- Rareste jeg har jobbet med

Microsofts administrerende direktør Satya Nadella forteller nå at den feilslåtte avtalen er «det rareste jeg noensinne har jobbet med».

2017: Daværende president Donald Trump avbildet sammen med Microsoft-sjef Satya Nadella i Det hvite hus. Foto: Mike Theiler/UPI/Shutterstock / NTB
2017: Daværende president Donald Trump avbildet sammen med Microsoft-sjef Satya Nadella i Det hvite hus. Foto: Mike Theiler/UPI/Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Hvis vi spoler tilbake til sommeren 2020, var daværende president Donald Trump svært opptatt av video-appen TikTok.

I begynnelsen av juli, få uker etter at Trump selv tilsynelatende hadde blitt lurt av Amerikas tenåringer på et folkemøte, sa hans utenriksminister Mike Pompeo at USA vurderte å forby flere kinesiske apper.

- Vi ser på TikTok. Det kan hende at vi forbyr det, sa Trump selv tre uker seinere.

Allerede dagen etter hadde presidenten bestemt seg, og bekreftet at han ville forby appen. Her kom Microsoft raskt inn i bildet, og forhandlingene om et mulig oppkjøp av den amerikanske delen av TikTok var i gang.

- Etter en samtale mellom Microsofts administrerende direktør Satya Nadella og president Donald Trump, er Microsoft villig til å fortsette diskusjoner for et mulig kjøp av TikTok i USA, skrev selskapet i en uttalelse i august.

Men i september avviste TikTok-eier Bytedance budet fra Microsoft.

KRAV: Satya Nadella forteller at kravene fra amerikanske myndigheter bare forsvant. Her er Microsoft-sjefen avbildet i 2019. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB
KRAV: Satya Nadella forteller at kravene fra amerikanske myndigheter bare forsvant. Her er Microsoft-sjefen avbildet i 2019. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB Vis mer

- Forsvant

TikTok-avtalen er «det rareste jeg noensinne har jobbet med», fortalte Nadella mens han talte under en konferanse i Beverly Hills i California nylig.

Nadella fortalte at han hadde sett fram til å bringe Microsofts sikkerhet og ekspertise til TikTok, skriver Reuters.

- Det er utrolig. Jeg lærte så mange ting om så mye og så mange mennesker. Først og fremst: TikTok kom til oss. Vi gikk ikke til TikTok, sa direktøren.

Han fortalte at TikTok var «fanget mellom mange ting som skjedde på tvers av to hovedsteder», men at amerikanske myndigheter etter hvert så ut til å miste interessen.

- President Trump hadde et spesielt synspunkt om hva han prøvde å få gjort der, og så ble det bare droppet. Det var interessant. Det var en periode hvor jeg følte at de amerikanske myndighetene hadde et bestemt sett med krav, og så forsvant de bare, sier Nadella ifølge CNBC.

Nadella påpekte også at Microsoft var godt posisjonert til å kjøpe eller inngå partnerskap med TikTok, men ville ikke si om han fortsatt vil kjøpe appen.

- Jeg er fornøyd med det jeg har, sa han.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Skrotet forbudet

Få dager etter at Bytedance avviste budet, stengte USA for nedlastning av TikTok. Så kom det amerikanske teknologiselskapet Oracle inn i bildet.

Oracle og handelsgiganten Walmart ble enige om å kjøpe seg inn i et nytt TikTok-selskap som skulle skilles ut fra det kinesiske selskapet, men Trump sa han ikke ville godkjenne avtalen med mindre kineserne solgte seg helt ut.

I midten av november ble Trumps varslede forbud mot TikTok satt på vent, som følge av at en føderal dommer la ned rettsordre mot forbudet. I begynnelsen av desember var det fortsatt ingen avtale mellom USA og TikTok.

Presidentvalget overskygget etter hvert kampen om TikTok. Så tok Joe Biden over Det hvite hus. I februar ble det kjent at han trolig ville droppe kravet om TikTok-salget, og i sommer ble det bekreftet: Biden skrotet planene om Trumps forbud.

I stedet har Biden-administrasjonen beordret handelsdepartementet til å gjennomføre egne vurderinger av mulige sikkerhetsrisikoer.

Kritikere av TikTok hadde gjentatte ganger uttrykt bekymring for at Kina kunne bruke appen til å overvåke brukere. I takt med økt spenning mellom verdens to største økonomier, hevdet president Trump at TikTok kunne bli brukt av Kina til å spore posisjonen til føderalt ansatte, innhente sensitiv informasjon som kunne brukes til utpressing og drive bedriftsspionasje.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer