Ukraina og Polen

Raser: - Aldri gjør det igjen

Dagen etter at landbruksministrene i Polen og Ukraina meldte at korn-konflikten snart kan være over, går Polens statsminister i strupen på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

LANGER UT: Samtidig som den polske presidenten bagatelliserte korn-konflikten mellom Polen og Ukraina, langet landets statsministeren ut mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Foto Olimpik/NurPhoto/Shutterstock

LANGER UT: Samtidig som den polske presidenten bagatelliserte korn-konflikten mellom Polen og Ukraina, langet landets statsministeren ut mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Foto Olimpik/NurPhoto/Shutterstock

Vis mer
Publisert

- Jeg vil si til president Zelenskyj at han aldri skal fornærme Polen igjen, slik han nylig gjorde i talen sin i FN, sier Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

Ordene falt under et valgkamparrangement fredag, og er de siste i en rekke harde uttalelser mellom Polen og Ukraina den seinere tida.

Utspillet henspiller på en uttalelse i talen Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holdt for FNs generalforsamling onsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Det er skremmende å se hvordan noen i Europa iscenesetter solidaritet i et politisk teater, sa Zelenskyj ifølge The Guardian - med henvisning til den pågående konflikten om ukrainsk kornimport.

- De spiller kanskje rollen, men i virkeligheten gjør de scenen klar for Moskva.

15. oktober er det valg i Polen. Styringspartiet Lov og rettferdighet har den seinere tida fått kritikk fra landets ytre høyrefløy for å ikke være tilstrekkelig hard i klypa i møte med Ukraina, skriver Reuters.

Kritikken kan ifølge analytikere bidra til å presse partiet til å innta en mer konfronterende stil i den pågående kornkonflikten mellom de to landene, ifølge nyhetsbyrået.

Krangler om korn

Ukraina har fått både stridsvogner, eldre jagerfly og andre typer våpen fra Plen, som har tatt imot om lag én million ukrainske flyktninger.

Polen har imidlertid innført lokale restriksjoner mot ukrainsk kornimport etter at EU opphevet importforbudet mot ukrainsk korn i forrige uke. Det samme har Ungarn og Slovakia.

Ankepunktet er at ukrainsk korn - som i økende grad fraktes gjennom Øst-Europa, som følge av krigen i Ukraina - også selges langs fraktruta, og dermed presser lokale priser ned, til skade for lokale bønder.

Onsdag uttalte Morawiecki at Polen ikke kommer til å levere flere våpen til Ukraina.

TIDLIGERE PERLEVENNER: Morawiecki og Zelenskyj under en felles pressekonferanse 24. februar i år, på ettårsjubileet for Russands invasjon av Ukraina. Foto: Reuters / Viacheslav Ratynskyi
TIDLIGERE PERLEVENNER: Morawiecki og Zelenskyj under en felles pressekonferanse 24. februar i år, på ettårsjubileet for Russands invasjon av Ukraina. Foto: Reuters / Viacheslav Ratynskyi Vis mer

- Feiltolket

Allerede dagen etter rykket imidlertid landets president, Andrzej Duda, ut og framholdt at uttalelsen hadde blitt «feiltolket».

- Morawieckis ord ble tolket i verst mulig mening. Slik jeg ser det, mente statsministeren at vi ikke vil overføre noen av de nye våpnene vi for tida kjøper for å modernisere den polske hæren, til Ukraina, sa Duda i en uttalelse gjengitt av NTB.

Fredag bagatelliserte han også kornkonflikten under en tilstelning i den polske byen Poznan.

- Jeg har ingen tvil om at konflikten over import av ukrainsk korn til det polske markedet bare er en «flis» i helheten som er polsk-ukrainske-relasjoner, uttalte han ifølge det polske nyhetsbyrået Polish Press Agency - og fortsatte:

- Jeg tror ikke at de vil påvirkes i vesentlig grad. Det er simpelthen en sak vi må løse oss imellom.

Torsdag ettermiddag meldte landbruksministerne i Ukraina og Polen at de regner med å løse kornfloken, etter å ha snakket sammen på telefon.

Samtidig presiserte polske myndigheter at de kommer til å fullføre leveranser av ammunisjon og våpen de allerede har avtalt med Ukraina, men at de ikke vil inngå nye avtaler om våpenleveranser til Ukraina i overskuelig framtid.

- Brå vending

De krasse polske uttalelsene står i stor kontrast til landets tidligere støtte til Ukraina, mener Jørn Holm Hansen ved NIBR-OsloMet.

- Det har vært en veldig brå vending i retorikken mellom myndighetene i Kyiv og Warszawa, uttalte han i Dagbladet torsdag.

Friksjonen mellom Polen og Ungarn har heller ikke gått upåaktet hen i Russland.

Putins talsmann, Dmitrij Peskov, uttalte fredag at Russland er på «på vakt» for enhver trussel Polen kan utgjøre.

Videre omtalte han Polen som et «aggressivt land», og framholdt at Kreml venter at mener «gnisningene» mellom Ukraina og Polen vil vedvare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer