Flyteknikere går ut i streik:

- Rammer ikke reisende i dag

Trafikken går foreløpig som normalt på Oslo lufthavn, ifølge Avinor. - Vi har ressurser til å dekke trafikken slik den står nå, opplyser SAS.

STREIK: Det ble brudd i meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) klokka 3.50 lørdag morgen, og 31 flyteknikere er nå tatt ut i streik. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STREIK: Det ble brudd i meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) klokka 3.50 lørdag morgen, og 31 flyteknikere er nå tatt ut i streik. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helga er en av de travleste utfartshelgene innen flytrafikken så langt i år, opplyser kommunikasjonsrådgiver hos Avinor, Ylva Celius Trulsen, til Dagbladet.

I natt ble det klart at både SAS, Widerøe og Norwegian rammes når 31 flyteknikere går ut i streik nå lørdag morgen.

- Vil bli kontaktet

Hvordan dette påvirker flytrafikken utover dagen, er foreløpig usikkert, ifølge Trulsen, som forteller at de som eventuelt blir berørt, vil bli kontaktet av flyselskapene.

- Dersom det blir endringer i oppsatt rutetid eller innstillinger, ber vi reisende forholde seg til beskjeder fra flyselskapene sine, sier hun.

- Hvor alvorlig er situasjonen?

- Dersom det blir kansellerte fly som følge av streiken, får man beskjed fra det selskapet man flyr med. Trafikken går foreløpig som normalt på Oslo lufthavn i dag.

Rammes ikke i dag

Hos SAS tror de streiken ikke vil ramme de som har planlagt en reise i dag.

- I dag påvirker ikke dette noen av våre passasjerer. Vi håper partene finner en snarlig løsning. Om streiken i tida framover vil påvirke våre passasjerer, vil vi ta kontakt med dem, sier Anna Sandell i kommunikasjonsavdelingen til SAS til Dagbladet.

Kommunikasjonsdirektør Silje Brandsvoll hos Widerøe sier til Dagbladet at også de planlegger trafikk som normalt utover dagen.

- Med mindre passasjerer får beskjed om annet via sms eller mail, så skal de møte som avtalt til sine flygninger, sier Bransvoll.

Pressekontakt Silje Glorvigen i Norwegian sier til NTB at kundene ikke behøver å gjøre noe nå. Hvilke avganger som blir berørt, er ikke klart.

- Foreløpig har vi lite informasjon, men vi oppfordrer våre kunder til å vente på informasjon fra oss. Vi vil kontakte dem som blir berørt. Vi vil også oppdatere våre nettsider om streiken, sier hun.

STREIKEFARE: Det kan gå mot streik i SAS fra 29. juni. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair kaller det en dårlig situasjon for alle involverte. Vis mer

- Har ressurser

På spørsmål om hvorfor streiken ikke påvirker SAS' avganger i dag, svarer pressevakt Tonje Sund:

- Det er innledningsvis et begrenset uttak på SAS 'side, så vi har ressurser til å dekke trafikken slik den står nå.

- Hvor lenge må streiken vare før den eventuelt påvirker deres avganger?

- Vi håper at partene kommer til en snarlig løsning, og vil ikke spekulere på nåværende tidspunkt, sier Sund til Dagbladet.

- Hva vil dere si til de mange som er bekymret for at dette vil kunne påvirke framtidige ferier, eller andre viktige reiser?

- Vi forstår bekymringen, men håper som nevnt på en snarlig løsning.

Langt fra hverandre

Det ble brudd i meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) klokka 3.50 lørdag morgen.

- Mekleren konstaterte at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, opplyser mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren.

- Det ble dessverre meklingsbrudd. Årsaken til bruddet var i våre øyne svært høye økonomiske krav, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

Han kaller lønnskravet fra flyteknikerne urealistisk.

- Det generelle tillegget i frontfaget var 4 kroner timen, men utgangspunktet til flyteknikerne var et krav på 60 kroner timen. Det er urealistisk i en så presset bransje som vår, sier Lothe.

- Møt som avtalt

Kommunikasjonsdirektør Silje Brandsvoll hos Widerøe sier at med mindre passasjerer får beskjed om annet via sms eller mail, skal de møte som avtalt til sine flyvninger.

- Vi er klar over at det er streik, så noen utfordringer med driften kan oppstå. Det kan bli forsinkelser og noe lavere drift enn vanlig, sier Brandsvoll til Dagbladet.

Hun sier de per nå ikke forhåndskansellerer noen flygninger.

- Streiken kan i praksis bety at det vil ta lengre tid å reparere eller frigjøre fly enn det vanligvis ville gjort. Vi har fremdeles teknikere, men det kan ta lengre tid nå, forklarer hun, og presiserer:

- Vi må huske at ikke alle teknikere er tatt ut i streik. Vi har 13 teknikere i streik i Widerøe denne helga, men det vil bli tatt ut flere fra mandag.

PILOTSTREIK: Slik så det ut på Gardermoen da SAS-pilotene streiket i 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PILOTSTREIK: Slik så det ut på Gardermoen da SAS-pilotene streiket i 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Utvides

Allerede mandag blir streiken utvidet med ytterligere 75 flyteknikere. Da vil rundt en firedel av flyteknikerne organisert i NFO streike. Flere avganger vil bli kansellert, men hvilke konsekvenser streiken vil få, er ikke avklart.

Brandsvoll i Widerøe har følgende beskjed til sine passasjerer:

- Med mindre du har fått beskjed, møt som normalt. Det er også greit å følge med på streiken. Om det ikke blir utfordringer i helga, kan det bli forstyrrelser utover uka. Det er likevel ikke snakk om at at flyene blir stående.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer