Rammer Europa: - Utnytter sårbarhet

Striden mellom Kina og USA om produksjon av mikrochiper begynner å ramme Europa.

STRID: USA ønsker å gjøre seg mindre avhengig av Kina. USAs president, Joe Biden, møtte sin kinesiske motpart, Xi Jinping i Indonesia i november. Foto: SAUL LOEB / AFP
STRID: USA ønsker å gjøre seg mindre avhengig av Kina. USAs president, Joe Biden, møtte sin kinesiske motpart, Xi Jinping i Indonesia i november. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Hittil har to europeiske mikrochip-avtaler nå blitt rammet av frykt for at Kina skal få kontroll over kritisk infrastruktur.

I forrige uke ble et kinesisk-eid selskap tvunget til å stanse oppkjøpet av Storbritannias største produsent av mikrochiper. Selskapet Nexperia, som er et nederlandsk underselskap fra det Shanghai-registrerte selskapet Wingtech ble bedt av britiske myndigheter om å selge minst 86 prosent av sin eierandel i mikrochipprodusenten Newport Wafer Fab ett år etter oppkjøpet av hensyn til nasjonal sikkerhet, skriver BBC.

- Potensielle trusler

- Etter en grundig vurdering av nasjonal sikkerhet har næringsministeren besluttet utstede en Final Order som krever at Nexperia selger minst 86 prosent av Newport Wafer Fab for å redusere potensielle trusler mot nasjonal sikkerhet, sier en talsperson for den britiske regjeringen til rikskringkasteren.

De ansatte i selskapet protesterer imidlertid og ønsker å beholde de kinesiske eierne.

Samtidig har tyske myndigheter blokkert salget av en mikrochip-produsent til et kinesisk-eid selskap. Silex er et svensk underselskap av det kinesiske selskapet Sai Microelectronics. De ønsket å kjøpe fabrikken til den tyske produsenten av mikrochiper til biler, Elmos Semiconductor i Dortmund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer