Corona:

Rammes hardt: «Dramatisk nedgang»

- I et normalår ville vi mest sannsynlig sett en økning denne helgen, sier Vipps-topp. Fasiten etter helga er imidlertid et dramatisk fall for utelivet over hele landet.

NEDTUR: Det var lite folk ute i gatene i Oslo fredag kveld. Nå viser tall fra Bankaxept og Vipps en kraftig nedgang i kortbruken i helgen. Foto: Annika Byrde / NTB
NEDTUR: Det var lite folk ute i gatene i Oslo fredag kveld. Nå viser tall fra Bankaxept og Vipps en kraftig nedgang i kortbruken i helgen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere aktører i Oslos uteliv har gått hardt ut mot regjeringen, etter at det før helgen ble innført en rekke nye smitteverntiltak i hovedstadsregionen.

De nye tiltakene ble presentert av regjeringen under en pressekonferanse klokka 16 torsdag ettermiddag. Bakgrunnen var flere mistenkte tilfeller av omikron-utbrudd i landet, og regjeringen varslet at de måtte handle raskt.

For utelivets del var det mest inngripende at det ble innført krav om registrering av gjester og krav til bordservering. Det hele skulle gjelde fra midnatt natt til fredag, altså midt i utestedenes åpningstid.

På få timer måtte hele Oslos serveringsbransje omstille seg, og flere store utelivsaktører var samme kveld ute og varslet store konsekvenser for bransjen.

Daglig leder i utelivskonsernet Noho, Karl-Henning Svendsen, beskrev situasjonen som «tøff» og varslet at selskapet trolig ville bli presset til å ta dramatiske grep.

- Dette betyr en halvering av omsetningen vår. Vi risikerer å måtte permittere et par hundre ansatte, fastslår Svendsen overfor Børsen.

TILTAK: Regjeringen presenterte torsdag nye regionale tiltak i Oslo og flere kommuner i Viken og Innlandet. Tiltakene blir gjeldene fra midnatt natt til fredag 3. desember. Vis mer

«Truffet hardt»

Allerede nå slår Vipps fast at helgen har vært brutal for utelivet over hele landet, etter den nye smitteutviklingen.

«Utelivet ble truffet hardt i helga av strengere restriksjoner. Tall fra BankAxept og Vipps viser en dramatisk nedgang i transaksjoner og omsetning for både barer og restauranter over hele landet», skriver Vipps i en pressemelding mandag.

- Barer over hele Norge hadde samlet sett hele 30 prosent lavere omsetning og 33 prosent nedgang i antall transaksjoner med BankAxept-kort fredag og lørdag, sammenliknet med forrige helg, sier kommersiell leder Vegar Heir i Vipps.

Selskapet viser til at også restaurantene har fått kjenne på konsekvensene av de nye restriksjonene og endringene i folks kjøpemønster. Restaurantene opplevde 14 prosent lavere omsetning og 20 prosent færre BankAxept-transaksjoner denne fredagen og lørdagen, ifølge Heir.

- Leit

Vipps-toppen mener det er liten tvil om at de ferske tallene fra Vipps og BankAxept har en klar sammenheng med de nye nasjonale og lokale restriksjoner som ble innført før helgen.

- LEIT: Kommersiell leder Vegar Heir i Vipps beskriver situasjonen som lei for utelivet. Foto: Vipps
- LEIT: Kommersiell leder Vegar Heir i Vipps beskriver situasjonen som lei for utelivet. Foto: Vipps Vis mer

- I et normalår ville vi mest sannsynlig sett en økning denne helgen i både omsetning og antall transaksjoner. Derfor er det leit for utelivsbransjen at utviklingen går i motsatt retning. Samtidig har bransjen vist seg utrolig dyktig til å ta i bruk ny teknologi som gjør det enklere å ta imot og betjene kunder på en forskriftsmessig måte, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer