Nortura varsler kraftfulle tiltak

- Rammer oss uventet og hardt

En av landets største matprodusenter varsler prisøkninger og vurderer midlertidig stenging av fabrikker.

NORTURA: Selskapet som kaller seg «bondens selskap - et samvirke eid av over 17 100 norske bønder» varsler kraftfulle tiltak. Konsernsjef i Nortura SA, Anne Marit Panengstuen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NORTURA: Selskapet som kaller seg «bondens selskap - et samvirke eid av over 17 100 norske bønder» varsler kraftfulle tiltak. Konsernsjef i Nortura SA, Anne Marit Panengstuen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nortura har en omsetningsvekst på over en milliard kroner så langt i år, men resultatet ødelegges av et kraftig fall i dagligvaresektoren og en historisk prisvekst på strøm, transport og andre innsatsfaktorer.

Det melder de i en pressemelding.

- Uventet og hardt

Nortura, en av landets største matprodusenter, vil derfor iverksette umiddelbare og kraftfulle tiltak.

- En historisk prisvekst på innsatsfaktorer rammer oss uventet og hardt. Vi har ingen mulighet til å videreføre alle kostnadsøkninger løpende. Vi har bare delvis tatt ut kostnadsøkningene i pris, derfor leverer vi et tertialresultat som er langt under målsetting og nødvendig nivå, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.

Millionunderskudd

Selskapet fikk et resultat før skatt på minus 72 millioner kroner for andre tertial (månedene mai til august). Hittil i år er resultatet minus 256 millioner kroner før skatt. Energiprisene går hardt utover dem.

«Økte priser på energi, transport og øvrige innsatsfaktorer i produksjonen bidrar til en betydelig kostnadsvekst i tertialet. Energikostnader alene utgjør en økt kostnad på ca. 96 millioner kroner for konsernet», heter det i rapporten.

Regjeringen har avvist kravet om strømstøtte, men har bedt industrien om å videreføre kostnadene i markedet, hevder Nortura. Kostnadsveksten innebærer at Nortura vil sette opp prisene på egg og kjøtt framover, skriver de videre.

- På grunn av prisjusteringsvinduene i norsk handel, har Nortura ikke kunnet videreføre kostnadsveksten etter 1. juli. Nortura forventer derfor økte matvarepriser neste år som følge av kostnadsveksten som rammer oss, sier Panengstuen.

Vurderer midlertidig fabrikkstenging

Selskapet ropte varsko i september om skyhøye strømpriser og null økonomisk drahjelp fra staten, som sørget for at Nortura måtte trekke i nødbremsen.

Nortura har nå iverksatt en kortsiktig tiltakspakke for å spare mellom 70-90 millioner kroner i år. Det innebærer en sterk kostnadsstyring ut året.

«Av tiltak som allerede er innført er blant annet stopp i ikke tidskritiske prosjekter, full stopp på ikke helt nødvendig reiseaktivitet, arrangementer avlyses eller gjennomføres elektronisk, full ansettelsesstopp, lønnsfrys og kraftig nedtrekk i bruk av ekstern kompetanse.»

Selskapet vurderer nå midlertidig stenging av fabrikker, og flytting av aktivitet over til gunstigere strømsoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer