Donald Trump

Rasende etter massivt nederlag

USAs tidligere president, Donald Trump, stormet ut på teatralsk vis da advokaten til skribenten E. Jean Carroll begynte sin sluttprosedyre i erstatningssaken mot ham. Litt seinere samme dag kom dommen fra juryen. Trump må ut med 83,3 millioner dollar i erstatning.

IKKE FORNØYD: USAs tidligere president, Donald Trump, er saksøkt for ærekrenkelser mot skribenten E. Jean Carroll. Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP
IKKE FORNØYD: USAs tidligere president, Donald Trump, er saksøkt for ærekrenkelser mot skribenten E. Jean Carroll. Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): USAs tidligere president er i retten i New York fredag dømt til å betale skribenten E. Jean Carroll 18,3 millioner dollar i kompanserende erstatning for ærekrenkelser. I tillegg må Trump ut med 65 millioner dollar i straffeerstatning.

Totalt må ekspresidenten dermed betale totalt 83,3 millioner dollar (drøyt 866 millioner kroner) i erstatning.

Dette er en stor seier for Carroll og et gigantisk nederlag for Trump.

Rasende

- Fullstendig latterlig! Jeg er helt uenig i begge dommene, og jeg vil anke hele denne heksejakta ledet av Biden, som er fokusert på meg og Det republikanske partiet. Rettsvesenet vårt er ute av kontroll, og blir brukt som et politisk våpen. De har tatt vekk all ytringsfrihet. DETTE ER IKKE AMERIKA! skriver Trump selv i en rasende melding på sin egen plattform Truth Social.

Det er ingen dokumentasjon på at president Joe Biden har noe med denne saken å gjøre. Denne saken handlet dessuten om hendelser før Biden ble president.

Trump forlot rettslokalene 20 minutter før det ble klart at juryen hadde kommet til en beslutning. Ifølge CNN har han allerede gått om bord på flyet sitt for å fly til Las Vegas hvor han etter planen skal holde et valgmøte i morgen.

- Angrer ikke

Carroll smilte tilsynelatende lykkelig da hun kom ut fra rettsbygningen på nedre Manhattan. Hun poserte et kort øyeblikk for fotografene før hun forsvant inn i en ventende bil uten å gi noen kommentarer.

I sluttprosedyren sin ba Carrolls advokat, Roberta Kaplan, om at Trump måtte betale 24 millioner dollar (om lag 250 millioner kroner).

Trumps advokat Alina Habba kom ut med et voldsomt forsvar for klienten sin utenfor rettsbygningen etter at dommen var opplest. Hun hevder også at Trump er utsatt for en politisk heksejakt.

FRESTE: Trumps advokat Alina Habba. Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP
FRESTE: Trumps advokat Alina Habba. Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP Vis mer

- Jeg har sittet i rettssak etter rettssak i New York. Dette skjer fordi Trump leder på meningsmålingene. Jeg angrer ikke på at jeg representerer Trump. Jeg er stolt over å representere ham, sier Habba.

Klemte advokatene

Juryen kom ut med sin dom rundt klokka 22.30 norsk tid etter å ha vurdert saken i et par timer.

- Vi skal ikke ha noen utbrudd, sa dommer Lewis Kaplan før dommen ble lest opp.

Carroll klemte advokatene sine like etter at dommen ble opplest.

Juryen, som måtte komme til en enstemmig avgjørelse, har bestått av ni personer. De er alle anonyme.

Da dommeren hevet retten, anbefalte dem aldri å fortelle noen at de har sittet i denne juryen, selv om de står fritt til å snakke om saken nå.

Dramatisk dag

Dommen kommer også etter en høydramatisk dag i retten.

Roberta Kaplan hadde nettopp begynt sin sluttprosedyre i rettssaken mot ekspresidenten i New York fredag formiddag lokal tid da Trump reiste seg brått og stormet ut av rettssalen.

Torsdag vitnet Trump i noen få minutter i saken hvor Trump er saksøkt for ærekrenkelser.

VITNER: Donald Trump junior vitner i retten for andre gang under bedrageri-rettsaken. Reporter: Emma Dalen, Vegard Kvaale. Vis mer

To rettssaker

Dette er den andre rettssaken mellom de to. I den tidligere rettssaken i fjor fant en jury at Trump begikk seksuelle overgrep mot Carroll i et prøverom i et varemagasin på 1990-tallet. Dommeren i saken beskrev overgrepet som en voldtekt.

Trump ble da dømt til å betale fem millioner dollar i oppreisning og erstatning.

Deretter skal Trump ifølge det nyesøksmålet likevel ha fortsatt å ærekrenke henne.

Nå skal en ny jury derfor vurdere hvor mye mer Trump skal betale i erstatning til den profilerte skribenten.

Selv benekter ekspresidenten alle anklager.

Carrolls advokat, Kaplan, startet fredag sin sluttprosedyre ved å minne juryen på Trumps svært korte vitnemål torsdag, og at saken handler om hvordan Carroll skal få en kompensasjon og hvordan Trump skal straffes for å komme med nye uttalelser om henne.

Hun sier også at rettssaken handler om å få stoppet oppførselen hans og vise at lovene gjelder for alle, også ham.

Irrettesetter

- Donald Trump har forsøkt å normalisere denne oppførselen. Normalt, når folk taper i retten, forandrer de oppførsel, sier advokaten, ifølge The Independent.

Hun viser også til at det ikke tok 24 timer en gang etter forrige rettssak før Trump igjen angrep Carroll.

Donald Trump møter velgere i Iowa søndag. Kort tid inn talen ble han avbrutt av en demonstrant. Se hva Trump sier til demonstranten. Video: AP / X Vis mer

På dette tidspunktet reiste Trump seg opp og forlot rettssalen.

Dommeren, Lewis Kaplan, avbrøt advokatens sluttprosedyre:

- Referatet vil reflektere at herr Trump nettopp reiste seg og gikk ut av rettssalen, sier Kaplan og irrettesetter Trumps advokater og sier at de må forbli sittende.

Han viser til at dette særlig inkluderer advokaten Boris Epshteyn som forlot retten med Trump.

Krever 24 millioner

Advokaten til Carroll, som deler etternavn med dommeren, krever at skribenten får en erstatning på 24 millioner dollar (snaut 250 millioner kroner) for å reparere skadene Trump har gjort, ifølge CNN.

Hun går også gjennom uttalelsene fra Trump som hun anser som ærekrenkende, som da Trump sa:

- Jeg vil si med stor respekt: Hun er ikke min type.

Ekspresidenten klarte likevel å blande sammen Carroll og sin egen eks-kone, Marla Maples, i et bilde under vitneforklaringer før rettssakene.

- Frøken Carroll må ha løyet fordi hun var for stygg eller for lite attraktiv for Donald Trump til å begå overgrep, sier Kaplan.

«Twitter-troll»

Etter at Kaplan har avsluttet sin sluttprosedyre, skal Trumps advokat, Alina Habba, starte sin. Da kommer også Trump tilbake i rettssalen. Hun forsøker å gi «Twitter-troll» skylda for Carrolls lidelser.

- Det er ingen som virkelig kan uttrykke frustrasjonen over de siste åra bedre enn min klient, den tidligere amerikanske presidenten, sier Habba, ifølge New York Times.

Trump sitter og lener albuene på bordet foran seg og stirrer ut i rommet.

Habba prøver sarkastisk å kommentere den originale artikkelen til Carroll i magasinet New York hvor hun først omtalte overgrepet.

- Hun var ute etter å få oppmerksomhet, og hun ønsket å spre historien sin så langt og bredt som mulig. Det var jobben hennes. Imens var Trump opptatt med å drive landet, hevder Habba.