Ukraina under angrep

- Rammer Russland mest

Putins inntog i nabolandet har sendt sjokkbølger gjennom verdensøkonomien, og ført oljeprisen til det høyeste nivået siden 2014. Denne krisen gjør det umulig for russisk økonomi, sier økonom.

ANGREP: Putins inntog i Ukraina sender sjokkbølger gjennom verdensøkonomien. Foto: AP / NTB
ANGREP: Putins inntog i Ukraina sender sjokkbølger gjennom verdensøkonomien. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vladimir Putin og Russland har iverksatt et militært angrep mot Ukraina. Dmytro Kuleba, utenriksminister i Ukraina, skriver på Twitter at Putin har startet en fullskala-invasjon av Ukraina, og at fredelige ukrainske byer er under angrep.

Russlands inntog i nabolandet sender nå sjokkbølger gjennom verdensøkonomien.

Oljeprisen har klatret over 4 prosent etter at Putin igangsatte en militæroperasjon mot Ukraina i morgentimene torsdag.

Prisen for et fat olje har bikket 100 dollar i kjølvannet av angrepet, skriver CNBC. Det er første gang prisen har nådd 100 dollar siden 2014.

Prisen på et fat olje er over 102 dollar, litt etter klokka 7.

- Rammer Russland verst

- Dette er en varslet tragedie, og vi får håpe at det ikke blir en langkrig som ender i et blodbad, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, til Børsen, og legger til:

- Det andre det er ingen tvil om at det som skjer vil føre til omfattende sanksjoner fra Vesten. Ingen tvil om at dette vil ramme det russiske folket og økonomien mest.

Krakk på Moskva-børsen

Den russiske rubelen har svekket seg markant mot amerikansk dollar i morgentimene, ifølge E24.

All handel på børsen i Moskva var i morgentimene suspendert, midlertidig stengt, etter angrepet, ifølge Bloomberg.

Når børsen åpnet igjen, er det full kollaps på den russiske hovedindeksen RTS torsdag morgen. Rundt 09.30 er indeksen ned hele 50 prosent.

Til tross for at oljeprisen stiger, faller den norske kronen på uroen i markedene, særlig mot amerikanske dollar, skriver DN.

Japan og Australia sa torsdag at de var forberedt på å tappe fra sine oljereserver, sammen med andre medlemsnasjoner i Det internasjonale energibyrået (IEA), dersom globale forsyninger blir rammet av utviklingen i Ukraina, ifølge Reuters.

- Russerne skjønner kostnadene

Andreassen viser til at den russiske økonomien har falt kraftig de siste månedene.

- Russerne selv skjønner kostnadene for det som nå skjer. Det største problemet er for Ukraina som maltrakteres. Det neste taperen er det russiske folket. Det tredje er at dette kommer til å ramme oss.

- Det vurderes nå å stenge Russland ute av Swift, det gjør det fryktelig vanskelig å handle med dem, sier Andreassen.

Å utestenge Russland fra det internasjonale betalingssystemet Swift, som straff for en Ukraina-invasjon, tror noen er et mulig sanksjonskort som Vesten har i ermet.

Ifølge Andreassen har russerne trolig forberedt seg på dette, og om de kan få andre måter å få gjennomført betalinger på.

Et slikt skritt vil gjøre de fleste banktransaksjoner med landet vanskelig. Flere har advart kraftig mot dette, blant andre den tyske opposisjonspolitikeren Friedrich Merz, som sa at dette vil føre til store økonomiske tilbakeslag - også for Vesten.

- Å stille spørsmål ved Swift kan være en atombombe for kapitalmarkedene og også for varer og tjenester, sa Merz til nyhetsbyrået DPA i januar.

Kraftige børsfall

I førhandelen på Wall Street er det nedgang etter angrepet. Det kommer etter en dag med et markant fall for de viktigste indeksene onsdag. I førhandelen faller Nasdaq 100 2,25, Dow faller 2,04 prosent, og S&P 500 faller 1,84 prosent, ifølge CNBC.

Også de asiatiske børsene har stupt etter nyheten om en militæroperasjon i Ukraina.

Hong Kongs Hang Seng-indeks (HSI) falt 3,2 prosent. Koreas Kospi falt 2,7 prosent. Japanske Nikkei 225 (N225) falt 2,4 prosent etter å ha kommet tilbake fra en ferie. Kinas Shanghai Composite gikk 0,9 % ned, ifølge CNN.

Kryptovalutaen Bitcoin har stupt med over 7 prosent siden midnatt.

Vestlige sanksjoner

Etter at EU, Storbritannia og USA innførte koordinerte sanksjoner mot Russland for inntoget i Ukraina tidligere denne uka, fulgte Canada, Japan og Australia etter, onsdag.

Straffetiltakene er innrettet for å ramme russiske oligarker og andre eliter og banker, og de skal hindre tilgang til vestlig finansiering.

De vestlige landene har vært tydelige på at disse sanksjonene bare er en «første runde», og at de vil strammes til om Russland fortsetter å eskalere aggresjonen.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer