Ras av oppsigelser. Dobling i november

- Svært mange arbeidsplasser står på spill, sier Virke.

Ras av oppsigelser. Dobling i november
Publisert

Virkes nye medlemsundersøkelse er egnet til å ta nattesøvnen fra noen hver, og viser for alvor hvor hardt rammet deler av næringslivet er av coronapandemien.

Ras av oppsigelser

Ifølge Virke er det like mange oppsigelser i november, som i hele perioden mars til oktober til sammen blant deres medlemsbedrifter.

«På Virke-nivå utgjorde oppsigelser i perioden mars - oktober om lag 3200 ansatte. Per 27. november er om lag 6600 sagt opp under pandemien hos Virkes medlemmer», heter det i den ferske undersøkelsen Børsen har fått tilgang til.

Det er ikke det eneste deprimerende tallet fra rapporten.

16 prosent av Virkes medlemsbedrifter oppgir at det er høy sannsynlighet for konkurs dersom de strenge coronatiltakene videreføres gjennom desember.

Én av tre treningssentre og én av fire reiselivsvirksomheter oppgir at det er fare for konkurs, men aller verst er det ikke overraskende i utelivsbransjen.

Dersom smitteverntiltakene videreføres gjennom desember sier én av to serveringssteder at det er fare for konkurs.

- Det er svært mange arbeidsplasser som nå er på spill. Disse arbeidsplassene er en viktig inngangsport til arbeidslivet for mange ufaglærte. Bare i Oslo er det 17.000 som er sysselsatt innen servering. Vi har ikke råd til å overlate disse til et arbeidsmarked i tørke, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke til Børsen.

Antall sysselsatte totalt her i landet har ifølge de siste tallene fra SSB gått ned med 49 000 personer.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Konkursras

Det er Oslo som er hardest rammet, noe ferske tall som inkassoselskapet Fair Group har innhentet, bekrefter.

Hovedstaden sliter med de strengeste smitteverntiltakene i landet, den høyeste veksten i ledighet – og ikke minst – en voldsom vekst i antall konkurser.

- November ble brutal for Oslo. 78 selskaper ble slått konkurs, mot 63 selskaper i samme måned i fjor. Det er en markant økning på nesten 25 prosent. Dersom denne nedstengingen fortsetter, vil det slå knallhardt ut på de mest utsatte bransjene, sier Fair-partner Christian Aandalen til Børsen.

Han påpeker at hovedandelen av november-konkursene i Oslo nok er utløst av utfordringer før byrådsleder Raymond Johansen varslet sosial nedstengning og innførte skjenkestopp som noen av de mest inngripende smitteverntiltakene.

- Så er det nok også noen som så at dette ikke gikk lenger, og satte kroken på døra. Byen har gått på sparebluss en stund, men når vi ser framover så frykter vi at antall konkurser vil stige merkbart og at det kan bli et konkursras i hovedstaden vår, sier Aandalen, og fortsetter:

- Også for Bergen – som også har strenge tiltak – peker konkurstallene bratt opp. Til sammenlikning har Trondheim en kraftig nedgang i antall konkurser i november, noe som også kaster lys over hvordan denne nedstengingen rammer næringslivet vårt, understreker Aandalen.

Den prekære situasjonen, som altså merkes spesielt i storbyene Oslo og Bergen, går utover enormt mange arbeidsplasser.

Varsler permitteringsøkning

Én av tre ansatte innenfor restaurant og servering er permittert ved utgangen av november, viser tall fra Virkes medlemsundersøkelse.

«Det kan øke til to av tre i løpet av de neste to ukene», advarer Virke.

Oslo er hardere rammet enn gjennomsnittet. Der er 51 prosent nå permittert, et tall som kan øke til 65 prosent i løpet av ukene som kommer.

Virke-sjefen sier at selv om de ikke legger seg opp i smittevernfaglige begrunnelser, er det viktig for deres medlemmer at det finnes et sikkerhetsnett når de må stenge.

Han peker på at opp- og nedskalering ved åpning og stenging er utrolig dyrt. Helt spesifikt viser han til at permitteringsreglene.

SJENKESTOPP: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier at sjenkestoppen i kommunen kan bli videreført etter 14. desember. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

Permitteringsregning

Under det første virusutbruddet i mars og april ble arbeidsgivers lønnsplikt nedjustert til fra ti til to dager, en ordning som gjaldt ut august.

Nå må arbeidsgiver igjen dekke de ti første dagene.

- Det betyr at virksomhetene står med en regning for lønn, som skal betales uten noen som helst form for inntekt. Sånn kan vi ikke ha det, sier Horneland Kristensen.

Den klare beskjeden fra Virke-lederen er som et ekko av intervjuet Børsen nylig gjorde med stjernekokk Bent Stiansen, innehaver av Norges eldste Michelin-stjerner, som eier av Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinkjeller.

- Den lønnsplikten vi har i permitteringsperioden er døden. For oss som har 40 ansatte så er det en million i totale lønnskostnader uten at vi har mulighet for å ha inntekt, fordi det er sosialt uakseptabelt å ha gjester, sa Stiansen.

Bekymret for serveringsnæringen

Akkurat det miljøet Stiansen er en del av er også Virke-lederen ekstra bekymret for.

- Vi har verdens beste gastronomiske kompetansemiljø som vi har brukt tiår på å bygge opp. Nå risikerer vi at dette miljøet blir revet ned, for muligens aldri å bli bygd opp igjen. Det er kritisk, uttaler Horneland Kristensen.

Ifølge Virke-lederen medfører lønnsplikten at mange kvier seg for å ta risikoen med å starte opp igjen «når man blir sittende med doble tap ved eventuelle nye nedstengninger».

Han er bekymret for framtida til serveringsnæringen i Oslo.

- Serveringsnæringen er å anse som hjørnesteinsbedrifter for Oslo. Hva skal vi gjøre på andre siden av pandemien om den viktigste næringen i Oslo er borte, spør Horneland Kristensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer