Formuesskatten

Raser: - Splitter pine sprø

Finansminister Jan Tore Sanner (H) går knallhardt ut mot Arbeiderpartiets foreslåtte endringer i formuesskatten. Hadia Tajik (Ap) slår tilbake med renter: - Nå må de ha blitt splitter pine sprø i Høyre, sier hun til Dagbladet.

HARDT UT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) går knallhardt ut mot Arbeiderpartiet - og får kritikken i retur fra Hadia Tajik (Ap). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
HARDT UT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) går knallhardt ut mot Arbeiderpartiet - og får kritikken i retur fra Hadia Tajik (Ap). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Med Arbeiderpartiets forslag, blir det vanlige pensjonisters tur til å betale mer formuesskatt. Om lag 140 000 pensjonister må i gjennomsnitt betale 13 300 kroner mer, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) til Dagbladet.

I et skriftlig svar til Stortinget legger han tirsdag fram en tabell som viser anslåtte konsekvenser av endringene i formuesskatten som Arbeiderpartiet foreslo i sitt alternative statsbudsjett for 2021.

Finansdepartementet anslår at Arbeiderpartiets forslag vil føre til økt formuesskatt for 137 900 norske pensjonister.

- Det fordelingstabellen viser, er at dette i snitt rammer alle inntektsgrupper, sier Sanner.

Arbeiderpartiet er forelagt Sanners uttalelser.

- Uff, nå må de ha blitt splitter pine sprø i Høyre. Fakta er at nesten alle pensjonister får lavere inntektsskatt med Arbeiderpartiet, skriver nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, i en e-post til Dagbladet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Selge huset?

Ved utgangen av mars 2021 var det 986 400 personer som mottok alderspensjon i Norge, ifølge tall fra NAV. Økningen, hvis man tar utgangspunkt i Finansdepartementets nye tall, rammer cirka 14 prosent av disse. At det dreier seg om de 14 prosentene med høyest formue, har lite å si, mener Sanner.

- Da må Arbeiderpartiet svare på om de mener at bestemor med lav pensjon skal selge huset sitt, eller ta opp lån for å betale formuesskatten. Har du et nedbetalt hus, leilighet eller hytte, er det verdier på papiret. Men det er pensjonen du må betale av. Arbeiderpartiet kan ikke snike seg unna at det er en betydelig gruppe pensjonister med helt vanlig pensjon som vil rammes av dette.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Sanner framholder at det ikke er noen nødvendig sammenheng mellom pensjonsnivå og bokført formue.

- Du kan ha en lav pensjon, samtidig som verdien på huset ditt er høy. Pensjonister har ofte nedbetalt gjelden på huset. De kan ha ei hytte på fjellet, som kanskje har vært i familien i generasjoner - og de kan ha noe penger på bok. Arbeiderpartiet må svare på hvordan disse skal betale den økte formuesskatten med en vanlig pensjon.

- Ulv i fåreklær

Hadia Tajik (Ap) er lite imponert over kritikken fra Sanner.

- Tall fra SSB viser at hele 770 000 pensjonister kan glede seg til lavere skatt på inntekten sin. Dette er 95 prosent av alle pensjonistene. Så nå, Sanner, skal det endelig bli vanlige pensjonister tur til å slippe å betale så mye i skatt som de har med Høyre.

Hun sender kritikken i retur - med renter:

- Sanner selv er derimot en ulv i fåreklær. Høyre vil fjerne formuesskatt på store aksjeformuer, men fortsette å la pensjonistene med nedbetalte boliglån betale formuesskatt. Da er han på lag med de rikeste, ikke med pensjonistene, for det er Kjell Inge Røkke og Gustav Witzøe han først og fremst begunstiger, ikke bestemor.

- Også nå går Høyre til valg på å kutte 7 milliarder kroner i formuesskatten, der 6 av de 7 går til de 1 prosent rikeste i landet – ikke til pensjonistene, fortsetter hun.

Tajik viser til at Arbeiderpartiet har foreslått å øke bunnfradraget i formuesskatten.

- Bare det reduserer formuesskatten for hele 240 000 pensjonister. Det er nærmere 40 ganger flere pensjonister som drar nytte av å øke bunnfradraget slik Arbeiderpartiet vil, enn å fjerne aksjer fra formuesskatten, slik Høyre foreslår. Så vårt forslag er målretta nyttig for pensjonistene, mens Høyres forslag er målretta nyttig for aksjonærer og rikfolk.

- Betydelige utslag

Arbeiderpartiet foreslo i sitt alternative budsjett å øke bunnfradraget i formuesskatten med 200 000 kroner, til totalt 1,7 millioner kroner. Dermed vil færre pensjonister måtte betale formuesskatt totalt sett.

Det medgir også Sanner. Tallene er de litt uenige om.

- Det er også cirka 89 000 pensjonister som får lavere formuesskatt med Arbeiderpartiets forslag. Men det er flere pensjonister som må betale mer. Da kan det være betydelige utslag, sier finansministeren.

Formuesskatt og pensjonister var også tema før valgkampen for fire år siden. Den gangen viste tall fra SSB og Finansdepartementet at 210 000 norske pensjonister måtte ut med til sammen 1,3 milliarder kroner mer med Arbeiderpartiets forslag, ifølge E24.

- Er dette bedre eller verre enn den gangen?

- Nå har vi i løpet av vår periode økt bunnfradraget i formuesskatten. Dermed er det flere som er skjermet, og antallet er derfor noe lavere. Men det er klart at når om lag 140 000 pensjonister i snitt får 13 300 i økt formuesskatt, så vil det kunne svi ganske kraftig i lommeboka på mange vanlige pensjonister, sier Sanner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer