Nye sanksjoner:

Raser etter «altergutt»-advarsel

Russlands ortodokse leder, patriark Kirill, har tette bånd til Putin. Men kirka vil ikke ha noe av pave Frans' advarsel.

GUTTA BACKER: Patriark Kirill har vist sin støtte til Vladimir Putins brutale krig mot Ukraina. Foto: Aleksandr Nemenov / AP / NTb
GUTTA BACKER: Patriark Kirill har vist sin støtte til Vladimir Putins brutale krig mot Ukraina. Foto: Aleksandr Nemenov / AP / NTb Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Patriarken kan ikke forvandle seg selv til Putins altergutt, lød pave Frans' advarsel i et intervju tidligere i uka.

Bakgrunnen var en samtale han hadde med lederen for den russisk-ortodokse kirken, patriark Kirill.

Patriarken har gått langt i å støtte Russlands brutale krig mot Ukraina, og skal i et Zoom-møte 16. mars ha brukt gode 20 min til å forsvare invasjonen overfor den katolske kirkens leder.

- Jeg hørte på ham og sa: jeg forstår ingenting av dette. Broder, vi er ikke statens religiøse ledere, vi kan ikke bruke politikkens språk, men Jesus', sa han ifølge CNN.

- Feil tone

De to skulle også ha utsatt et planlagt møte i Jerusalem 14. juni, på grunn av krigen og hvilke signaler det ville sendt, forteller paven.

Altergutt-bemerkningen har følgelig ikke falt i god jord hos den russiskortodokse kirke.

- Det er beklagelig at pave Frans, halvannen måned etter samtalen med patriark Kirill, har valgt feil tone for å formidle innholdet i samtalen. Slike erklæringer bidrar ikke til å etablere en konstruktiv dialog mellom den romersk-katolske kirke og den russisk-ortodokse kirke, som er spesielt nødvendig på dette tidspunktet, sier kirka i en uttalelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer