Raser: - Tatt med buksene nede

Både MDG og SV hevder at oljelobbyen er avslørt. Men interesseorganisasjonen Norsk olje og gass mener det kokes suppe på spiker etter Dagbladets sak.

20210816  ARENDAL Arendalsuka  Partilederdebatt Fredrik Solvang Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
20210816 ARENDAL Arendalsuka Partilederdebatt Fredrik Solvang Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Her blir oljelobbyistene tatt med buksene nede. Dette viser at argumenter som kommer fra Norsk olje og gass vrir på sannheten og ikke er til å stole på, sier MDG-leder Une Bastholm til Dagladet.

Hun reagerer kraftig på fredagens Dagbladet-avsløring knyttet til et oljenotat fra interesseorganisasjonen Norsk olje og gass (NOROG). Notatet ble levert NOROG like før valget i 2017, og konkluderer ifølge forsker Knut Einar Rosendahl med at norsk oljekutt med stor sannsynlighet vil redusere globale utslipp.

Dette er det stikk motsatte av argumentasjonen norsk oljelobby kommer med i dag.

Notatet fra 2017 ble aldri publisert, kunne Dagbladet fortelle.

- Norsk olje og gass gjør såklart alt de kan for å påvirke folk til ikke å stemme på partier som vil slutte å lete etter olje. Nå er de avslørt, sier Bastholm videre.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Åpenbart for å påvirke

Norsk olje og gass forteller Dagbladet at de aldri hadde planer om å publisere notatet.

Denne uka har Norsk olje og gass stått i stormen etter at Dagbladet avslørte at også de sto bak den upubliserte oljerapporten NRK-journalist Fredrik Solvang lente seg på under partilederdebatten i Arendal.

Solvang konfronterte nevnte Bastholm med en rapport som angivelig viser at globale utslipp kan gå opp dersom Norge slutter å hente ut olje. Han nevnte ikke at rapporten er bestilt og betalt av nettopp Norsk olje og gass.

AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert, omdiskutert rapport. Video: NRK Vis mer

Rett før valget

Denne rapporten planlegges publisert 30. august, etter det Dagbladet kjenner til.

At Norsk olje og gass fikk et oljenotat levert like før valget i 2017 får SV-topp Kari Elisabeth Kaski til å reagere.

- De gjør det helt bevisst. Det er helt åpenbart for å påvirke i valgkampen. Det er veldig bra det blir synliggjort slik at vi kan ha en større diskusjon om bevisstheten om lobbyarbeidet som pågår, forteller Kaski til Dagbladet.

Norsk olje og gass sier at planen aldri var å bruke 2017-det inn mot valgkampen den gang.

Dagbladet har etterspurt dette notatet over lang tid. Etter å ha fått tilgang på notatet fra andre hold, ble notatet oversendt Dagbladet fra Norsk olje og gass tidligere denne uka.

- Nå er de avslørt

Kaski er likevel klar på at Norsk olje og gass hadde publisert 2017-notatet dersom konklusjonen hadde falt i smak.

- Det mener jeg det ikke er tvil om. Det handler ikke om å være konspiratorisk, men de har et oppdrag med å drive lobbyvirksomhet for oljeselskapenes interesser. De vil velge bevisst å få fram denne type rapporter og bevisst publisere når det gagner deres sak, sier Kaski til Dagbladet.

- Det er selvsagt bevisst at dette lanseres i valgkampen. Det er naturlig nok for det er mye som står på spill for oljeselskapene nå, det handler om vi skal fortsette å lete etter olje og gass eller ikke. Det vil de forsøke å påvirke og bidra til at partiene som ønsker mer oljeleting skal få større gjennomslag, legger hun til.

MDG-leder Bastholm er enig.

- Norsk olje og gass gjør såklart alt de kan for å påvirke folk til ikke å stemme på partier som vil slutte å lete etter olje. Nå er de avslørt. For samfunnets del gir det ingen mening nå å lete etter mer olje og gass. Det vi finner nå, vil ikke komme i produksjon før om 10 - 15 år, når verden skal ha halvert utslippene sine, og 60 prosent av oljejobbene allerede er borte, ifølge regjeringen. Nå må vi forte oss å bruke pengene på å skape jobbene vi skal leve av etter olja, sier hun.

- Suppe på spiker

Dagbladet har spurt Norsk olje og gass om hvorfor man skal tro på at timingen er tilfeldig når organisjonen får levert oljenotater like i forkant av valget både i 2017 og i 2021.

Organisasjonen avviser påstandene fra Bastholm og Kaski.

- Notatet fra 2017 ble utarbeidet fordi artikkelen til Fæhn, Hagem, Lindholt, Mæland og Rosendahl ble publisert i 2017. Og siden diskusjonen om det blir globale utslippsreduksjoner ved å fase ut oljeproduksjon i Norge har gått i flere år, skulle jeg gjerne sett at vi både hadde Rystad-rapporten og flere fagmiljøer som forsket mer på dette tidligere for å øke kunnskapen om tilbud- og etterspørselstiltak. Nå bør forskerne i SSB og Rystad som har kompetanse og ulike modeller sette seg ned og samarbeide når Rystad-rapporten blir ferdig, slik at begge fagmiljøene kan forstå hverandres faglige analyser på denne problemstillingen, sier Hildegunn Blindheim, direktør for klima og miljø i Norsk olje og gass.

- Ville NOROG publisert 2017-notatet hvis det viste entydig at avslutning av aktiviteten på norsk sokkel ville ført til høyere globale klimautslipp?

- Notatet fra 2017 ble bestilt for å hjelpe oss å forstå innholdet i den vitenskapelige artikkelen til Fæhn et.al og hva som var nytt i forhold til arbeidet de publiserte i 2013. Notatet er ikke en egen analyse som skulle bekrefte eller avkrefte deres konklusjoner. Dette er en seks-siders oppsummering av forskningsartikkelen med enklere språk som vi også sendte til dere i Dagbladet i går. Thema, som utarbeidet notatet, var også i kontakt med en av forskerne Taran Fæhn, i 2017 for å få bedre forståelse for innholdet, så det var allerede da kjent at notatet ble utarbeidet. Her koker dere suppe på spiker. Vi hadde ikke riktig fagkompetanse hos oss i 2017, derfor ba vi noen med kompetanse på denne typen modellering om å se på det, slik at vi kunne forstå artikkelen bedre, fortsetter Blindheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer