Rasende på regjeringen: - Tafatte og tiltaksløse

Oslo kommune forlenger den sosiale nedstengningen i ytterligere to uker, men det er regjeringen som får kjeft.

DØDT: Det er folketomt i Oslos gater for tida. Aktørene i utelivsbransjen mener regjeringen ikke forstår hvilke behov de har for krisehjelp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØDT: Det er folketomt i Oslos gater for tida. Aktørene i utelivsbransjen mener regjeringen ikke forstår hvilke behov de har for krisehjelp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Regjeringen virker handlingslammet. De hører ikke på bransjen, sier daglig leder for Noho Norway, Karl-Hennings Svendsen.

Børsen snakker med ham like i kjølvannet av byrådsleder i Oslo, Raymond Johansens pressekonferanse torsdag.

Nødrop fra byrådsleder

Der annonserte Johansen at Oslo viderefører de strenge coronatiltakene, blant annet med skjenkeforbud, fram til 14. desember. Samtidig slo han alarm på vegne av utelivsbransjen i Oslo.

- Mange av Oslos hjørnesteinsbedrifter står i fare for å forsvinne. Derfor kommer jeg i dag med et nødrop fra Oslo rådhus: Vi trenger en egen tiltakspakke for Oslo, spesielt innrettet mot uteliv og reiseliv, og spesielt inn mot områdene med høyest ledighet, sa Johansen.

Jan Vardøen, kjent for Oslo-restauranter som Bar Boca, Aku-Aku og Villa Paradiso, sier at ingen er uenige i de strenge tiltakene.

Bare et fåtall av stedene han driver kan holde oppe. Vardøen er blitt nødt til å gjennomføre massepermitteringer.

Han er glad for Johansens nødrop på vegne av næringen.

- Det er veldig viktig og kjærkomment at han nå spesifikt mener at uteliv er å betegne som en hjørnesteinsbedrift i Oslo. Det føles med dette ut som at vi endelig er blitt hørt, og det setter vi stor pris på – at byrådslederen roper på hjelp fra nasjonalt hold på vegne av oss, sier Vardøen til Børsen.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Regjeringen «skulker dugnaden»

Svendsen i Noho Norway har forståelse og respekt for tiltakene mot coronaviruset. Han mener det ikke er der skoen trykker nå.

Han etterlyser at regjeringen kommer på banen med tiltak som for alvor hjelper bransjen. Det har ikke vært tilfellet så langt, mener han.

Derfor er han takknemlig for det tydelige budskapet, ropet om hjelp, fra byrådslederen, for han sier at bransjen nå står «foran et stup».

- Vi setter pris på budskapet Raymond kommer med, han ser ut til å ha forståelse for særpreget i vår næring, og hvilket behov det er, sier Svendsen.

Han mener regjeringen gjemmer seg unna, og ikke har klart å komme opp med ordninger som monner.

- Dette er som en norsk dugnad i et vanlig borettslag. Det er alltid noen som gjemmer seg unna. I dette tilfellet er det regjeringen som holder seg inne, skrur av lyset og lukker døra og tenker at nå er det snart over, sier Svendsen, og legger til:

- Vi er ekstremt skuffet over regjeringen. De er tafatte og tiltaksløse.

Krever treffsikre ordninger

Byrådsleder Johansen antyder også han at han mener kompensasjonsordningene hittil ikke er tilstrekkelige.

- Det er ekstremt viktig at kompensasjonsordninger treffer dem som er hardest rammet, og sikrer at arbeidsplasser og bedrifter som nå er svært konkursutsatte, faktisk overlever, sier Johansen.

Børsen snakket med Nevzat Arikan før pressekonferansen til Johansen. Tidligere i november ble det kjent at han og Rodeløkka Invest selger Olympen, bedre kjent som «Lompa» på folkemunne. Det må til for å berge resten av restaurantene Rodeløkka Invest eier, som Nedre Foss Gård, Schous-kvartalet, Noahs ark og Arakataka.

- Jula er nok fortapt for oss, alle bookinger er avbestilt, sa Arikan før pressekonferansen.

Etter pressekonferansen sier han at forlengingen var forventet, og at det er like greit.

- Å stengte ned, åpne opp og stenge ned igjen er dyrt og tidkrevende. Når Oslo kommune skal ta den nye evalueringen 14. desember, kan de like godt beslutte å forlenge tiltakene til januar. Å åpne 14. desember, og dermed få ti dager med drift fram mot julaften, gir oss lite, sier Arikan.

Han tar Johansens nødrop om en tiltakspakke fra regjeringen imot med åpne armer.

- Dette har jeg sagt hele tiden: Vi trenger hjelp. Og ikke minst alle de ansatte som er permittert. Jeg synes det er helt utrolig viktig å sikre dem midler oppi det hele.

- Gjør ingenting

Også Paal Mangerud, som er medeier og sitter i styret i konsertstedet Blå, Internasjonalen, Bonanza og Feber, er takknemlig for at Johansen nevner utelivsbransjen spesielt.

Mangerud sier Johansen nevner det han har tatt til orde for hele veien: At det trengs en egen pakke for utelivsbransjen i Oslo, fordi tiltakspakkene så langt ikke har truffet.

- Oslos uteliv har, fordi Oslo er et episenter, måttet tåle strengere rammer enn resten av landet, uten at regjeringen har gjort noen ting for å kompensere for den forskjellsbehandlingen, sier Mangerud.

Han beskriver situasjonen som «prekær», og peker på at det lurer en momsregning og arbeidsgiveravgift som skal betales på nyåret, selv om den innbetalingen av regningen nå er utsatt. Han tror kraftfulle hjelpepakker er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

- Regningen kan bli ekstra dyr for staten. Om 17 000 ansatte skal over på Nav i stedet for å betale skatt, og masse restauranter og barer ikke betaler disse regningene fordi de går konkurs: Det tror jeg er et dårlig regnestykke for staten, sier Mangerud.

Rhiannon Hovden Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser, har også forståelse for at de strenge smitteverntiltakene blir forlenget, men sier dette understreker deres budskap de siste ukene:

- Mange av aktørene innenfor kultur og servering har nå kniven på strupen, og risikerer at det blir kroken på døra om de ikke får rask hjelp. Regjeringen må sørge for at støtteordningene treffer alle som trenger det og at utbetalingene kommer nå, ikke om to måneder. Hvis ikke kan tusenvis av arbeidsplasser gå tapt, advarer Edwards.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer