Nye sanksjoner:

Raser etter «altergutt»-advarsel

Russlands ortodokse leder, patriark Kirill, har tette bånd til Putin. Men kirka vil ikke ha noe av pave Frans' advarsel.

GUTTA BACKER: Patriark Kirill har vist sin støtte til Vladimir Putins brutale krig mot Ukraina. Foto: Aleksandr Nemenov / AP / NTb
GUTTA BACKER: Patriark Kirill har vist sin støtte til Vladimir Putins brutale krig mot Ukraina. Foto: Aleksandr Nemenov / AP / NTb Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Patriarken kan ikke forvandle seg selv til Putins altergutt, lød pave Frans' advarsel i et intervju tidligere i uka.

Bakgrunnen var en samtale han hadde med lederen for den russisk-ortodokse kirken, patriark Kirill.

Patriarken har gått langt i å støtte Russlands brutale krig mot Ukraina, og skal i et Zoom-møte 16. mars ha brukt gode 20 min til å forsvare invasjonen overfor den katolske kirkens leder.

- Jeg hørte på ham og sa: jeg forstår ingenting av dette. Broder, vi er ikke statens religiøse ledere, vi kan ikke bruke politikkens språk, men Jesus', sa han ifølge CNN.

- Feil tone

De to skulle også ha utsatt et planlagt møte i Jerusalem 14. juni, på grunn av krigen og hvilke signaler det ville sendt, forteller paven.

Altergutt-bemerkningen har følgelig ikke falt i god jord hos den russiskortodokse kirke.

- Det er beklagelig at pave Frans, halvannen måned etter samtalen med patriark Kirill, har valgt feil tone for å formidle innholdet i samtalen. Slike erklæringer bidrar ikke til å etablere en konstruktiv dialog mellom den romersk-katolske kirke og den russisk-ortodokse kirke, som er spesielt nødvendig på dette tidspunktet, sier kirka i en uttalelse.

ADVARER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer mot Russlands hensikter i en video fra 26. april. Vis mer

Onsdag ble det også kjent at EU foreslår å inkludere patriark Kirill på sanksjonslista. Kommisjonen inkludere patriarken på en svarteliste som allerede inkluderer hundrevis av militære offiserer og forretningsmenn tett på Kreml, og som EU mener støtter krigen i Ukraina, skriver Reuters.

Det vil innebære frys av midler og innreiseforbud, men må støttes av alle medlemslandene til EU for å iverksettes. Det er den såkalte sjette sanksjonspakka som er oppe til diskusjon denne uka, og som blant annet inkluderer det mye omtalte forbudet mot import av russisk olje.

EU vil også utestenge flere russiske banker fra Swift-systemet, samt iverksette et forbud mot propaganda, i den sjette pakka.

Freser mot sanksjoner også

Kommisjonen klarte ikke å ende på en endelig avtale onsdag, og møtes igjen torsdag for å komme til enighet.

Å svarteliste patriarken har også, lite overraskende, blitt dårlig mottatt av den russisk-ortodokse kirke.

- Jo mer tilfeldige sanksjonene blir, jo mer mister de kontakten med sunn fornuft, og jo vanskeligere blir det å oppnå fred, som er det den russisk-ortodokse kirke ber om ved hver gudstjeneste - med velsignelse fra hans hellighet, patriarken. Hans assistanse til alle som er berørt av den ukrainske konflikten tjener bare til å bekrefte hans ord, sier talsperson Vladimir Legoida i et innlegg på Telegram onsdag.

- Bare dem som er fullstendig uvitende om historien til vår kirke kan forsøke å skremme dens presteskap og troende ved å sette sammen noen lister, sier han videre.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Vil avsette patriarken

Nå har patriarken kanskje ikke vært helt på fredsballen i det siste. Ifølge Washington Post har han uke etter uke støttet opp om krigen under sine gudstjenester i Frelseren Kristus-katedralen. Her skal han ha avart mot «fiender utenfra», velsignet generalene ute i felten og gjentatt Putins retorikk for å forsvare krigen.

- La dette bildet inspirere unge soldater som avlegger eden på vei til å forsvare farslandet, sa han under en tjeneste, hvor ga et forgylt ikon til direktør for nasjonalgarden, Viktor Zolotov.

TJOMMIS: Patriak Kirill har tidligere omtalt president Vladimir Putin som et «mirakel fra gud». Foto: Aleksandr Nemenov / AFP / NTB
TJOMMIS: Patriak Kirill har tidligere omtalt president Vladimir Putin som et «mirakel fra gud». Foto: Aleksandr Nemenov / AFP / NTB Vis mer

Flere religiøse ledere i den russisk-ortodokse kirken har også skrevet under på et opprop om å stoppe krigen. Ukrainske prester går så langt som å hevde at patriarken taler statens sak om den «russiske verden», og anklager ham for kjetteri.

«Kirill har begått moralske lovbrudd ved å velsigne krigen mot Ukraina og å støtte de aggressive handlingene til russiske tropper på ukrainsk territorium», skriver de i en uttalelse.

De ber globale kirkeledere om å bringe Kirill foran en domstol for å avgjøre om han skal avsettes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer