle trusler mot nasjonal sikkerhet, sier en talsperson for den britiske regjeringen til rikskringkasteren.

De ansatte i selskapet protesterer imidlertid og ønsker å beholde de kinesiske eierne.

SNAKKET KRIG: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Storbritannias ferske statsminister Rishi Sunak 9. november. Video: AP Vis mer

Samtidig har tyske myndigheter blokkert salget av en mikrochip-produsent til et kinesisk-eid selskap. Silex er et svensk underselskap av det kinesiske selskapet Sai Microelectronics. De ønsket å kjøpe fabrikken til den tyske produsenten av mikrochiper til biler, Elmos Semiconductor i Dortmund.

- Beslutningen er tatt fordi et oppkjøp ville ha satt offentlig orden og sikkerhet i Tyskland i fare, sier tyske myndigheter i en uttalelse, ifølge CNN.

Beslutningene viser hvordan vestlige myndigheter nå mener det er avgjørende at Kina ikke får full kontroll over produksjonen av de svært viktige mikrochipene.

- Tøffere holdning

- Disse beslutningene markerer en endring mot tøffere holdning mot kinesiske investeringer i kritisk viktig industri i Europa, sier Xiaomeng Lu, som er direktør i det politiske konsulentselskapet Eurasia Group, til CNN.

Det skal også være sterkt press fra USA og Joe Bidens administrasjon som har fått europeiske myndigheter til å gripe inn.

Mikrochiper har skapt spenning i forholdet mellom USA og Kina. I kjølvannet av pandemien har det vært mangel på dette på verdensbasis. Bidens administrasjon mener mangelen er et spørsmål om nasjonal sikkerhet. USA har også trappet opp sine egne eksportrestriksjoner.

KRANGEL: Canadas statsminister Justin Trudeau ble skjelt ut av Kinas president Xi Jinping etter at informasjon fra en privat samtale under G20-møtet i Bali ble lekket. Video: AP Vis mer

I august beordret amerikanske myndigheter to amerikanske produsenter av mikrochiper, Nvidia og AMD, til å stanse eksporten av noen avanserte chiper til Kina.

To måneder seinere innførte Biden-adminstrasjonen omfattende eksportkontroll, som blant annet forbyr salg til kinesiske selskaper av noen typer mikrochiper og annet utstyr tilknyttet produsksjonen. Tiltakene innebærer også at amerikanske statsborgere, eller personer med varig oppholdstillatelse i USA, ikke kan bidra til å utvikle produksjon av mikrochiper i Kina.

- Autoritære regimer

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, advarte denne uka mot Kinas planer.

- Vestlige land må være forsiktige med å skape ny avhengighet til Kina mens de trapper ned bruken av russiske energikilder under Moskvas krig mot Kyiv, sier Stoltenberg ifølge Reuters og legger til:

- Vi ser økende kinesisk innsats for å kontrollere forsyningskjedene våre for kritiske infrastruktur og nøkkelsektorer i industrien.

Han ser oppfordrer alle Nato-landene til å forsterke infrastukturen i samfunnet.

- Vi kan ikke gi autoritære regimer noen mulighet til å utnytte vår sårbarhet og undergrave oss, sier Stoltenberg.

Avviser

Kina på sin side avviser de vestlige anklagene.

- Vi er sterkt imot beslutningen fra Storbritannia og ber Storbritannia respektere de legitime rettighetene og interessene til kinesiske selskaper og tilby et rettferdig, ikke-diskriminerende forretningsmiljø. Storbritannia har gått for langt med konseptet om nasjonal sikkerhet og misbruker statsmakten, sier en talsperson for Kinas utenriksdepartement, Mao Ning, ifølge CNN.

En annen talsperson, Zhao Lijian, kommenterte situasjonen i Tyskland på en pressekonferanse tidligere denne måneden. Talspersonen ber Tyskland og andre land om å «avstå fra å politisere normalt økonomi- og handelssamarbeidet».

KINA: Kinas president Xi Jinping kom med kraftige advarsler i en flammende tale under en nøye regissert markering av Kommunistpartiets hundreårsjubileum. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Blikket mot Nederland

Sakene i Tyskland og Storbritannia kan nå stå overfor årevis i rettssapparatet dersom partene velger å anke beslutningene.

Også i Nederland stiger spenningen. Den nederlandske regjeringen er under hardt press fra USA for å begrense eksporten til Kina - særlig av noe kalt ASML - som er halvleder-utstyr brukt i litografimaskiner.

- Det vil bli den neste casestudien, spår Lu i Euroasia Group til CNN.

Den nederlandske handelsministeren, Liesje Schrenemacher, sier at landet ikke vil kopiere de amerikanske eksportrestriksjonene.

- Vi vil gjøre vår egen vurdering, sier hun til den nederlandske avisa NRC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer