Invasjonen av Ukraina:

Rammer privatøkonomien: - Cocktail av konsekvenser

De aller fleste nordmenn er positive til sanksjonene. Samtidig frykter flere at Russland utgjør en stor trussel for Norge.

SANKSJONSREGN: Russlands president Vladimir Putins invasjon av Ukraina har sørget for at vestlige sanksjoner rammer Russland hardt. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / NTB
SANKSJONSREGN: Russlands president Vladimir Putins invasjon av Ukraina har sørget for at vestlige sanksjoner rammer Russland hardt. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / NTB Vis mer
Publisert

Snart tre måneder er gått siden Russland gikk til brutal angrepskrig mot nabolandet Ukraina. Vesten har svart med økonomiske sanksjoner mot alt fra banker, selskaper, oligarker og høytstående politikere.

Sanksjonene rammer også Norge, ved å blant annet begrense handel. Strømprisen her til lands påvirkes også av konflikten med Russland, og man frykter energikrise i Europa over olje- og gassforbudet som diskuteres av EU.

Flest positive

En meningsmåling gjort av InFact for Dagbladet viser imidlertid at over halvparten av nordmenn er positive til sanksjonene mot Russland.

På spørsmål om hvorvidt de er negative eller positive til sanksjonene mot Russland, selv om disse skulle gå utover nordmenns privatøkonomi, svarer bare elleve prosent av de spurte at de er negative eller svært negative.

- Det kan være ulike årsaker til hvorfor elleve prosent er negative til sanksjonene, men at økonomiske konsekvenser for den enkelte kan være årsaken, er det ingen tvil om. Det er heller ingen tvil om at sanksjonene fra Russland vil ramme nordmenn skeivt økonomisk sett. Noen vil bli rammet hardere enn andre. Det tyder også resultatene fra denne undersøkelsen på, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.