Bali

Rammet av krise - yrer av liv

Turistnæringen på ferieparadiset Bali øyner håp i form av tilreisende fra sine nærmeste indonesiske naboer - men fortviler fremdeles over manglende internasjonal turisme.

TURISTER: Lokal dans framføres ved Garuda Wisnu Kencana-parken for turister som besøkte Badung i Bali i romjula. Bidle tatt andre juledag. Foto: Foto. Antara Foto / Fikri Yusuf / Reuters
TURISTER: Lokal dans framføres ved Garuda Wisnu Kencana-parken for turister som besøkte Badung i Bali i romjula. Bidle tatt andre juledag. Foto: Foto. Antara Foto / Fikri Yusuf / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Bali gjenåpnet i oktober, var det bare to turister som våget seg tilbake til øya, sammenliknet med en halv million turister den samme måneden i 2019. Og ikke et eneste internasjonalt fly hadde landet på øya 17. desember, ifølge Bloomberg.

Grunnet strenge grenseregler og en stengt lufthavn, landet antall internasjonale turister til ferieparadiset gjennom fjoråret på 45, ifølge CNN.

Ifølge South China Morning Post yrer likevel ferieøya av liv.

Mellom januar og august ankom mer enn en million turister fra andre indonesiske øyer, skriver avisa, som viser til det statlige instituttet Statsitics Indonesia.

I midten av desember ankom rundt 13 000 innenlandsturister daglig.

Avisa beskriver også «stappfulle strandklubber, nattklubber og restauranter» i populære turistområder som Uluwatu, Seminyak and Canggu gjennom september og november.

- I Canggu, der vi bor er det ikke så annerledes fra sist vi var her - i 2019, sier den tsjekkiske turisten Martin Sebela til South China Morning Post.

Karanteneregler

Restaurantsjefen Kadek Wismayana er blant dem som høster fruktene av innenlandsturismen. Han er imidlertid bekymret for den stadige mangelen på internasjonal turisme.

- Siden starten av desember har vi hatt mange indonesiske gjester fra Jakarta og andre deler av landet. Vi har også noen internasjonale gjester - fastboende utlendinger som har blitt stamgjester, og som har støttet oss gjennom pandemien. Men til karantenereglene lettes, får vi ikke flere utlendinger, sier han til avisa.

Turister som ankommer Bali må som hovedregel i karantene i minst ti dager.

Klar beskjed

Reglene var strenge gjennom nyttårsfeiringen. Torsdag advarte myndighetene om at tilreisende måtte forberede seg på å følge reglene - eller komme seg ut.

- Forbered dere på å bli kasta ut, sa sjef Jamaruli Manihuruk ved landets innvandringskontor torsdag, i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Fyrverkeri, karneval og samlinger på mer enn 50 personer er forbudt gjennom jule- og nyttårstida, og kjøresentre, restauranter og kafeer må stenge klokka 22.00 - og operere på tre fjerdedelers kapasitet.

Ifølge Manihuruk ble nesten 200 turister blitt kasta på dør i 2021 - sju av dem. Blant dem var en amerikansk n, en irsk og en russisk turist som i juli ble sendt hjem for brudd på landets munnbindpåbud.

TURISTFORBUD: Drømmen om Bali må legges på is - i alle fall til 2021. Video: NTB Scanpix Vis mer

Krise

Mange av de lokale på øya lever av den massive turistnæringen som normalt står på for fullt. Mot slutten av fjoråret var situasjonen svært krevende for mange.

Wayan Sentiani (36) tjente da knapt en tiendedel av hva hun pleide å tjene på å selge T-skjorter og Saronger i nærheten av Kuta beach.

I nesten ti år hadde Sentiani tjent en dagslønn på rundt 2 millioner rupiah, tilsvarende rundt 1200 kroner, hovedsakelig fra australske, kinesiske og europeiske kunder.

- I går hadde jeg butikken åpen fra sju på morgenen til sju på kvelden og jeg solgte bare varer til en pris av 75 000 rupiah (tilsvarende 42 kroner). Dette er situasjonen nesten hver dag. Jeg håper virkelig at utenlandske turister kommer tilbake snart, sa hun til Bloomberg da.

Bali er den hardest rammede regionen i Indonesia, og i 2020 dalte økonomien i Bali hele 9,3 prosent. Brutto nasjonalt i Indonesia falt 3,4 prosent de første ni månedene i 2021.

Indonesia har været hardt rammet av pandemien. Onsdag hadde landet notert mer enn 144 000 dødsfall, samt mer enn 4,2 millioner smittetilfeller, ifølge AFP.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer