Björk:

Raser: - De fucka opp Norge

Artisten Björk synger ut mot lakseoppdrettsnæringa på Island, og mener det er «et par milliardærer» fra Norge som har skylda.

SYNGER UT: Den islandske artisten Björk raser mot lakseoppdrett på Island, og retter skytset mot «et par norske milliardærer». Foto: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET / NTB
SYNGER UT: Den islandske artisten Björk raser mot lakseoppdrett på Island, og retter skytset mot «et par norske milliardærer». Foto: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Island er ingen artister større enn Björk. Samtidig som hun har gjort seg verdenskjent gjennom musikken, har hun vært en ivrig aktivist.

Hun er fremdeles aktiv musiker, og har åpenbart ikke noen planer om å legge fra seg aktivismen heller, for i et ferskt intervju med The Guardian fyrer hun løs mot lakseoppdrettsnæringa på Island.

Refser lakseoppdrett

Bakgrunnen er blant annet at 3500 laks rømte fra oppdrettsanlegget til Arctic Fish på Island i august. I tillegg har flere selskaper måttet nødslakte og destruere store mengder laks etter luseangrep, som Fiskeribladet har omtalt.

For Björk er dette et bevis på at lakseoppdretterne ikke bare truer den islandske villaksen, men også hele havets økologi.

- Vi var organiske før organisk var et begrep. Men det som har begynt å skje de siste fem til ti åra, er at man har begynt med oppdrett med åpne merder - i bunn og grunn industrioppdrett, hevder Björk.

Ifølge henne er denne praksisen importert fra Norge, en intensiv fiskeoppdrett, der fiskens utvikling framskyndes.

Björk hevder at dette fører til at sykdommer - spesielt de som er assosiert med parasittisk lakselus - er utbredt, og viser til fotografier av vansirede oppdrettsfisk som bevis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.