Ekstremværet «Hans»

Ras ved riking-slott

Måtte evakuere både «Slottet» (2350 kvadratmeter) og hytta (270 kvadratmeter).

«NORBERT!»: Kollektivtransport-millionæren Norbert Hans Richard Kühn ble vekket grytidlig tirsdag morgen av lyden av helikopteret som evakuerte naboen hans. Foto: John Terje Pedersen

«NORBERT!»: Kollektivtransport-millionæren Norbert Hans Richard Kühn ble vekket grytidlig tirsdag morgen av lyden av helikopteret som evakuerte naboen hans. Foto: John Terje Pedersen

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HEGGELUND (Dagbladet): - Vi hørte ikke noen ting før vi våknet klokken 06.00 av helikopter-lyden. Kona mi gikk ut på terrassen, og skrek: «Norbert! Du må komme! Stå opp med en gang!»

Det sier gründer og investor Norbert Kühn til Dagbladet.

Tyskeren bor i Valdres-bygningen som på folkemunne bare kalles «Slottet» - og er nabo til Mette Heggelund Pedersen, som fikk gårdsplassen på eiendommen sin ødelagt av ras natt til tirsdag.

Tre personer prøvde å kjøre oppover mot Hellefossen under ekstremværet «Hans», dumheter kaller ordfører i Øvre Eiker kommune hendelsen. Video: Theo Sikkes. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Det vil si: Han planlegger å flytte inn på «Slottet». For øyeblikket må han ta til takke med ei hytte på 270 kvadratmeter ved siden av «Slottet».

Både «Slottet» og hytta står på en høyde, og ble ikke rammet av ras. Dagbladet møter ham nedenfor eiendommen torsdag ettermiddag.

- Var redd

Helikopteret som vekket Kühn, var i ferd med å evakuere familiefaren Knut Ødegaard, hans kone og deres to barn.

Da Kühn så den rasrammede nabotomta, slo han umiddelbart på tråden til Heggelund Pedersen, forteller han.

- Jeg så hva som hadde skjedd, og jeg må innrømme: Jeg var redd for Mette og familien. Jeg ringte Mette med en gang, og da var de allerede på hotellet. Så måtte også vi flytte fra «Slottet» til Scandic Hotel på Fagernes.

RASET KLØYVET PLENEN I TO: Slik så det ut på eiendommen til Mette Heggelund Pedersen - Kühns nabo - da Dagbladet besøkte torsdag. Foto: John Terje Pedersen
RASET KLØYVET PLENEN I TO: Slik så det ut på eiendommen til Mette Heggelund Pedersen - Kühns nabo - da Dagbladet besøkte torsdag. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Scandic Valdres fungerte som evakuerings- og pårørendesenter for personer som ble evakuert i Nord-Aurdal kommune som følge av ekstremværet «Hans».

- Du ble også evakuert?

- Ja, vi var tolv stykker. Vi hadde gjester fra Tyskland, og de måtte også med. Alle måtte vi flytte til hotellet på Fagernes, sier han, og forteller at politiet var på stedet.

Enkle kår

«Slottet» er imidlertid ikke noe ferdigstilt prosjekt, understreker Kühn .

- Vi har ikke flyttet inn på «Slottet». Vi bor ved siden av, i en 270 kvadratmeter stor hytte. Corona har kostet oss i hvert fall tre år av byggefasen. Da var det byggestopp, sier han.

Haciendaen skal etter planen inneholde både kongressal og bowlingbane når den en dag står ferdig, bedyrer han. Arbeidet startet i 2010.

Tidligere realitydeltaker forteller om hvordan ekstremværet «Hans» har påvirket bygda hans. Video: Privat. Reporter: Helena Ringheim / Dagbladet TV Vis mer

Kühn, som har bodd i Norge siden 1994, står oppført med en likningsmessig formue på 17,5 millioner kroner i skattelistene for 2021. Han driver med «trikk, tog og T-bane» gjennom leverandørselskapet Daimex.

- Det skiller seg litt ut i terrenget, det huset der?

- Nei, sier du det? Det er bare 2350 kvadratmeter, sier han.

I 2012 fortalte han til NRK at oppføringen av bygningen ville koste ham den nette sum av 30 millioner kroner.

- Det beste på hele huset er panoramautsikten. Om kvelden ser Fagernes akkurat ut som lille St. Moritz, sa Kühn til statskanalen den gangen, med henvisning til alpelandsbyen i Graubünden i Sveits.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer