- Rammer veldig hardt

- Det som var ille fra før, har blitt verre, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

RAMMER HARDT: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, varsler måneder med usikkerhet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RAMMER HARDT: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, varsler måneder med usikkerhet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette illustrerer alvoret i situasjonen, når 15 andre kommuner blir omfattet av strenge tiltak, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til Børsen søndag kveld.

Søndag stengte regjeringen kjøpesentre og andre virksomheter i 15 nye kommuner rundt Oslo. 25 kommuner i hovedstadsområdet er nå nedstengt i forskjellig grad.

Måneder med usikkerhet

- Det er mange bedrifter som opplever at tiltakene rammer veldig hardt, sier Almlid.

Han sier at flere næringer har blitt rammet av coronapandemien de siste månedene - og at flere nå vil få det enda verre.

- Jeg tror bedriftene frykter at det blir mange tiltak framover, og at de ikke kan drive virksomheten sin før vi får vaksinert en stor andel av befolkningen. Det kan være mange måneder med usikkerhet, sier han.

NHO mener at enkelte bedrifter rammes urettferdig, ifølge NTB.

De viser til at Geilo Skisenter ikke får kompensasjon fordi de driver både alpinsenter og barnehage, og dermed ikke har en omsetningssvikt på 30 prosent, som kreves for å få kompensasjon.

Almlid påpeker at det kanskje er noen skjevheter i ordningene som blir mer tydelige nå, og at man bør gå gjennom hva som er berettiget til kompensasjon.

- Det ene er at lønnsplikten for arbeidsgiver ved permittering må ned fra ti til to dager. I tillegg må kompensasjonsordningen utvides ved blant annet å ta med kostnader som ikke ligger der nå, sier NHO-direktøren til NTB.

BEGRENS DET SOSIALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier man bør unngå å møte andre innendørs. Men det er noen unntak. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Forståelse for tiltak

Han understreker likevel at han har forståelse for at det muterte viruset må bekjempes. Frykten er at hele samfunnet må stenge ned, slik vi har sett i andre land.

- Nå skal vi sikre at vi redder liv, men også at vi redder arbeidsplasser, sier Almlid.

Han er tydelig på å at de har en god dialog med både regjeringen og forvaltningen.

- Jeg tror vi kommer til å komme oss gjennom dette, men vi skal være forbedret på at det blir mer humpete og uforutsigbart dette halvåret enn det mange har trodd. NHO har sagt at det første halvåret blir vanskelig, sier Almlid.

KREVER SVAR: Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke krever raskt svar fra regjeringen om hvordan handels- og tjenestenæringer skal kompenseres når de nå må stenge ned i mange kommuner. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KREVER SVAR: Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke krever raskt svar fra regjeringen om hvordan handels- og tjenestenæringer skal kompenseres når de nå må stenge ned i mange kommuner. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Rammer mange

Også hovedorganisasjonen Virke vil ha raskt svar om kompensasjon. Overfor Børsen sier de at de skjerpede smitteverntiltakene på Østlandet rammer over 400 000 arbeidstakere i handel og tjenester.

Virke sier imidlertid at de har forståelse for beslutningen om å slå ned smitte.

- Det er krevende å bli stengt med noen timers varsel. Over 400 000 arbeidstakere jobber i virksomheter i handels- og tjenestenæringen som blir berørt av disse tiltakene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

Han legger til:

- For å berge arbeidsplasser og verdiskaping er det avgjørende å raskt redusere virksomheters ansvar for permitteringsperioden til to dager og sørge for dekning utover faste uunngåelige kostnader i kompensasjonsordningen, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer